– Finanskrisa rammer de mest ressurssvake stadig hardere

Aften står i fare for å bli lagt ned, og har solidaritet med de fattige. I går skrev avisa at finanskrisa er i ferd med å ramme de mest ressurssvake i Oslo. I lederen står det blant annet:

Køene utenfor Fattighuset og Frelsesarmeen når de to insitusjonene deler ut mat, er blitt lenger.

Fredag i forrige uke var køen utenfor Fattighuset rundt 40 meter lang da tiden for utlevering av matposene nærmet seg. Opptil 450 personer oppsøker huset hver dag.

Økningen er foruroligende høy. Det er et trist paradoks at dette skjer i et rikt land som hittil er av de minst rammede som følge av finanskrisen.

Meland-bloggen har ikke undersøkt dette nærmere, men stiller seg tvilende til om det stemmer.

Finanskrisa har ikke vart særlig lenge i Norge. De første oppsigelsene har likevel kommet de siste ukene, og det er selvsagt alvorlig. Å miste jobben og kanskje ende opp med høyere husleie i et sprengt marked, kan føre til økonomiske problemer for mange. Men de som er verst rammet av arbeidsledighet så langt er vel eiendomsmeglere, aksjemeglere og byggebransjen. Jobber de ressurssvake der?

Jeg tviler også på om finanskrisa har slått så hardt inn inn allerede. Arbeidsledige får jo dessuten arbeidsledighetstrygd, og de som sparkes ved konkurs har lønnsgaranti. Det kan kanskje være mindre jobber å få for dem som jobber via Dagsen eller vikarbyrå, selvsagt.

Om det er de som er avhengig av støtte fra staten som er å finne i køen, er jo støtten den samme, finanskrise eller ikke.

Ifølge Aften er det mange innvandrere, asylsøkere, rusmisbrukere, enslige forsørgere, uføretrygdede og psykisk syke som bruker matvaretilbudet.

Det høres ut som folk som mottar trygd. Det er vel ikke vanlig at trygdede har store boliglån, så eventuelt renteøkning kan ikke være årsaken til at de er blitt så hardt rammet. Renta er dessuten ikke unormalt høy.

At køene blir lengre på matvareutdeling før jul, er visst ganske vanlig, skriver Aften selv.

En av de ressurssvake de siterer sier ingenting om at det er finanskrisa som har rammet, bare at det er «lettere å gå til Frelsesarmeen for å få et smil og litt mat, enn å gå på sosialkontoret, hvor de ser på deg som en tyv.»

Det kan dreie seg om julerush, naturlig variasjon i køene, rykter om god mat som har spredd seg, misbruk av tjenesten eller ivrige ansatte som vil ha oppmerksomhet i avisa. Det høres mer sannsynlig ut enn at finanskrisa har rammet de ressurssvake så hardt.

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “– Finanskrisa rammer de mest ressurssvake stadig hardere

  1. Cecilie

    Helt enig! Denne artikkelen irriterte meg – hvor naiv og ensidig går det an å bli? Godt at noen kommenterer dette – bra Meland!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s