Aftenposten i aktivisme-fella

Hvert fjerde barn blir slått, skrev Aftenposten i forrige uke i en sak i forbindelse med lanseringen av Redd Barnas kampanje «Vennligst forstyrr.»

Et viktig tema. En ideell organisasjon. At tallene stemmer er det ikke så nøye med. 25 prosent av alle barn er blitt slått av en av sine foreldre, gjentar de i faktaboks. En undersøkelse fra NOVA oppgis som kilde. «Men mørketallene er store, mener mange,» skriver avisa også.

At Aftenposten går på denne myten nok en gang må bero på dårlig googling. Feilen har vært omtalt flere ganger før.

NOVA svarte da også dagen etter:

I oppslaget heter det at «hvert fjerde barn blir slått» og at «anslagsvis 100000 barn lever med vold i hjemmet». Det gis altså inntrykk av at svært mange norske barn stadig vekk utsettes for vold fra sine nærmeste eller er vitne til vold mot nære omsorgspersoner. Dette bildet stemmer lite overens med våre resultater. Våre tall – basert på en landsdekkende undersøkelse blant 18-19-åringer – indikerer tvert imot at det er relativt få som har levd med vold i familien over tid.

I 2006 påpekte Jan Arild Snoen feilen i et innlegg i nettopp i Aftenposten.

Han gikk også inn på flere overdrivelsser som aktivister får inn i mediene når det er sesong for det. Før jul pleier det å komme saker om foreldres alkoholmisbruk, og at 300 000 barn derfor gruer seg til jul. Han skriver også om påstanden om at 50 000 er spillegale og ikke kommer seg på jobb, mens det reelle tallet kanskje er 2000.

Snoen har også skrevet om de overdrevne voldstallene i spalten sin på Minerva.

Oppdatert: I Aften i dag har to forskere fra NIBR et debattinnlegg om «bostedsløse». (ikke på nett)

Aftenposten skrev for et par uker siden at 1250 personer bor på gata i Oslo. De hadde en tåredryppende sak som handlet om folk som haddet laget seg bosted i trafikkmaskinen «I skyggen av Operaen».

Forskerne fra NIBR skriver i dagens innlegg at bare rundt 25 av de 1250 registrerte bostedsløse sover ute.

De fleste bor på hospits, institusjon, hos venner og familie, i campinghytte el. De aller fleste bostedsløse bor altså ikke utendørs, de har tak over hodet. Tallene er fra den siste Oslo-undersøkelsen fra 2005.

Aftenposten skrev i sin opera-sak at ««Bostedsløs» defineres ofte som «en som mangler tak over hodet, eller er henvist til midlertidige boalternativer».»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s