Boikott Israel!

Stadig kommer det initiativer til boikott av Israel, det kan være alt fra sitroner til møter i UD. Det er da også mye å kritisere Israel for. Men det er forskjell på appelsiner og akademikere. Det skriver Aftenpostens Knut Olav Åmås om i kommentaren «Antisemittisme på norsk«.

Han har oppdaget at organisasjoner arbeider for en systematisk akademisk og kulturell boikott av Israel. Det er opprettet et egen nettside. Og en til.

Åmås skriver:

Både i Oslo og i Bergen oppfordres det til full akademisk og kulturell boikott av alt som har med Israel å gjøre. Boikotten er tenkt å strekke seg langt.

I går ble den presitsjefylte Holbergprisen utdelt til Frederic Jameson. For to år siden gikk den til Shmuel N. Eisenstadt ved det hebraiske universitetet i Jerusalem.

Det fikk forfatteren av høstens ferske boikotthefte, Ebba Wergeland, til å se rødt i en artikkel i Replikk. Hun skrev at han aldri burde fått prisen, siden han er en akademisk representant for den israelske «apartheidstaten.»

Tanken er rystende: En uavhengig utdeling av faglige priser basert på fri akademisk innsats burde altså underlegges politiske vurderinger  – og frie forskere burde isoleres. Dette ville være irrasjonalitetens seier over fornuften (…) starten på svart-hvitt-tekning der overgriper og offer er definert en gang for alle.

Åmås peker også på det absurde kravet som av og til inntreffer når norsk kulturliv planlegger å invitere israelske utøvere til et arrangement, nemlig at et likt antall palestinere må inviteres, ellers blir konserten for «politisk». Å invitere palestinere alene er ikke noe problem.

Han avslutter med å kritisere norsk venstreside, som ikke bryr seg med å boikotte for eksempel Kina, Russland, Syria, Iran, Saudi-Arabia, regimer som ikke er i nærheten av å være så demokratiske og frie som Israel.

Meland-bloggen la i forrige uke merke til at en israelsk menneskerettighetsorganisasjon som offentliggjorde bilder av en palestinsk kvinne som ble banket av en israelsk politimann.

Burde vi boikotte dem?

15 kommentarer

Filed under Uncategorized

15 responses to “Boikott Israel!

 1. Vi burde gjøre det samme som «vi» gjorde når det gjaldt apartheidregimet i sør-afrika: total isolasjon og samtidig jobbe med alle gode krefter som måtte finnes i israel, blant annet den minimale fredsbevegelsen der.

  Med andre ord: ingen utdeling av faglige priser til israelere, ingen handel, slett ikke noe militært samarbeid, ingen formell kontakt på toppnivå osv.

  Enkelt!

 2. kvalitetssynsing

  Sitat: «boikotte for eksempel Kina, Russland, Syria, Iran, Saudi-Arabia, regimer som ikke er i nærheten av å være så demokratiske og frie som Israel».

  Du mener altså at det er mye mer fritt i Gaza enn i f.eks. St. Petersburg, Damaskus, Teheran og Shanghai? Jaha.

  Eller har du kanskje glemt å regne med at også palestinerne er israelere. I tillegg er de visstnok også såkalte mennesker.

  Bortsett fra dette er det jo et par interessante poenger du kommer med.

 3. Pat

  Personlig bryr jeg meg like mye om Israel/Palestina som Honduras. Altså tilnærmet total likegyldighet. Ser ikke hvorfor det offisielle Norge skal ta stilling den ene eller andre veien.

 4. Jeg har ikke sett en eneste Palestina araber demonstrere MOT Hamas i protest mot rakettene som blir sendt mot Israelske byer.
  Dette beviser at alle Palestina arabere støtter terror.
  Derfor bør vi boikotte Gaza.
  La oss starte med å kutte pengeoverføringene.

  Forøvrig bør enhver bli skremt over kommentarene til Almås artikkel, blant annet dette gullkornet:

  Gliste godt da jeg så bildene av tegningene av «Gasskammeret» i Auswitch. Det sto riktignok «Gaskammer» der men det var et paralellt rom som var merket «dusj».
  Hvordan kan man da påstå at gasskammeret (der det påstås at man drepte mennesker) var kamuflert som dusj??
  Det bør også være viden kjent at Zyklon B var et meget utbredt middel for avlusning.

  osv osv osv

  Olds69

 5. Ajajaj, da har vi en Midt-Østen-debatt på Meland-bloggen. Det liker jeg. Jeg synes det beste poenget i Åmås sin kommentar var kritikken over å gå inn for en generell boikott av akademikere og kunstnere.

 6. Og rent generelt så bør en kanskje forsøke å unngå midt-østen debatter.
  (i allefall dersom den blir lenket til fra Dagbladet)
  Det er alt for mange som er et «snev» for mye opptatt av den delen. I allefall dersom en sammenligner med f.eks. Vest-sahara.

  Meget bra blogg foresten.

  Olds69

 7. Kristian

  norge er ett land fullt av antisemittister.. Det som er skremmende er at den politiske venstresiden, både norge, og resten av vest europa, beveger seg mot de samme tilstander som vi så i mellomkrigstidens nazi tyskland..

  att det er mulig å være så sneversynt at en ikke ser at enhver konflikt har to sider.. og i midt-østen konflikten er begge parter like ille… problemet er bare at pressen i norge er blodrød, da gjerne særlig med dagbladet i spissen….

 8. Jeg synes vi bør boikotte alle som er slemme jeg. Absolutt alle. Ingen priser til noen fra noen land som gjør noe slemt.

 9. Enig Arnfinn. Også selvsagt også enkeltpersoner som bor i slemme land. Om de er uenig med sine slemme statsledere hjelper ikke, å nei! En gang israeler/russer/kineser/saudier osv, alltid. Når de var så dumme å bli født der..

 10. Det minner om den gang Little Steven van en-eller-annen-fyr-i-Sopranos Zant plaget verden med sin kamp mot apertheidregimet. (Kampen var forsåvidt grei nok, musikken var … ikke grei nok.)

  Det store stridsemnet var hvorvidt Paul Simon var slem fordi han samarbeidet med zulu-musikere og dermed ikke boikottet Sør-Afrika. Hvilket var et idiotisk standpunkt. (Ikke minst fordi musikken, Simons altså, var et par hakk bedre.)

  Men det er klart, Simon er jo jøde …

 11. Tilbaketråkk: …om å sette halen på grisen « Sprell

 12. Tilbaketråkk: Boikott Israel 2! « Astrid Meland

 13. Tilbaketråkk: Boikotte alle israelske akademikere og kulturpersonligheter? « Astrid Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s