VG Nett lurt av tullesak

Faksimile VG Nett

VG Nett melder i dag om en skilpadde i Kina som er blitt avhengig av sigaretter. Det startet ifølge eieren, som røyker selv, med at skipadden begynte å røyke på sneiper han slengte i hagen til skilpadden.

Dette er selvsagt en tullehistorie. Den sto på trykk 1. april i år i The Sun.

Jeg aner ikke hvorfor den har dukket opp hos VG Nett nå. Lurer på hvem som har lurt dem til å kjøpe bildene. Det står bare Foto: CEN.

VG nett sier de siterer Xinhua. Jeg tviler på at VG Nett leser det kinesiske nyhetsbyrået, de har en annen engelskspråklig kilde som ikke oppgis.

Et raskt søk viser at saken er gammel og at den er oppspinn, noe man forresten burde skjønne ved første gjennomlesning.

På det store bildet The Sun brukte i 1. april kan man til og med se at enden på sigaretten er klemt sammen før den plasseres i skilpaddens munn.

Her saken fra april i år i The Sun:Faksimile The Sun april 2008

Fant en You Tube-video av den røykende skilpadden. Det er glede når skilpadden så vidt klarer å holde sigaretten i munnen etter at en menneskehånd har plassert den der.

Oppdatering: VG ble kraftigere lurt i juli i år, da de slo opp på førstesida at en nordmann utløste drapsalarm i Skottland med rakfisk. Takk til Helge for tips. Oppfordrer ham samtidig å skrive i bloggen sin hva som skjedde da han skulle forsøke å dekke saken på Journalisten.no.

Og for all del, Dagbladet har jo rosinen i pølsen av tabber. Ja, nettopp, rosinen i pølsen.

Oppdatering: Journalisten som har skrevet saken har vært kul nok til å delta med kommentar, han viser at saken først sto på trykk 27. mars. Den er muligens ingen aprilspøk, men en tullsak VG Nett ikke burde sitert er det fortsatt. Jeg har endret tittelen og bittelitt til.

10 kommentarer

Filed under Uncategorized

10 responses to “VG Nett lurt av tullesak

 1. Ja var det likt seg. De begynner vel å bli desperate i VG også, på samme måte som man er i Dagbladet, med alle denne fokuseringen på nakenhet, sex og porno i nesten alle overskrifter.

 2. Bjørn

  Rakørretsesongen nærmer seg. Et lite fuglesteg for menneskeheten.

 3. Dennis

  Sorry, Astrid. Her var du nok litt kjapp på avtrekkeren. Saken ble riktignok trykket av The Sun 1. april i år, men AFP meldte om saken allerede 27. mars, og siterte Xinhua.
  (http://afp.google.com/article/ALeqM5h4VLYE-wpsBznAVy6NR4ChE-C77g)

  Hvis du noen gang har lyst til å sitere Xinhua direkte, har de side på internett. Den finner du her: http://www.xinhuanet.com/english/

  Saken om skilpadden har også blitt sitert i en rekke medier, både før og etter 1. april.

  For øvrig er CEN et bildebyrå – så er det også oppklart.

  Kollegial hilsen,
  Dennis i VG Nett
  (Som ikke føler seg lurt – denne gangen)

 4. Hei Dennis! Så bra at du svarer.

  Jeg er ganske trygg på at dette er en tullesak. Den er oppkonstruert, for publisitetens del (evt. for 1. april.)

  En skilpadde plukker ikke på egen hånd opp sigarettsneiper i hagen og begynner å røyke dem. Tror du det? (sjekk videoen)

  Det kan godt hende jeg har tatt feil på 1. april, men jeg synes uansett det er svakt å plukke opp en usannsynlig, gammel sak og sitere den.

  Kult at du har funnet den før 1. april og at du følger med på Xinhua.

  Nysgjerrig på hvorfor du skrev saken nå? Hvorfor dukket den opp igjen, hvor fant du den?

 5. Dennis

  Vanskelig å påberope seg samfunnsoppdrag her, men vi prøver å ha en god miks på front.

  I dag har vi hatt alt fra Kongo til SMK-notatet og fotball på topp. Et godt stykke ned hadde vi en litt tullete sak om en røykende skilpadde. Ikke noen SKUP-vinner, men det er heller ikke alt på db.no – eller en hvilken som helst annen avis .(Gårsdagens referat fra fotballkampen mellom VG og Dagbladet renner en i hu).

  Når det går på spørsmålet om saken er oppkonstruert, mener jeg AFP er en grei kilde å bruke, det samme er Xinhua. Selvfølgelig dumt at vi ikke kan gå direkte til primærkilden, som i dette tilfellet er en kinesisk lokalavis, men det var ikke mulig.

  Skilpaddeeieren sier også at han puttet sigarettene i munnen på kjæledyret, så det går tydelig fram at det ikke er snakk om selvgående nikotinbeiting i hagen.

  For å ta det siste spørsmålet, så dukket bildet opp hos et fotobyrå før helgen. Usikker på hvorfor det kom der akkurat nå, men syntes saken var morsom nok til et par linjer.

  For øvrig bra med litt diskusjon på tvers av redaksjonene! Hva synes du forresten om gårsdagens kampreferat, som fikk god uttelling på fronten deres?

 6. Fint svar! Db.no (og jeg bidrar selv) har sin porsjon med tullete dyrenyheter, og mye annet også. Kritisert sist her: https://astridmeland.wordpress.com/2008/11/06/om-afrika-og-sarah-palin/

  Synes forresten det hadde vært kult om dere lenket direkte til kilden i flere saker (AFP her da antakelig, fant ikke saken på Xihuas engelske sider), men det er kanskje sjefspolicy å ikke gjøre det. AFP oppfatter jeg forresten stadig som upålitelige.

  Når det gjelder kampreferat så har jeg ikke sett saken. Ser overhodet ikke bort fra at de har gått helt av skaftet i seiersrusen, kollegene mine. Men jeg regner med de rapporterte om noe som har skjedd i alle fall.

 7. Dennis

  Enig i at jeg burde lenket til kilden. Vi har faktisk policy på å gjøre det så ofte som mulig.

  Gårsdagens kampreferat er her.
  http://www.dagbladet.no/sport/2008/11/07/553200.html

  Såvidt jeg har forstått var seieren svært så fortjent (hvilket jeg også fikk høre av et par db-ere på Stopp etter kveldsvakt i går), men jeg synes egentlig å fronte dette referatet er hakket teitere enn skilpadden.

 8. Morsomt at db.no og vg.no diskuterer.

  Mye rivalisering eller?

 9. Tilbaketråkk: Mannebloggen » En bloggers surferunde

 10. Skuffende lite åpen rivalisering, bortsett fra på fotballbanen. Egentlig burde vi bruke mindre tid på selvkritikk og heller konsentrert oss om VG.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s