Folkebrevet mot preventivene

Dette morsomme folkebrevet fant jeg ikke noe informasjon om på internett, derfor laget jeg en liten versjon. Kilden er den nye boka Jens Chr. Hauge: Fullt og Helt av Olav Njølstad.

I 1948 besluttet den norske regjeringen at soldatene som var i Tysklandsbrigaden skulle utrustes med kondomer.

KrF stilte seg i spissen for en landsomfattende protestaksjon mot kondomene. I løpet av kort tid ble det samlet inn 400 000 underskrifter på det såkalte «folkebrevet mot preventivene». Underskriftene ble levert Stortinget og deretter Forsvarsdepartementet.

Forsvarsminister Jens Chr. Hauge ble mektig irritert, og fryktet at KrF ville gjøre dette til et stort nummer i valgkampen. Han skrev til Trygve Bratteli, DNAs nestformann, og spurte om det var mulig å granske underskriftslistene. Han mistenkte nemlig at «barn, sinnsvake, døde og savnede» sto på listene. Men Bratteli beroliget, og sa at «de mest tilbakeliggende lag av folket våkner til erkjennelse av en tidsmessig og menneskelig seksualetikk og preventiv teknikk.»

Soldatene fikk kondomene, og de trengte dem. Ifølge Tidsskrift for Den norske lægeforening i 1950 svarte 42 prosent av soldatene at de hadde hatt intim omgang med det annet kjønn under tjenestetiden i Tyskland. Fem – seks prosent pådro seg kjønnssykdommer, og ved utgangen til 1949 var det registrert 100 nyfødte barn med norsk far i brigadeområdet Harz.

VG har heldigvis scannet inn alle årgangene sine, og på abonnementstjenesten Atekst fant jeg et leserbrev skrevet av en Arne Fjelberg 18.  mars 1948. Han støttet folkebrevet:

Det kom derfor meget overraskende da Husmorforbundet uten
videre godtok ordningen som et rent medisinsk tiltak. Hvordan Husmorforbundet som i særlig grad skulle være interessert i kvinnens
verdighet og vurdering kan godta en ordning som reduserer kvinnen
til en bruksting, er mildt sagt ubegripelig.

Løsningen hans var flere kristendomstimer i skolen og styrking av kirken.

Hvis stortingsbeslutningen skulle bli stående fast, da må i et
hvert fall den moralske lekasje som her er slått , kompenseres ved et effektivt moralsk pumpeverk.

Løse forbindelser må få sin rette karakteristikk (…) som svikt mot
mennesket , svikt mot hjemmet , svikt mot fedrelandet, svikt mot slekten.Svikt mot seg selv og svikt mot Gud.


5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Folkebrevet mot preventivene

 1. kjell

  En liten anekdote jeg hørte fra en deltager i tysklandsbrigaden: de utdelte hygieniske artiklene var av så lav kvalitet at det etter bruk bare var igjen ringen av dem. I praksis måtte privat initiativ til for å få kondomer av noenlunde brukbar kvalitet.

 2. Nå begynte jeg å fundere på om vi har den dårlige kvaliteten å takke for at du ble til? Eller kanskje Meland ikke skal legge seg oppi slike anliggender.

 3. kjell

  Nei, Astrid, jeg er av litt nyere årgang enn som så. Og ligge opp i anliggender? Og jeg som trodde at jeg hadde fikseringer.

 4. Meland Konsernet beklager på vegne av Konsern Sjefen snoking i privatliv og dårlig norsk. Konsernet spilte spørrespill til veldig sent i går.

 5. Håvard

  Interessant å se hvordan tidene forandrer seg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s