Derfor tåler nordmenn melk og alkohol

Genetisk sett ligner nordmann og dansker og nord-tyskere og nederlendere, mens svenskene skiller seg ut fra andre skandinaver, de ligner bare på tyskerne.  Finnene er noe helt for seg selv, antakelig fordi de kom fra Asia, og ikke fra Afrika. Italienerne er også spesielle, kanskje fordi de ligger der litt isolert, bak Alpene.

Det er danske forskere som kartlegger Europa genetisk, og Weekendavisen rapporterer.

23 europeiske land er med, og funnene viser at det faktisk er genetisk forskjell på oss. Selv om de ikke er store, har forskerne klart å utlede en rekke signifikante genvariasjoner mellom landenes innbyggere. Det er stort sammenfall mellom europakartet og det genetiske kartet, og det skyldes at vi gjennom historien stort sett har giftet oss med naboen.

Menneskets tilpasning etterlater tydelige spor i arvemassen. En av de største genetiske forskjellene på oss europeere er funnet i det genetiske området som styrer laktosetoleranse. Evnen til å fordøye melkesukker er tillært (det var ikke vanlig å drikke melk etter babystadiet opprinnelig), vi har øvet på dette gjennom 6000 år med husdyrhold. De som har drevet mer med fisk har vanskeligere for å tåle laktose, mens det går helt fint i de industrialiserte landene.

Nord-europeere har større alko-toleranse enn asiatere, det er også genetisk,  og ikke noe å skryte av. Denne toleransen har utviklet seg raskt pga drikkevannet i storbyene i Nord-Europa, som var dårlig.

Og hva er viktig med dette?

For eksempel hvordan medisin virker forskjellig på oss. Man kan forutse hvordan medisiner mot depresjon virker utfra pasientens genetiske bakgrunn. Medisin virker ikke nødvendigvis likt på en polakk og en svenske. Og dermed kan man finne ut hvorfor noen mennesker responderer dårligere på en medisin enn andre, slik at man kan definere hvordan noen pasienter skal behandles annerledes pga deres genetiske sammensetning.

Det igjen har noe å si for testing av ny medisin, en forsøk gjort i Norge kan ikke uten videre anvendes i Italia.

Hm, nå begynte jeg å tenke på dyreforsøk. Ehm, er polske og norske rotter genetisk forskjellige også? Det må de jo være, om de ikke reiser mer da.

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Derfor tåler nordmenn melk og alkohol

  1. Tilbaketråkk: Om hvorfor noen blir fulle - men ikke gærne « Astrid Meland

  2. Tilbaketråkk: Tidens tabu « Dyade-bloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s