Hvem gjorde Saakasjvili til Hitler?

georgiahacked

Under krigen mot Russland i august i år ble Georgiske myndigheter og president Mikhail Saakasjvili utsatt for dataangrep.

Datakyndige la inn bilder slik at han ble sammenlignet med Hitler på nettstedet til UD, mfa.gov.ge. En rekke andre offisielle, georgiske nettsteder sluttet å fungere på grunn av angrep. Det georgiske utenriksdepartementet tok i bruk blogger som erstatning.

Ifølge DN var det første gang i historien at dataangrep dant sted samtidig med en konvensjonell militærkonflikt. De har en sak i lørdagsutgaven sin om «cyberkrig» (på tide å finne på et nytt begrep?)

Hvem som sto bak angrepet er fortsatt noe uvisst. På parliament.ge sto det at «South Ossetia Hack Crew» sto bak.

Mistanken gikk selvsagt mot russerne, men selv om georgiske myndigheter har lyst, er de litt forsiktige med å anklage russiske myndigheter for å stå bak. Kreml har også tatt forsiktig avstand fra hackingen. Likevel finnes det et georgisk offisielt dokument som sier at angrepet var av et omgang som krever ressurser bare en statlig støttespiller kan levere. Rapporten peker også på noe som heter Russian Business Network, som antas å være en mafiafasade, ifølge DN.

Men ikke noe av det ser ut til å stemme, skriver Wired, som har mer om saken enn DN. De skrev i slutten av oktober at en russisk hacker som påstår han sto bak, forteller hvordan han gjorde det. Vitnemålet ser ut til å være troverdig, men man man kan aldri være sikker på om det bare er er nerd som ønsker å sole seg i glansen.

Wired omtaler også en gruppe med nettnerder som i september satte igang prosjektet med å finne ut hvem som sto bak.

Også de mener det er russiske hackere som har operert stort sett på egen hånd, som har en stor del av skylda for det som skjedde.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Hvem gjorde Saakasjvili til Hitler?

  1. hogrim

    Russland var jo også mistenkt for omfattende hacking av offisielle nettsider i Estland i 2007. Disse angrepene blir omtalt i Vox Publica og mer detaljert i Wired.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s