Kinkelianeribbentroph olemolotof

sp114bc2

Erling Fossen etterlyste nylig (med et pinlig eksempel) mer selvironisk krigshumor. Dagfinn Nordbø spilte i høst ganske elegant opp til debatt: Humormonopolet må oppheves og norske komikere bør levere noe mer substansielt enn sex, parforhold og kjendiser.

Meland Bloggen får akutt gåsehud ved tanke på hvor dårlig norsk, politisk satire kan bli.

Men i gamle dager, da var det gøyalt da, og til og med risikabelt. Her følger et utdrag av årets julelesning, «Jens Chr. Hauge Fullt og helt, av Olav Njølstad.»

Jens Chr. Hauge jobbet i politiet i 1940, og 23. mai ble han utkommandert til teatertjeneste på Chat Noir, hvor revyen «Norrønafolket vil fare» var nyoppsatt i en sensurert og omarbeidet utgave.

Hauges sjef ville vite om det kunne tenkes at stykket fornærmet tyske følelser.

Hauge skrev en utførlig rapport hvor han innledet med at det var «vanskelig, for ikke å si umulig, for en normann å vite bestemt hvilke bånd tysk nasjonalkjensle legger på utfoldelse av revykunsten i de besatte norske områder.» Men hans hovedinntrykk var likevel, muligens med et par unntak, at det neppe fantes noe i revyen som ville utløse tysk forargelse.

Blant unntakene nevnes at Einar Rose (bildet) til stadighet krysset scenegulvet i parodisk hanemarsj, at Einar Sissener i en ellevill hundesketsj konsekvent omtalte Terboven som en artsfrende ved navn Terrierboven og seg selv som en vettskremt liten bastard som ikke våget å vise seg utendørs fordi han ikke var helt raseren, samt at Arvid Nilssen avsluttet sin vise om «kommunissene» med en nytolkning av barnereglen ole-dole-doff, som i hans munn ble «kinkelianeribbentroph olemolotof».

– Om tysk humor godtar dette, vet jeg ikke, kommenterte Hauge syrlig. Han skrev at tyskervitsene utløste kraftig latter, men det var aldri tegn til «nasjonale utskeielser og den offentlige ro og orden var aldri et øyeblikk truet.»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s