Boikotte alle israelske akademikere og kulturpersonligheter?

Palestinakomiteen, Ebba Wergeland og noe som heter Boikott Israel går inn for full kulturell og akademisk boikott av Israel, som omtalt tidligere.

Aftenpostens Knut Olav Åmås kritiserte dette standpunktet, og skrev:

Tanken er rystende (…) frie forskere burde isoleres. Dette ville være irrasjonalitetens seier over fornuften (…) starten på svart-hvitt-tekning der overgriper og offer er definert en gang for alle.

Siden har både Wergeland og Palestinakomiteen forsvart sitt standpunkt. På ingen måte overbevisende, etter mitt skjønn, da alt de gjør er å ramse opp overgrepene Israel er ansvarlig for. Overgrep man må anta mange av de kulturpersonlighetene og akademikerne de vil boikotte, også jobber imot.

I lørdagens Aftenposten skriver en som heter Trond Høvik på debattsidene om hvorfor han er imot boikotten.

Han nevner Universitetet i Haifa, som har 15000 studenter, 20 prosent med arabisk bakgrunn. Både jøder og arabere underviser her, og universitetet går aktivt inn for at studenter fra alle befolkningsgrupper skal lære og bli dyktige på sine fagfelt.

Det hebraiske universitetet i Jerusalem skriver han også om, et av de beste i verden, med Einstein og Freud som medlemmer i det første styret. Tre studenter fikk nobelprisen i 2004. Elias Khoury, en kjent arabisk advokat og forkjemper for palestinske rettigheter har studert her. Salim Joubran, araber og dommer i Israels høyestrett, har også gjort det, også videre, altså insitusjoner som bidrar til sameksistens, fremming av minoriteter.

Dumt å boikotte.

Oppdatert: En israelsk menneskerettsgruppe sammenligner israelsk politikk med apartheid. Den gruppen vil de vil ikke boikotte? Eller er det kanskje noen akademikere som sitter i den?

10 kommentarer

Filed under Uncategorized

10 responses to “Boikotte alle israelske akademikere og kulturpersonligheter?

 1. tomprat

  Godt innspill til debatten Astrid.

 2. Yfne

  Idag skal jeg se en film med Natalie Portman, en israelisk skuespiller og høre litt på Kiss (Gene Simmons er fra Israel:)

 3. rett skal være rett

  I 1929 ble Hebron erklært for jødefri(judenrein) etter en omfattende massakre fra muslimsk side.
  Nest etter Jerusalem er Hebron den byen som har størst symbolsk verdi for jødene da Abraham skal være gravlagt der.
  Det beklagelige er at både jødedom og islam bygger på øye for ,,øye, tann for for tann,, mao hevn.
  Det er meget trist men ikke overraskende at norske venstreradikalere svermer for islamske fundamentalister.
  Dette svermeriet vil koste oss alle dyrt.

 4. razumny

  rett skal være rett: Dessverre er dette en vanlig tolkning av det som faktisk ikke er en regel om hevn. Underforstått menes et øyes verdi for et øye etc.

  Samtlige jødiske kommentarer understreker dette gang på gang; øye for øye, tann for tann er ikke en befaling om hevn, men snarere en erstatningsjuridisk bestemmelse på høyde med moderne erstatningsjus.

 5. rett skal være rett

  Takk til razumny for et meget oppklarende svar.
  Jødedommen er en ærlig religion som kristendom bygger på i motsetning til islam som har hellig løgn, taqiya som en plikt/teknikk alle muslimer skal bruke ovenfor oss som ikke henfaller til slikt forvirrende tankegods.
  Hensikten med taqiya er å spre kaos og forvirring ovenfor motstanderen, vanlige folk pg myndighetene i de land muslimene bosetter seg.

 6. rett skal være rett

  Har mange ganger lurt på følgende:
  Som en følge av 2.verdenskrig måtte tyskere bosatt i Tsjekkia, Polen, Ukraina,Romania, Ungarn og Russland flytte inn i Øst og Vest Tyskland.
  Antall flere millioner.
  Finnes det flyktningeleire for etniske tyskere i dag i Europa? Nei, de fikk hjelp av sine egne.
  Hvorfor finnes det da i dag palestinske flyktningeleire 60 år etter?
  Hvorfor har ikke rike land som Saudi Arabia hjulpet sine egne?
  Fantes benevnelsen palestiner før 1948?
  Et annet historisk eksempel på tvangsflytting av folk er østkarelerne i Finland.

 7. Hvorfor driver du med tåkelegging av denne debatten, Astrid Meland?

  Jeg oppfordrer deg til å sette deg litt bedre inn i saker du kommenterer. På http://www.akademiskboikott.no ligger oppropet for akademisk boikott av Israel. Les det.
  Her følger et utdrag:

  (…)
  Vi ønsker ikke å bryte dialogen med det israelske folket, men tvert om å ta større ansvar, ved å forsøke å forklare våre kolleger i Israel hvorfor vi går til akademisk boikott. Framtida for både palestinere og israelere ligger i at okkupasjonen tar slutt så samtalene kan begynne. Dette tror vi ikke vil komme uten press utenfra.

  Boikotten retter seg mot Israels akademiske institusjoner og deres representanter, uansett religion og nasjonalitet. Vi oppfordrer alle forskere, lærere og andre ansatte og studenter ved norske universiteter, høyskoler og andre forskningsinstitusjoner til å avstå fra

  – forskningssamarbeid og annet samarbeid med representanter for slike institusjoner
  – fagfellevurdering av artikler fra slike institusjoner, og utveksling av gjesteforelesere
  – tildeling av stipend og forskningsmidler til slike institusjoner
  – deltakelse på akademiske og andre konferanser i Israel med representanter for slike institusjoner

  Vi oppfordrer til å støtte institusjoner i Israel som arbeider mot okkupasjonen, apartheidstyret og krenkelsen av palestinernes menneskerettigheter
  (…)

  Som du ser er det altså ingen som vil bryte kontaken med enkeltpersoner og institusjoner som selv kritiserer Israels apartheidpolitikk, tvert i mot. Oppropet er resultatet av at Israels politikk overfor palestinerne bare blir verre, og at den tilnærminga vi har hatt til nå, bygget på dialog og aksept for overgrep, ikke har ført fram.

  Tvert i mot har FNs rapportør for menneskerettigheter i de okkuperte områdene uttalt at Israel har innført et apartheidregime verre enn det som eksisterte i Sør-Afrika. Han er selv sørafrikaner og folkerettsprofessor.

  Det er på tide at verden setter foten ned mot Israels overgrep. Da er akademisk og kulturell boikott av institusjoner som på ulikt vis, om enn bare ved sin stilltiende aksept, bidrar til folkerettsbruddene et nødvendig skritt å gå til. Forhåpentligvis vil det føre til at flere israelske akademikere åpner munnen og sier at de ikke kan stille seg bak den politikken som føres. Mer krever vi ikke for å gjenoppta samarbeidet.

 8. tomprat

  Yfne: Du bør se den glimrende israelske filmen Ha Buah (The Bubble) fra 2006. http://www.imdb.com/title/tt0476643/
  Også anbefaler jeg musikken til Eviatar Banai.

 9. Celvin R

  I dag var jeg på Vinmonopolet og hentet en flaske israelsk rødvin, Gamla Cabernet Sauvignon.

  Hetsingen av Israel i Norge er forstemmende.

 10. Kaci

  Tvert i mot har FNs rapportør for menneskerettigheter i de okkuperte områdene uttalt at Israel har innført et apartheidregime verre enn det som eksisterte i Sør-Afrika.
  Når begynte unge socialister a ta som referense FN, den ondskap sentrum. Ett organe dominirte av rigimer som til og med djavlen kan virker en engel sammenliknet med dem.
  Snakk om apartheid.. Man kan tror at alle disse organizasjoner mottar penge fra ett eller annet sted.
  Disse palestiner som opptar dere så mye, opptar meg også. Men på helt motsatt side. Vite at i Kabylia (som den FN utaller aldri)er den arabisk kolonister i ferd med å fulle landet med palestinere og andre araber for deretter si at det er arabisk jord. Palestinere som nekter å lære seg Kabyle spåkket fordi de betrakter landet som fulkommen kolonisert av sine brødre.
  Vite at de som griner i FN over hvor ond lever disse palestinere fører et ekte rasistisk programe mot Berberene i marokko, algerie og lybie. Det står i alle grunnlovene deres at det er kun arabere som bor i disse landene. FN med griben frankrike i spissen har gitt dem muligheten til å ta makten , de som oppringlig er minoriter og hadde aldri kjempet for deres frihet (begrep som igentelig er ukjent for dem)! De lagar mas bråk for abou graib mens de gjørde verre i tkout i algerie.
  Slutt å selge våpen til arabe landene og verden blir bedre for 100 millioner mennesker!

  Selvfølglig , venstre radikaler er ett instrument i handen til guden dollars.

  http://www.amz.no/node/271

  http://pagesperso-orange.fr/tazemurt/Pges_Images/projet_printemps/jpg_revoltetizi5.htm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s