Surf som i Kina

addonMed en add on fra Firefox som heter China Channel, kan man surfe på nettet som om man var i Kina.

Programmet legger en knapp i nettleseren din, og når du klikker på den blir du omdirigert til en kinesisk proxy-server. Slik blir du underlagt kinesisk sensur.

Det går ganske treigt og du får ikke lest det du vil. I søk kommer for eksempel ikke treff på Falun Gong opp. En rekke andre forbudte nettsteder kommer opp i trefflista, men er stengt når man forsøker å gå inn på dem.

I Kina heter sensuren «Det gyldne skjold», og offisielt påstås det at politiet leter etter kriminelle på nettet, finner ulovlig porno og reaksjonære, skadelige nettsider. Men i virkeligheten overvåkes borgernes chattesamtaler og en rekke nettsteder sperres av det dedikerte nettpolitiet.

Weekendavisen skriver at det ikke bare er Google som har gått med på et sterkt kritisert samarbeid med kinesiske myndigheter. I fjor ble bloggeren og journalisten Shi Tao fengslet etter at Yahoo ga myndighetene hans id og IP-adresse. Han hadde lekket et dokument fra myndighetene som forbød kinesiske medier å skrive om årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass.

Også selskapet Cisco får kritikk av menneskerettighetsaktivister. Deres produkter inngår som en del av det større overvåkningssystemet som landets borgere lever med.

Danske Skype har også fått kritikk. Skypes kinesiske venture-selskap TOM-Skype, har filtrert Skype-chatbeskjeder fra kinesiske brukere og lagret opplysninger om personer som har brukt politisk følsomme ord. Ordene og oppplsyningene er lagret på servere kinesiske myndigheter  har tilgang til.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s