Spelt ikke særlig sunt

– Har dere den gulrotkaken bakt på speltmel?

Jeg sto i kø på Baker Hansen og dama foran meg ville altså at de rundt 20 gr. mel det finnes i et gulrotkakestykke skulle være spelt.

Det var ikke spelt i kakestykket. Derimot var det mest smør, smøreost og sukker. Det var det ingen som nevnte noe om.

– Nei, da skal jeg ikke ha den, sa kunden, og gikk ut.

Det er gammelt nytt at spelt ikke er sunnere enn hevetemel, men verdt å nevne igjen. I dagens Aftenposten (ikke på nett) skriver Anne Kjersti Uhlen og Anette Moldestad, forskere ved Nofima Mat (gamle Matforsk), at spelt ikke kan spises av gluten/cøliakisyke, og at det ikke finnes forskning som dokumenterer at spelt er sunnere enn hvetemel.

Mye dyrere, derimot, det vet jeg at det er. Dette skriver forskerne:

– Det er viktigere å fokusere på økt bruk av sammalt mel og grove brødtyper. En overgang til å bruke sammalt mel i stedet for siktemel vil gi en betydelig større gevinst i form av økt inntak av mineraler og fiber i forhold til forskjellene som kan forekomme mellom vanlige hvete og spelt.

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Spelt ikke særlig sunt

 1. Alt blir så vanskelig når man skal tenke på hva slags mat som er sunt. Og hva betyr egentlig «sunt»? Hvis du har en diett hvor du får litt for lite mineraler, proteiner eller vitaminer, men du ikke merker noe til det, er det da egentlig så farlig? Jeg tenker at, greit, den dagen jeg får skjørbuk, så bør jeg nok spise mer appelsiner, men ellers går det nok bra. Det er litt som da alle snakket om at man måtte passe på å drikke nok vann. Det er faktisk ganske vanskelig å drikke for lite vann. Kroppen sier ifra, du blir tørst. Enkelt og greit.

  Forresten gratulerer med ny blog(g)!

 2. Hei Bjørn! Jeg er henrykt over å få min første kommentar noen sinne på bloggen min. Huzzah! (hvordan i all verden fant du den??) Enig i at det er slitsomt med disse sunnhetsgreiene, det som er verre er at avisene skriver om det hele tiden, med råd om økologisk eggehviteomelett med spinat uten tilsetninger og speltgrøt til kvelds etc etc. Til slutt blir det som dette: Jeremy som spiser 700 piller i uka. http://www.dn.no/d2/article1498398.ece

 3. «Jeg er henrykt over å få min første kommentar noen sinne på bloggen min. Huzzah! (hvordan i all verden fant du den??)»

  Jeg fant den fordi du klikket på linken til meg. 😉

 4. Bente Kalsnes

  Veldig morsomt å se at du har mekka deg blogg, Astrid! Du er med dette på plass i min Google Reader. Spelt, rasisme, muslimer – dette må bli bra. Jeg bare håper belgierne ikke henger seg på speltbølgen og begynner å tilby spelt-croissants…

 5. Hei Bente! Jeg bøyer meg i støvet for bloggprofesjonelle som deg, altså. Du har veldig mye bra, jeg liker det om tekno. Jeg har til og med anbefalt den til en spalte jeg har i Magasinet. Sammen med Bjørn og Vampus og Erik Newth, kommer snart.

  Siden jeg forsøker å være seriøs på jobben (jada, jeg sa forsøker), tror jeg useriøsitet etter hvert vil flomme over her. Men det er også gøy.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s