Liveblogging på VG Nett

vgnett

VG nett liveblogger i dag på oppslagsplass om terrorangrepet i Mumbai.

I sin iver etter å være web 2.0 eller til og med 3.0, finner nettaviser på mye rart. Ofte er det mye form, lite innhold. Tjenester ser flotte og innovative ut, men fungerer ikke for leserne som skal orientere seg.

Men liveblogging-eksperimentet til VG Nett kan ikke sporenstreks avfeies som «pimping av nettside». Jeg har sett liveblogg brukt på mindre nettsteder og blogger tidligere. Vampus brukte den samme teknologien på presidentvalgvaken. Det kan være ganske kult.

Det fungerer litt som Twitter (men ikke så bra). Reporteren legger inn korte meldinger med siste nytt og lenker til andre saker der man finner utfyllende informasjon. Det gir inntrykk av at avisa følger hendelsen tettere enn vanlig.

Det sentrale er at leserne kan kommentere på samme sted som der reporteren skriver. Dialogen med leserne fungerer bedre enn i vanlig kommentarfelt, der journalistene for sjelden engasjerer seg. Leserne kan selv bidra som nyhetsreportere, ved å sende inn rapporter om det siste som har skjedd og levere eksterne lenker.

Problemet til VG Nett ser ut til å være at de er for store (!). Et sted i livebloggen står det at de får inn tusenvis av kommentarer fra leserne, men at bare noen få kan tas med. Skulle de sluppet alle til ville nyhetsoppdateringen forsvunnet i massen.

Dialogen med leseren er kjempekult. Et forbedringspotensial finnes om man klarer å likestille journalist og leser, slik at alle bidrar på likefot. Slik det er nå, vinkles det for mye på at man kan stille den oh-store-journalisten spørsmål.

Man kan også innvende at man får inntrykk av at denne journalisten er i Mumbai. Men når det står at de følger dramaet minutt for minutt, betyr det antakelig fra redaksjonen i Oslo. Det ville forresten vært bortkastede ressurser å sende en journalist til Mumbai for å sitte klistret foran skjermen for å liveblogge.

Et annet problem er at livebloggen henger, i alle fall hos meg. Det blir vanskelig å surfe på andre sider mens man følger med på VG Nett med ett øye.

Oppsummert: Om poenget for leseren er å få oversikt over det som har skjedd i Mumbai, er det lurere å lese Twitter, vanlige nettsider eller følge med på RSS, synes jeg.

Om poenget er at leserne skal være med å dra lasset, er det likevel verdt å fortsette å eksperimentere med liveblogg.

Forbedringspotensialet ligger i få mindre lesere. VG burde muligens fjerne saken fra oppslagsplass og teste ut funksjonaliteten på mindre og annerledes hendelser.

Og hva med å starte dansbandsvisj på VG Nett? Ja!

PS: Mumbai på Twitter

Oppdatert: Jan Omdahl skriver interessant om Den viktigste dekningen fra Mumbai – den lager du.

Oppdatert 2: I dag har VG Nett livebloggen direkte på forsida. Enda bedre!

10 kommentarer

Filed under Uncategorized

10 responses to “Liveblogging på VG Nett

 1. Kokkosjon

  Du har antakelig ikke tenkt over nytten av redigert informasjon. Synd.

 2. Joakim

  Jeg synes denne «chatten» er helt genial, og mener du er littpå villspor med dine uttalelser om den «oh-store-journalisten» osv. Det sier seg selv at ikke leser og journalist kan likestilles mtp. alle leserne. Ser gjerne for meg at denne type chat kan opprettes ved andre typer saker også. Ikke nødvendigvis moderert v/mindre saker.

 3. windingstad

  «Om poenget for leseren er å få oversikt over det som har skjedd i Mumbai, er det lurere å lese Twitter, vanlige nettsider eller følge med på RSS».

  …og poenget for dere i DB og VG må vel være å holde folk på deres sider? Synes livebloggen fungerer veldig bra, ikke bare for å få oversikt over siste nytt i situasjonen. Den innbyr også til åpenhet og dialog om dekningen. Det man evt. kunne gjort var å tilby to «rom», et redigert og et åpent, mer chattepreget. Så kunne VGs oppdateringer og svar, f.eks, bli hentet ut i det redigerte.

 4. Jeg synes faktisk dette er bedre enn stadig oppdatering av en vanlig nyhetsartikkel, eller at informasjonen blir spredd på mange nyhetsartikler utover dagen. Den type organisering av stoffet blir fort veldig uoversiktlig for leseren i slike breaking news-saker.

  Hvis man kombinerer å følge denne livebloggen (som ser mer ut som IRC enn blogg for meg) med å lese Wikipedias stadig oppdaterte sammenfatning og selvsagt med mer tradisjonelt journalistisk dekning, så bør en bli temmelig godt informert.

 5. For å si det rett ut; ingen chatter på dansebandsvitsj, bortsett fra rødvinsmarinerte dansebandfanatikere som er oppe klokken 04.30 om natta eller rundt da?

  Dette er selvsagt noe nytt, men dette kan ikke sammenlignes med interaktiv fjortischat – dette er alvorlig og som noen sier her, det er faktisk bedre enn å bli delt opp i mange artikler nå som man kan få høre det når det skjer. Det blir litt som direktefeed fra et åsted på TV-nyhetene. Skjønner ikke problemet.

 6. Jeg synes ikke det er noe problem. Jeg liker VG Netts eksperiment, og håper de fortsetter med det. Selvsagt er det bra og mindre bra ting med eksperimentet, og det forsøker jeg å diskutere litt. Jeg mener ikke dermed at man bør forkaste opplegget. Tvert om, jeg syns det var kult. Men det er fortsatt kulere på Twitter.

  Jeg digger forresten dainsbaindsvisj. Sist lørdag sendte mormor og morfar hilsen til Kine (5) klokka tre på natta.

 7. Kim

  Jeg synes det funket veldig bra, og oppfatter det som en dreining langt vekk fra «oh store journalisten», og egentlig i helt motsatt retning. VG Nett tok forbehold underveis om at informasjonen de kom med var bekreftet, det demmer litt opp for enkelte problematiske sider ved kildekritikk etc. Litt pussig å kritisere dem for å ha mange lesere. Det viser vel bare at de får til noe dere i Dagbladet ikke får til. Jeg tror du egentlig vil jobbe i VG Nett:)

 8. Jeg kritiserer selvsagt ikke VG for å ha for mange lesere. Det er en misforståelse. Som de selv fortalte, måtte de kutte ut en masse innlegg, fordi de fikk for mange. Det jeg synes er absolutt kulest med dette forsøket er dialogen med leseren, så jeg tror ikke vi er så uenige. Jeg tror det kan bli enda bedre om de fortsetter å eksperimentere framover.

 9. Med mindre man har kjente som er midt oppe i dramaet, hvorfor skulle det være så viktig å følge dramaet minutt for minutt?

 10. Litt enig der Nils, men det finnes jo folk som er mer nyhetsjunkies enn oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s