– De elsker i såkalt ”misjonærstilling”, beveger seg rytmisk i samleiebevegelser gjentatte ganger

fiskesex

Meland Gruppen har lest dommen i Gørild Mauseth-saken.

Der slås det fast at NRK brøt sitatretten da de viste de få sekundene med film som fulgte like etter bildet fra filmen over. Hadde de satt på pauseknappen akkurat der, ville de ikke blitt dømt. Problemet er at etter dette stiger mannen av Gørild Mauseth, og ser man henne i fullstendig «frontal nakenhet», som det sies 50 ganger i dommen. Dette visste NRK at Mauseth var imot at de skulle vise.

Men dommen i seg selv er såpass ærotisk, at det blir vanskelig å holde oppe interessen for ytringsfrihet, sitatrett og personvern.  Dette må ut til Meland-bloggens seks lesere!

Slik beskrives «Norgeshistoriens mest kjente elskovsscene» i dommen:

«Etter å ha dvelt ved den karakteristiske fjellformasjon Gjesværtappan i Finmark vises Lilian liggende på ryggen frontalt helt naken i en liten robåt full av nyfanget fisk sett ovenfra. Været er klart og havet stille, og båten ligger i ro i åpent hav. Hun løfter i denne stilling en fisk opp mot himmelen på nærmest rituelt vis og bløgger den så noen dråper ferskt fiskeblod drypper ned på halsen og brystet hennes. Bildet av Lilian veksler så med bilder av Simons ansikt og nakne skuldre – vekslingen mellom de to skjer flere ganger og med økende hyppighet. Etter ca 35 sekunder ligger en helt en naken Simon brått oppå Lilian i robåten. De elsker i såkalt ”misjonærstilling”, beveger seg rytmisk i samleiebevegelser gjentatte ganger, og Lilians fot/ankel tvinner seg samtidig flere ganger rundt hans fot. Kameraets perspektiv er fortsatt rett ovenfra – bildet fylles av skuespillerne og særlig Simons bakside i helfigur på et leie av nyfisket fisk. Simon ruller seg deretter av og setter seg opp ved siden av Lilian – kameraet forblir på Lilian som igjen vises frontalt naken i helfigur i noen ganske få sekunder.»

NB! «Tingrettens ordbeskrivelse av den fulle elskovssekvens  pretenderer ikke å yte bildene rettferdighet».

Retten har også begitt seg inn på hvordan elskovsscenen kan tolkes. Det er tre ulike muligheter (den siste mest interessant):

1) «Enkelte ser primært filmatisk fremstilt sex mellom filmens kjærester – all fisken i båten kan da bli en uforståelig eller litt ”kinky” rekvisitt.»

2) «Andre ser primært det komiske i Elskovssekvensen.»

3) «Et tredje tolkningsalternativ er å se Elskovssekvensen som (…) et uttrykk for den nordnorske myte om ”hall”. (…) Konkret innebærer hall-myten at en fisker bare får fisk, om han nylig har hatt sex med en kvinne; helst ikke mer enn 24 timer tidligere. (…) Simon takker for fangsten med et ytterligere samleie med Lilian oppå fangsten. Enkeltelementer i Elskovssekvensen kan av den grunn oppfattes rituelt. I et slikt perspektiv blir Elskovssekvensen en patosfylt hyllest til Kvinnen, Kjærligheten, Fruktbarhet og Fertilitet, og til en gavmild natur.»

Forresten er dette ifølge dommen avtalen Mauseth inngikk med produsenten, den såkalte Nakenklausulen:

”Partene er enige om at de scener der skuespilleren opptrer naken, ikke skal benyttes i reklamesammenheng, som outtakes, eller på annen måte som løsriver scenene fra helheten.”

NRK viste hele nakenscenen med «full frontal», og det mener retten de ikke skulle gjort, siden Kill Buljo, parodifilmen, ikke parodierte fiskesex med full frontal-nakenhet.

Men:

«Tingretten vil ikke kategorisk utelukke at det kan tenkes situasjoner der det vil kunne være i samsvar med ”god skikk” å også sitere fra Elskovssekvensens frontale nakendel, til tross for Nakenklausulens eksistens og innhold.»

To steder i dommen står det forresten at nrk.no la ut klippet tilgjengelig for nedlasting, og at dette forsterker belastningen for Mauseth. Dette anføres også som en av tre faktorer som virker skjerpende.

Dette er en detalj, men likefullt en misforståelse. Klippet lå ute, men bare for streaming – altså man kunne se det på nettsiden.

Kollega Andreas Wiese har en interessant kommentar om dommen.

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “– De elsker i såkalt ”misjonærstilling”, beveger seg rytmisk i samleiebevegelser gjentatte ganger

  1. Står det at NRK la ut selve klippet eller står det at klippet ble lagt ut som en del av Store Studio sendingen? Det er da en vesensforskjell vil jeg mene.

    Forøvrig rasende festlig.

  2. Ja, det er dårlig presisert av meg. De la ut hele Store studio-sendingen ja:

    «Fjernsynssendingen ble samtidig lagt ut usensurert og tilgjengelig for nedlasting i ca 9
    dager på NRKs hjemmesider på internett – nrk.no.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s