Historieleksjon til Solheim og de Leon

Min yndlingsjournalist i DN er Bjørn Gabrielsen.

I dag har han en gullkommentar. Erik Solheim og Oddvar Akhenaton de Leon (OMOD) sier til NRK at Obama ikke ville nådd like langt i Europa som i USA. Det er lenge til Europa får en statsminister som er muslim, svart eller tilhører et annet mindretall, mener de.

Gabrielsen gir dem en historieleksjon:

Benjamin Disraeli (statsminister UK 1868 første gang). Léon Blum (statsminister Frankrike 1930-tallet). Bruno Kreisky (kansler Østerrike fra 1973). Napoleon var korsikaner, Stalin fra Georgia. Frankrikes president i dag er barn av en ungarsk og en gresk innvandrer. I Norge ligger Hadia Tajik bedre an til å bli statsminister enn de fleste andre på hennes alder.

Gabrielsen sier at noen sikkert vil trekke frem at i disse eksemplene dreier det seg om folk med relativt lys hudfarge.  Men:

– Dette ville være å undervurdere viljen hos mennesker har til å se «rasemessige» særtrekk når det passer seg. Spør en same. Det merkelige ved rasebegrepet er hvor lite konstant det er. Hvem kjenner nasjonaliteten til foreldrene til Nadia Hasnaoui, Kari Jaquesson, Maria Mena eller Johan Golden? I kraft av å være kjendiser, oppfattes de som nordmenn.

Gabrielsen mener rase, både i Europa og USA, er mindre avgjørende enn klassetilhørighet. At en advokat med afrikansk far blir president er ikke så overraskende. En arbeiderklasse-redneck i Det hvite hus ville vært en større revolusjon enn Obama.

Også sylskarpt:

– Vi lever i en merkelig verden når DN må belære Erik Solheim om betydningen av klassetilhørighet.

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Historieleksjon til Solheim og de Leon

  1. Helt enig angående Bjørn Gabrielsen – ikke bare en glimrende journalist, men også en av de smarteste aktørene i norsk offentlighet for tiden. Ha ham i mente neste gang Dagbladet lager en liste over de fremste norske intellektuelle, sier jeg bare. 🙂

    Gabrielsens påpekninger er gode, for egen del vil jeg tilføye at vi ikke må glemme tidsaspektet – USA har i mer enn 200 år vært et multikulturelt samfunn. Da Obama holdt sin vinnertale i Chicago, henviste han til denne lange forhistorien på en måte som fikk fram tårer i Jesse Jacksons øyne (og mine, må det innrømmes). Det er en forhistorie man ikke finner maken til i noe europeisk land, og derfor blir det meningløst å trekke direkte sammenlikninger.

    Jeg er overbevist om at vi i løpet av århundret vil se statsledere i Europa med brun hud, men vi skal ikke se bort fra at det tar en generasjon eller to. Vi må simpelthen få tid på oss til å gjennomføre den samme mentale reisen som så mange hvite amerikanere åpenbart har gjennomført de siste tiårene…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s