Tullesak på VG Nett

Alle aviser publiserer tullesaker av og til, og ikke sjelden involverer de dyr.

I dag er det VG Nett som har gjort det samme som bla. The Sun og Daily Mail. Det handler om en argentinsk ettåring som visstnok er holdt i live av katter. De skal ha holdt gutten varm, gitt ham mat og vasket ham. Avisene drar paralleller til Jungelboken og Mowgli. Noen engelske aviser skriver også at han er «oppdratt av katter».

– Politiet mener at kattene la seg inntil gutten for å varme ham på nettene, da den iskalde temperaturen kunne medført at han frøs i hjel, skriver VG Nett.

Det er sommer i Argentina nå. VG Nett skriver dette skjedde i Posadas, der er værmeldingen for i dag er maks 41 grader, minimum 24. Yr.no melder også om varme, med time for time-oversikt. Det var nok ikke vesentlig kaldere for noen dager siden, da gutten ble funnet.

Det var politikvinnen Alicia Lorena Lindgvist som oppdaget barnet, skriver avisene. Hun så en gjeng med katter sitte veldig nær hverandre, noe hun mente var uvanlig. Hun tok en titt, og fant guttungen i rennesteinen. Han sov visstnok rolig med åtte katter oppå seg. De slikket ham fordi han var skitten. Og da hun gikk nærmere, ble kattene sinte, de skulle beskytte gutten. «Leger» sier at guttungen ville dødd uten kattene, som holdt ham varm.

Faren til gutten ble senere funnet. Han er en hjemløs som sa at han hadde mistet gutten sin for flere dager siden under pappinnsamling.

Dermed er det altså allerede klart at dette ikke dreier seg om en gutt som er oppdratt av katter. VG Nett skriver heller ikke det, de tar flere forbehold og passer på å sitere, men de skriver at kattene bevisst skal ha hjulpet guttungen.

De har lenket til det som ser ut til å være den argentiske kilden, TD, det er bra. De velger å slå opp saken. Det er vel den naturlige konsekvensen av at de vurderer historien som solid. Om alt som hevdes virkelig var riktig, ville det vært en stor sak. Om en norsk ettåring hadde vært alene i flere dager, ville det forresten vært oppslag, katter eller ikke.

Det som kan være riktig i saken er at kattene har holdt gutten varm, siden de lå oppå han. Men vi kan ikke vite det, siden det er uklart hvor lenge dette har foregått og hva gutten ellers har drevet med på egen hånd. Det ser jo for øvrig ut til å være lite iskaldt i området nå.

Resten er bare tullball. Kattene har ikke brydd seg om gutten. Matinnsamling for ham har de ikke bedrevet, det er nok heller søppel og egne matrester som lå og slang. At de hveste da politikvinnen gikk nærmere, er ikke rart, siden villkatter ofte gjør det mot mennesker. At det gjorde det for å beskytte gutten er en tåpelig tolkning av situasjonen.

En veterinær eller annen kattekjenner kunne kanskje utdypet dette. The Sun, som alle de britiske avisene siterer, har faktisk gjort den jobben, og skriver:

A spokesman for Thames Valley Animal Welfare, which deals with feral cats and strays in Berkshire, said: ‘They would have viewed the baby like a big hot water bottle.

‘Cats will cuddle up to anything to keep warm, even dogs. (…) Cats in Argentina stay in large packs to survive – much more than cats over here.’

Jeg jobber forresten i Dagbladet.no, og ja, jeg synes vi har en del tullesaker der også. Sist jeg rapporterte om tullesak i VG Nett dreide det seg om en røykende skillpadde.

17 kommentarer

Filed under Uncategorized

17 responses to “Tullesak på VG Nett

 1. Hm, det er i slike situasjoner man skal ringe min venn Hans Petter Kjæstad på Veterinærinstituttet. Men da kunne selvsagt saken blitt mindre sakkarinsøt.

  God jul!

 2. Godt tips! Men han der Hans Petter ville jo bare ødelagt en god story, det er jeg sikker på! God jul i heimen, her er det nysnø.

 3. Unge Kjæstad er etolog og spesialist på dyreadfærd, og det kan slå begge veier. VG siterte ham gledesstrålende i saken om den modige hunden som reddet sin påkjørte (og døende) venn fra en motorvei et eller annet sted i Sør-Amerika. En sånn historie blir bare bedre av en ekspert som sier at «ja da, hunder kan gjøre sånt (særlig hvis de er i slekt) og den visste nok at den satte livet på spill».

  Eksperter er så kjekke å ha når de sier det du vil. Og hvis ikke kan man jo alltids la være å sitere dem … (Hvilket det selvsagt er mulig VG gjør her.)

  I Oslo er snøen forsvunnet, men nå skal vi av sted å kjøpe tre, så det blir nok jul allikevel.

 4. Du har ikke fått med deg at det er kaldt om kvelden/natta?

 5. Skuffet

  Først bygger du opp en svært så saklig og interessant fremstilling med gode referanser etc, og dette gjør meg virkelig nysgjerrig (og jeg må si forventningsfull) til dine avsluttende poenger.

  Så får man altså lese dette: (!)

  «Resten er bare tullball. »

  Jøss, der skuffet du meg skikkelig. Nok en mening som går i glemmeboken.

 6. kenneth

  Støttes! For et lite barn er det uansett kaldt om natta. Kan forøvrig fortelle deg at det er kaldt i ørkenen om natta også…

  At du som dagbladjournalist klager på flåsete saker i VG, faller på sin egen urimelighet. Dagbladet har de mest usakelige, usmakelige og uinteressante sakene som blir vist i media.

  Uansett artikel, kan man som du gjør her, plukke den fra hverandre og ødelegge den. Hvor vil du?

  Det var i det minste en søt historie. Hvorfor ikke klage over omtalen av Gaup og Krisitin sin romantiske middag i stede??

  Nei, tviler ikke på at du jobber for Dagbladet..

 7. Herrejesus

  «Max 40/min 24» betyr at 40 var dögnets höyeste temperatur, 24 dögnets laveste. Bloggforfatteren har med andre ord registrert, helt korrekt etter min mening, at det er ganske varme netter i Posadas.

  Jeg bor her nede og svetter bra om natten, det samme gjelder nok resten Posadas’ innbyggere, mange av tysk og öst-europeisk opphav, baade med eller uten villkatters omsorg.

  Ellers faar argentinerne vaere unnskyldt, sommeren er, som hjemme i Norge, aarstiden da landets tele-novelaer (saapeopraer) tar pause, og saker som dette kommer paa löpende baand som en form for substitutt. Blir nok flere av disse.

  Men, var det jo godt at det gikk bra med gutten…

 8. Daniel G

  Virker som om folk ikke leser før de kommenterer. Det var varmt om natta også. Minimumstemperaturen siste døgn var 24 grader.

  Forøvrig er det argumenter for at dette er en tullesak, også etter at hun skriver at resten er tullball. Hun henviser blant annet til britiske fagfolk på katter.

  Dette er nok helt sikkert tullball fra VG sin side ja. Men folk elsker jo søppel som det der ,»en søt historie» kaller en av de andre som kommenterte her.

  Den er kanskje søt hvis du velger og la deg rive med, og ikke engang tenke over om den er sann eller ikke. Desverre tror jeg det er akkurat det mange gjør.

  Kjølig analyse bryr de seg ikke med, nyheter appellerer kun til følelsene for disse menneskene, ikke rasjonalieten. Litt av den samme mekanismen ligger til grunn for fråtsingen av sosialpornografi.

  Om de hadde levd i sin egen boble hadde det jo ikke vært noe problem for meg. Men disse menneskene har faktisk stemmerett. Man kan jo spørre seg på hvilket grunnlag de bestemmer seg for en stemmeseddel, når de ikke er i stand til å forholde seg til medieverdenen på annen måte enn ved et lite sett emosjonelle reaksjoner på det de leser.

  Media har selvfølgelig også et ansvar. De burde ta ansvar for å oppdra folk til å bli gode samfunnsborgere. Men det er vel salgstallene som styrer det meste…

 9. so

  Spiller ingen rolle. Et barn på ett år, som ligger ute blir er det kaldt for. Det er ikke det samme som når voksne folk har vært på fylla og sovna ute en sommernatt… Ja, bra det gikk bra med gutten!

 10. Herrejesus 2

  hmm,

  husk at her nede er ikke klimaet som hjemme. Posadas ligger i Misiones, en av Argentinas varmeste provinser. Höy luftfuktighet og nesten ingen vind förer til varme, trykkende netter. Han er dessverre ikke det eneste barnet som maa tilbringe natten ute her i landet, og akkurat naa er det flere som sliter med varmen enn kulda, selv i de mörkeste timene. Folk her nede fnyser litt over hvordan denne saken er lagt frem de ogsaa, og det diskuteres ofte hvorfor det alltid er slike saker som eksporteres ut av landet…

 11. Morsom debatt her!

  At det er dårlige saker i Dagbladet.no, hva så? Det er en relativisering av vår konkrete debatt. Det hjelper ikke journalistene og avisene som har brakt denne konkrete saken videre at også andre skriver tull.

  Jeg er for øvrig kritisk til tullesaker Dagbladet og Dagbladet.no bringer, og jeg tror selvkritikken innad nok er like stor som den som kommer utenfra. Ikke at det hjelper alltid..

 12. kenneth

  DanielG.

  Mulig du tror jeg lar meg rive med fordi jeg syntes det var en søt historie. Videre kan du jo også tro at jeg ikke eier dømmekraft. Beklageligvis har jeg stemmerett…

  Det jeg mente var at det var i det minste en søt historie, enten den er syltynn eller ren fakta. Dette i forhold til mange andre saker som tas opp i media. Bla derfor jeg siktet til en annen sak fra vgnett som omhandlet Gaup og dama hans.

  Skal man kritisere en artikel, mener jeg det er mange mer alvorlige saker som ikke er god nok dokumentert og pyntet på av journalister, som man kan ta for seg.

 13. Liv Heidi

  Du vet tydeligvis ikke mye om katter.

 14. Ida Carina

  Haha, spesielt morsomt dette at folk klarer å irritere seg over et blogginnlegg (noe som jo er tanker/meninger/statements fra selve bloggeren)
  Men du nevner at «om dette hadde hendt i norge» vel – om dette hadde hendt i norge, så hadde det ikke endt med at «gutten er tilbake hos sin far» (som forøvrig er en hjemløs pappsamler som «mistet» gutten for «et par dager siden» da han var ute og samlet papp) Fin historie – haha!

 15. Natalie

  såh.. bør vg droppe slike historier og heller peise på med krig, voldtekter, død og fordervelse, sjukdom, kjendisar, puppar og lår, sex, sex, sex, sex, sex ooooooog… sex?

  det at du, Astrid Meland, i det heile tatt bloggar om denne saka viser jo at den satte igjen eit lite inntrykk i den ellers så kritiserandes kvardagen din.

  God Jul, ikkje gløym å trekke pusten djupt og la kattane halde deg varm 😉

 16. Ah, folkedypet. Det har sin pris å pinge ting opp til VG, vet du.

 17. Tilbaketråkk: Top Posts « WordPress.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s