SV-topp vil bruke sivil ulydighet mot underlivssjekk

Oppslaget i dag i Klassekampen (ikke på nett) er utspillet til SVs helsepolitiske talsmann Olav Gunnar Ballo, som vil nekte å la sin 22 måneder gamle datter bli underlivssjekket. Han vil motsette seg det fysisk, og spør om de kommer til å hente ham og datteren med politiets hjelp. (Sitatsak i Ukeavisen Ledelse.)

Synd Klassekampens journalist ikke spør Ballo om han har en sønn, og hva han evt. vil gjøre når denne sønnens testikler undersøkes?

Slike undersøkelser har gått uproblematisk for seg i alle fall siden jeg var barn.

Ballos utspill kommer etter at hans eget parti har gått inn for obligatorisk underlivssjekk av jenter for å unngå omskjæring og seksuelle overgrep. Underlivssjekk kan faktisk få flertall nå med SV på lag. Ap er på  glid, forslaget var oppe forrige landsstyre, ble nedstemt da, men vil dukke opp igjen.

Selv om utspillet til Ballo burde blitt møtt med flere kritiske spørsmål, synes jeg ikke spørsmålet om underlivssjekk for jenter er helt enkelt.

1) At dette skal avdekke seksuelle overgrep tror jeg er et argument som er kommet til for å sukre pillen.

Seksuelle overgrepsmenn vil vel klare å holde seg unna ukene rundt den årlige underlivssjekk.

Det er dessuten svært vanskelig å avdekke seksuelle overgrep ved underlivssjekk, noe blant annet Bjugnsaken viste.  Det er i ettertid blitt vist at kjønnsvorter feilaktig ble tatt som tegn på seksuelle overgrep, mens det i virkeligheten var selvpåført. En litt irregulær jomfruhinne ble også tolket som å være et resultat av overgrep, men dette viste seg å bare være fremtrendende i en spesiell undersøkelsesposisjon. En av legene som undersøkte barna satte igang forskning flere år etterpå, og slo fast at mange av tegnene de hadde sett var tolket feil.

2) Å sette igang et så stort og omfattende prosjekt vil møte stor motstand i helsevesenet (Ballo er selv lege.) Arbeidet vil vel antakelig føles meningsløst, jeg ser for meg hvordan det blir i hjemkommunen min, der det ikke finnes en eneste en i risikogruppen. Jeg vil tro at undersøkelse av risikogrupper ville vært mer hensiktsmessig og lett å få igjennom, men dette igjen er vel for politisk ukorrekt.

3) Én underlivssjekk er ikke nok. Det må gjøres kontinuerlig og til jentene er nesten voksne. Erfaring har vist at det tradisjonelle tidspunktet for kjønnslemlestelse forskyves med migrasjon, når hindringer legges i veien osv. Jenter påstår å ha blitt kjønnslemlestet langt oppe i tenårene. Hvor ofte skal sjekkene tas og opp til hvilken alder? Slutter man når de er 11, blir den nye omskjæringsalderen 12.

Nå finnes det åpenbare, gode argumenter for dette tiltaket også.

Jeg har liten sans for motargumenter om hvor fornedrende og traumatisk dette vil bli for jentene, som blant annet Erna Solberg og mange med henne, har gått ut med. Dette blir traumatisk bare om foreldrene til jentene lar det blir det (blant annet med å begi seg inn på sivil ulydighets-linjen.)

Jeg er tilhenger av tiltaket om vi finner en fornuftig måte å iverkesette det på.

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “SV-topp vil bruke sivil ulydighet mot underlivssjekk

  1. Problemet med obligatorisk underlivssjekk er at en kan få en masse falske overgrepsaker.

    Autoriteter og helsepersonell her i landet har blitt så oversensitive på grunn av massiv propaganda gjennom mange år at de vil overtolke alt mulig, og da gjerne i verste betydning.

    Vi har desverre ikke helsepersonell her i landet med vettet i behold når det gjelder slike saker. De er mentalt ødelagte av den sosialiseringen de har gjennomgått i utdannelsen sin.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s