Meland-bloggen gir deg Keyser Söze

the_usual_suspects011024En gavepakke til venstresida ligger og venter. De har bare ikke oppdaget den nye utviklingen enda. Men det har Meland-bloggen.

Det handler om de rike aksjemeglerne. The usual suspects, som Meland-bloggen synes det er tåpelig å gi skylda for Alt Som Er Galt. Likevel, det er ingen publikusmvinner, saken DN ruller opp nå.

Meglerne har siden skattereformen i 2006 opprettet egne private investeringsselskaper etter modell fra rederibeskatningen. Dermed reduserer de skatten kraftig, fordi de betaler kapitalskatt på 28 prosent, ikke inntektsskatt på 54 prosent.

Skattemyndighetene mener prakisen er en ren omgåelse for å slippe å betale personskatt på inntekten.

Rundt 200 meglere mottar i disse dager skattekrav på 1,5 mrd. i posten.

I Pareto må 40 ansatte ut med 290 mill, 7.5 mill på hver gjennomsnittlig. De 40 har tjent 1,6 mrd i 2006 og 2007. Og bidragene fra de indre selskapene utgjør mellom 70 – 100 prosent av de samlede inntektene, viser et utvalg DN har gått gjennom.

Strid omkring indre selskaper har pågått lenge. Meglerne har brukt dette i alle år for å redusere skatten. Tre selskaper har tapt på alle punkter mot skattemyndighetene, en sak skal opp i Høyesterett neste år.

Anders Onarheim, Carnegie-sjef, som vanligvis sier mye fornuftig, kommer ikke så heldig ut i dagens DN:

– Dette er ondskapsfullt, og jeg kan ikke forstå annet enn at de gjør dette for å plage oss ytterligere.

Til tross for krisetidene, han får nok lite støtte i denne saken. I fjor skattet han personlig 2,5 mill av en inntekt på 7,5 mill. Selskapet hans hadde inntekter på 44,2 mill, som det ble skattet 28 prosent av.

Ifølge avisa ligger han nå an til å betale 15 mill. ekstra i skatt.

Meland-bloggen understreker at vi har lite peiling på skatteregler. Men det samme gjelder jo nesten alle andre også. Sympatien for meglerne kommer derfor til å legge seg på reder-nivå. Null. Selv om det kan godt hende at Onarheim har rett i at skattemyndighetene gir regler tilbakevirkende kraft. Jeg ville ligget lavt og sagt lite, var jeg megler.

Og som det ikke var nok med indre selskaper det ikke er noen aktivitet i. Mange meglere tok med de små barna sine som eiere da de opprettet de tomme selskapene. Flere har fylt selskapene med så mye penger at de aldri vil ta det ut, slik at store deler av formuen aldri kommer til beskatning. Derfor satte de innn barna som eiere da selskapene var tomme, for å unngå arveavgift.

Skattemyndighetene vil nå illegge arveavgift på inntektene som er overført til investeringselskap som dette.

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Meland-bloggen gir deg Keyser Söze

  1. Så det var Anders Onarheim hele tiden??!!

  2. JA! Og vi som trodde det var det var han Greenspan-fyren. Djises.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s