Moskvaprosess ala Apenes

Jeg har sansen for arrogante menn som Georg Apenes, det er en fryd å se dem gjøre debattmotstandere målløse med sine overlegne taleevner.

Men det er ikke distingvert man tenker på akkurat i dag, på når de to fiendene Apenes og Engeset våser om gamle konflikter fra 10 år tilbake, en forlover og totalt uegnethet, massivt udugelighet, inkompetenthet.

– Å slå slik på stortromma virker mot sin hensikt, for det skaper ofte bare sympati for den man vil ramme, sa Inge Lønning i Dagsnytt atten. Han er en annen, eldre mann i Høyre med elegant språkførsel.

Jeg kom til å tenke på en del Høyrefolks noe ustilige tendens til å dra fram gammelt rask fra kommunisttida når de skal karakterisere sine fiender. Det treffer ikke alltid mål. I dag sammenlignet Apenes det han har vært igjennom i Høyre den siste tida med Moskvaprosessene.

«Commie» er forresten det nest populære etter hitling i nettdebatter, det er av og til litt morsomt, men ødelegger ofte debatten.

Vel. I ekskluderte Apenes’ tilfelle får vi ta fram videregåendepensumet igjen.

Stalin satte igang Moskvaprossessene i 1936 for å fjerne sine politiske fiender og ta makta i kommunistpartiet. Særlig var det gamle bolsjeviker det gikk utover.

Rettssakene er blitt kjent i ettertida fordi ekstremt lojale folk som hadde gitt sitt liv til Partiet tilsto de mest utrolige ting. Og det var åpenbart at de ikke var skyldige.

De var antakelig svært redde, med god grunn. Det er kommet fram i ettertid at rettssakene («show trials» på engelsk) ikke var reelle, dommen var bestemt på forhånd.

Omlag 50 personer ble dømt i Moskvaprosessene, de fleste til døden. Blant de dømte var Nikolaj Bukharin, Lev Kamenev, Grigorij Zinovjev, Jurij Pjatakov, Karl Radek og Aleksej Rykov, ifølge Wikipedia.

Litt som i Østfold Høyre?

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Moskvaprosess ala Apenes

  1. Tilbaketråkk: Da Yahoo ga ut innholdet sitt på papir « Astrid Meland

  2. Tilbaketråkk: Du er en dust « Astrid Meland

  3. Tilbaketråkk: Kaos i det norske demonstrasjonsmiljøet « Astrid Meland

  4. Tilbaketråkk: Fremmedordkjeft førte frem « Astrid Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s