Nynorskprofessor fikk nuggen i norsk av Aftenposten

Stephen Walton ved Høgskulen i Volda hadde i går på trykk en kronikk i Aftenposten hvor han gikk inn for å opprette et norsk innvandringsmuseum.

Men det var noe rart med kronikken. Professoren i nynorsk skrev dårlig, ord som «frem», «fremover», «innvandringen», «utsiden» og «historier» blandet seg med nynorsken gjennom hele teksten.  Dette ville ført til stryk på nynorskeksamen.

I dag kom forklaringen under «Aftenposten retter.»

Ved en svært beklagelig teknisk glipp ble gårsdagens kronikk » Vår felles forteljing» av professor og instituttleder Stephen Walton ved Ivar Aasen-instituttet ved Høgskulen i Volda, utsatt for bokmålsversjonen av ordrettingsprogrammet Tansa.  Waltons kronikk med forslag om å opprette et innvandringsmuseum i Norge, var imidlertid skrevet på perfekt og feilfritt nynorsk. Slik så det dessverre ikke ut på trykk. Den språklig korrekte versjonen er nå tilgjengelig på http://www.ap.no/kronikk.

Aftenposten trykker ofte og gjerne debattinnlegg og kronikker på nynorsk. Det går som oftest bra. Vi vil også i fortsettelsen gjøre vårt beste for å skåne dem for den ellers utmerkede bokmålsversjonen av vårt retteprogram.

Det må selvsagt et menneske til for å sette igang dette retteprogrammet. Aftenposten har altså ansatte som ikke ser forskjell på nynorsk og bokmål. Det som er aller morsomst med dette er selvsagt at de presterte å begå  tabben på en nynorskprofessor ved maddafakkin Ivar Aasen-tunet. Jeg ligger langflat på gulvet og hikster.

Reklamer

11 kommentarer

Filed under Uncategorized

11 responses to “Nynorskprofessor fikk nuggen i norsk av Aftenposten

 1. Walton er vel egentlig brite, så hadde kanskje ikke vært så overraskende om han var litt språkforvirra.

 2. Det er vel sikkert derfor han antakelig var ekstra forbanna da han ringte og skjelte ut Ap i går. Han kan jo lett mistenkes for slikt. Men jeg tror han skriver prikkfritt. Han er Norges første professor i nynorsk skriftkultur.

 3. Dette er bare det første angrepet i en målrettet geriljaaksjon mot spynorsken. Vi har folk overalt! Muahahahahaha!

 4. «Vi har folk overalt! Muahahahahaha!»

  Er det dere som har gått rundt og tusjet på alle (m)ordbøkene?!!

 5. Hehe! Og dette kommer altså fra en lærer. Skal ikke dere være PK her?

 6. «Historier» kan du jo skrive på nynorsk?

  Ei historie – historia – historier – alle historiene

  http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=historie&nynorsk=S%F8k+i+Nynorskordboka&ordbok=bokmaal&alfabet=n&renset=j

  «Frem» og «fremover» er det derimot herlig at Tansa har sneket inn i kronikken. Oppgave til neste uke: Skriv en kronikk i Aftenposten med ordet «grasrota» i og finn ut om det rettes til «gressroten».

  PS: Burde ikke Tansa hete Tansen i den konservative bokmålsavisa?

 7. Jeg takker nesten daglig høyere makter for at jeg ikke er norsklærer – de fleste jeg kjenner i videregående hater for øvrig nynorsk.

 8. Også må de late som de liker det. Stakkars. Men de spiller bra, lærerne, jeg trodde som oftest på dem. Nå vet jeg bedre.

 9. Hoho, MAGISK! Tror han fikk høre det av kollegene, ja…

  Men det er flere som har brent seg på Tansa…say no more.

 10. Meland-bloggen skulle jo ønske at denne Tansa hadde jobbet i Meland Konsernet. Men slik er det jo ikke, og resultatet blir deretter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s