Oslo-losens virkelige navn: Hans Arnt

Dagbladet.no melder at Oslo-losen har begynt å reklamere for søppel. Og VG Nett også.

Vel, det er bare et tullete påfunn. Det var køl Oslo-losen dreiv med, ikke søppel. Og han het Paulsen.

Like ved Havnelageret, der Dagbladet.no holder til i dag, kan journalistene lene seg ut og se kaia hans, Paulsenkaia.  Før lå den like øst for Akerselvas utløp, men nå ligger jo den i rør. Det er her Munch-museet skal ligge, om det blir noe av. På Paulsenkaia lå lageret som tilhørte forretningsmannen og byoriginalen «Køla-Pålsen».

Køla-Påsen het egentlig Hans Arnt Hartvig Paulsen.

Kaia var oppkalt etter han, som var byens største energileverandør på slutten av 1800-tallet og derrrrav: Rik. I Bjørvika lå kullekterne hans på rekke og rad, og fremdeles står ekspedisjonsbua hans på Paulsenkaia.

Oslo-losen synger alltid på Akerselva-sangen, og det er fordi han er så stolt. Køla-Pålsen fikk nemlig initialene sine, H. A. H, udødeliggjort i siste strofe av visa.

Akerselva, du gamle og grå
Akerselva, deg holder jeg på.
Selv om Donau er aldri så blå
kan den i skjønnhet aldri deg nå.
Slike farger visst aldri man så
som hvor du munner ut på skrå
i den yndige duftende vrå
mellom Nyland og H.A.H.

Det finnes mang en godhistorie om Kåla-Pålsen. En av dem er fra Køla-Pålsens eldre dager; han var svekket og hørte dårlig.

En dag da han var ute og spaserte med pleiersken, møtte de hans jevnaldrende bekjente, Emil Stang. Stang hilste overstrømmende, men Køla-Pålsen kjente ikke igjen stemmen.

– Men kjenner De ikke meg, da Paulsen? utbrøt Stang. – Jeg er tidligere statsminister Stang og har jo vært Deres advokat i mange år!

Da lysnet det for Køla-Pålsen, som svarte med et smil: – De får unnskylde! Det er så mange slags statsministre for tida, men bare én Køla-Pålsen!

Ikke dårlig! For den som vil lese mer om H.A.H finnes boka: Køla-Pålsen. Kristiania-gründer og byoriginal.

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Oslo-losens virkelige navn: Hans Arnt

 1. Egil Myrene

  Merket meg at kampanjen, rettet mot barn og ungdom, for en renere by, skal foregå med forurensende språkbruk. Parolen er altså: Du må sortere alt annet boss enn det som serveres gjennom munnen (i dette tilfellet; kjeften)

 2. Gerte

  Totalt idioti
  Hvem er det som gidder å høre/se på sludder?

  Fjern disse menneskene for godt

 3. Det er også litt morsomt at Oslo-losen er leid inn til å resirkulere søppel i Oslo. Her jeg bor er det lite opplegg for slikt. Vi har selvsagt papirsortering, men resten går i søpla, Oslo-los eller ikke.

 4. Leif

  Artigt 1: Alltid lurt på den tektslina «mellom Nyland og hå-aa-hå» …

  Artigt 2: Tenk at ein altså gjekk rundt i hovudstaden og sa «Kåla-Pålsen». I skrift vert dette «Kola-Pålsen» eller «Kol-Pålsen», slik me òg skriv «Kolbotn», endå alle seier «Kålbåtten».

  Artigt 3: «Ø» må til for å signalisera «folkelegheit»: «Kølabånn» og «Køla-Pålsen». Også Meland Media, som den nordvestlendingen med nynorskbakgrunn ho er, nyttar seg av ein god del medial austlandssjargong.

  Uartigt: Somt må haldast skjult. Må leggjast bort. Som skaut og burka. Snakk ikkje om det. Grav ikkje i det. Lat som ingenting. Dekk heller til. Med «ø» og «å».

 5. Nordvestlending? Wtf? Meland Media har dype røtter i Midt-Norge, langt fra lekmannsbevegelse, pietisme, målrørsle. Det er det trønderske mål- og kulturområdet mediekonsernet stadig vender tilbake til for rekonvalens i ferier, områder der man tar hjemmebrentapparatene sine på alvor. Det siste folk med slikt opphavet ønsker å bli assosiert med er vestlendiger, særlig sunnmøringar. Teknikaliteter som fylkesgrenser liker vi ikke å bli minnet på i konsernet, som har donert atskillige kroner til kampen om opptak i Sør-Trøndelag. En kamp som for øvrig har pågått i en mannsalder.

 6. Esther Schmidt

  Interesting history of H.A.H-my great grandfather.
  Thank you

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s