Jens med rørende omsorg for Island og Liechtenstein

Arbeiderparties stortingsgruppe har i dag vedtatt tjenestedirektivet med 61 mot 4 stemmer. De overkjører dermed resten av regjeringen og dessuten egne statsråder.

Finanskrisa var en viktig begrunnelse for at det haster med direktivet nå, ifølge Jens, som dermed havner på lista over folk som håper at finanskrisa kan fikse det de drømmer om (landbruket, fagforeninga, vindmøller, sosialisme, grådighetskommisjon osv.)

– Vi vil ikke skape så stor usikkerhet for Island, Lichtenstein og Norge, sa Jens. Vi trenger nemlig trygghet i slike dårlige tider som vi er inne i nå.  Jens også, føler seg tryggere for tida, nå som krisa fører DNA oppover på meningsmålingene.

Sylvia Brustad, som sist i går var i den muntlige spørretimen og understreket at regjeringen ikke har tatt stilling til saken, sa på dagens pressekonferanse at det knapt finnes et direktiv som er bedre utredet (ni ganger).

Arne Byrkjeflot, LOs leder i Trondheim, er en annen en som kanskje syns han overdrev litt i går. Han mente at det handlet om fagforeningens fremtid, og at fagforeningene vil dø om direktivet blir vedtatt. Han viste til Tyskland, der fagbevegelsen visstnok er halvert. Fagbevegelsen i EU-landene ser ikke på direktivet som hinder i kampen mot sosial dumping.

Tjenestedirektivet kommer nå til å bli en del av EØS-avtalen.

Motstanderne vil at vi skal bruke den såkalte reservasjonsretten, altså legge ned veto. Det er mest på papiret vi har den retten, vi har aldri brukt den. Jens og gjengen er nok mer redd for å bruke den, enn å gjøre seg upopulær i egen regjering. EØS-avtalen er helt uklar på hva som skjer om man reserverer seg mot et direktiv. Jens mener reservasjon mot direktivet kan true hele EØS-samarbeidet.

Og hva med Island og Liechtenstein om vi reserverer oss? Daaakar.

Dette er et innlegg i serien: Finanskrisen comes in handy. Meland Media understreker sin uavhengighet i saken, da vi bare driver sosial dumpi…outsourcing i India.

Reklamer

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Jens med rørende omsorg for Island og Liechtenstein

 1. windingstad

  «Jens mener reservasjon mot direktivet kan true hele EØS-samarbeidet».

  Det tror jeg vel egentlig han har rett i. Fri flyt av tjenester er en essensiell del av EUs fremtidsplaner, og en reservasjon vil bli oppfattet som svært problematisk. Reservasjonsretten kan vi ganske sikkert bruke på saker av mindre fundamental karakter. Men tjenestedirektivet er noe helt spesielt (og det skulle vel ikke forundre meg om Jens har fått signaler om det).

 2. Det virker helt usannsynlig at reservasjonsretten kan brukes her, enig. Og på mindre saker er det kanskje ikke noe vits i å bråke så mye, da heller? Denne reservasjonsretten er veldig oppskrytt av nei-sida.

 3. Katrine

  Greit for pampe-Jens; han går jo rett til en bra jobb i næringslivet etter at den politiske karrieren er over. Vi på gulvet har allerede sett at såkalte gjestearbeidere er med på å presse gode vilkår for arbeiderne nedover. De er hardtarbeidene og jeg skjønner at de vil jobbe så mye som mulig, men det er irriterende når arbeidsgiveren forventer at du skal holde på like lenge, hver uke. Ellers får du ikke oppdrag.

  Vi kommer til å få to klasser i Norge (om vi ikke har det allerede); de med utdannelse og som er norske, og de i ufaglærte stillinger hvor arbeidskravene kommer til å bli tøffere.
  «Arbeiderpartiet» er ikke for arbeider lengre, det er nå sikkert.

 4. Leif

  Artigt å finna ein lenk til ein bloggpost av Astrid Meland (Les: artigt å få vita om at A.M. no har ein blogg) gjenom ein artikkel (om Jens) på VG.no …

  Etter dette er eg overtydd om at sjefsredaktøren i DB òg må ha ein blogg ein eller annan stad. Eg får nok vita det. I VG.no, reknar eg med.

 5. Astrid: Det er riktig at mye av fagbevegelsen i Europa sier seg ”fornøyd” med direktivet, gjennom at det såkalte “opphavslandsprinsippet” skal være forlatt i den reviderte utgaven etter forliket i Europaparlamentet. I den sammenhengen er det viktig å peke på tre ting:

  – De konservative i parlamentet mener prinsippet er bevart.
  – Det blir dermed domstolene som til slutt avgjør hva som er gjeldende lov. Vaxholm-, Viking-, Ruffert- og Luxemburg-dommene har vist hvordan det bruker å gå med arbeidslivet når det blir overlatt til EU-dommerne.
  – “Euro-LO” har ingen mulighet til veto, og må forsøke å slåss om tolkningsmakten over de vage formuleringene i direktivet.

  Forøvrig var det vel ja-sida som skrøt slik av denne vetoretten når kampen om EØS stod, og ikke nei-sida. (EØS ble forøvrig også avgjort under snuten på velgerne like før et valg).

 6. Ja-siden sukrer selvsagt alltid pillen, nå som da. Finanskrisen ble praktisk for dem, før ekle LO-kongresser og oppgangstider kommer tilbake. Nå har Meland Media forresten hørt at nei-siden har overdrevet bakdelene ved dette direktivet fryktelig, men konsernet er opptatt med fiendtlige oppkjøp utenfor Europa, og kan dermed ikke si det for sikkert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s