Utenrikskommentar fra Ellen Stensrud

LOs førstesekretær uttaler seg om Israels invasjon i Gaza i Klassekampen i dag:

– Hadde dette skjedd i andre konfliktområder, tror jeg verden hadde rast, sier førstesekretær i LO Ellen Stensrud.

Nettopp. Verden smiler jo akkurat nå. Ellen Stensrud holder bare DagenMagazinet og har kjøpt tilgang på FoxNews, hun også, akkurat som Stein Ørnhøi. Melandbloggen avslørte jo i fjor at det er katastrofalt lite avislesning på venstresida i Norge.

Samtidig, flere steder, slår aviser opp at Frp/Siv Jensen støtter Israels bombing.

Jøss. Dette ante jeg virkelig ikke.  Var det det han utenrikspolitiske talsmannen deres Morten «no comment» Høglund mente da han sa «Israel har rett til å forsvare seg», her om dagen. Djis!

Siv Jensen forteller forresten  i et intervju KK at hun skal delta på støttedemonstrasjon for Israel. Sammen med Indremisjonsforbundet, Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem og Med Israel For Fred. For en gjeng.

Meland-bloggen forstår at det er psykososialt selvmord å antyde noe somhelst som kan tolkes i retning forsvar for Israel akkurat nå, så det gjør vi ikke. Men det kan kanskje gå an å si at det hadde vært interessant om det i den norske debatten fantes  noen oppvakte mennesker – og ikke bare kristenfolk og Frp’ere – som hadde uttalte seg, eh, mer differensiert, går det an å si det?

12 kommentarer

Filed under Uncategorized

12 responses to “Utenrikskommentar fra Ellen Stensrud

 1. Matthijs

  Jo, det er klart det er et konsensushylekor på gang. Og det er ikke annet å vente med bilder av drepte barn på avisforsidene.

  For at ingen skal misforstå: Jeg er motstander av Israels bombing og bakkeinvasjon – men også en motstander av hundekobbel-«debattene» vi har i norske aviser for tiden. For å kunne diskutere en sak nyansert, er man ofte nødt å vente til den er uaktuell, og da er ikke avisene interessert i saken lenger.

 2. Bjørn Bore

  Både regjeringen og de fleste politiske partiene har jo sagt at begge parter må stanse voldsbruken. Uten å ha en full liste foran meg vil jeg jo påstå at ganske mange står for denne linjen. Det må jo regnes som rimelig diffrensiert.

  Når det gjelder fordømmelsen av voldsbruken så er det jo ikke unaturlig om den er noenlunde proposjonal med voldsbruken og konsekvensene på de respektive sider.

 3. Slik jeg oppfatter det er det nå ganske stor enighet i norsk presse og blant norske politikere (minus ikke ubetydelige, men kjedelige Frp) om at Israels reaksjon så til de grader er overdimensjonert – og jeg mener ikke at dette er en urimelig reaksjon. De tar med Hamas i samme slengen, de fleste av dem, enig i det.

  Jeg kunne likevel ønske meg deltakelse i debatten fra noen med et lit annet syn, for eksempel en forsker som Marianne Heiberg, som dessverre er død.

  Å se på Dagsnytt 18 nå er enten rasende SVere mot Frpere/kristenkonservative (uinteressant), eller tre helt enige forskere og politikere.

  Selv om det er all grunn til å kritisere Israel for handlingene, hadde det også vært interessant om noen på en fornuftig måte klarte å sette oss nærmere inn i deres rasjonale – utover det faktum at det er valg snart. Det kan jo ikke være så enkelt som Trond Andresen påstår i KK, at folk i Israel er psykopater.

  Jeg er altså ikke så veldig indignert over at dette er tilstanden i norske medier, men jeg leser Christoper Hitchens med interesse, for eksempel. Det var et forsøk i DN i dag også, forresten.

 4. Matthijs

  Problemet med å sette seg inn i rasjonalet til krigførende nasjoner er vel at et slikt rasjonale aldri er entydig – og at det styresmaktene bruker som offisiell begrunnelse verken er det de faktisk har som grunn, eller det som er grunnlaget for støtten de får fra befolkningen. Det krever ganske mye innsikt og kunnskap for å analysere noe slikt ordentlig, og ikke minst krever det en viss formidlingsevne for å forklare det i en artikkel.

  Men ja, det hadde vært kult om det var flere slike refleksjoner i media.

  (Samtidig spørs det hvor formålstjenlig det hadde vært. Bryr folk seg egentlig om hvorfor land egentlig går til krig? Reagerer ikke folk flest med følelser og umiddelbare reaksjoner, ikke refleksjoner og gjennomtenkte handlinger? Men hvis man skal fortsette på denne tanken, ender man jo opp med at alt er forgjeves, og det er jo lite konstruktivt.)

 5. Bjørn Bore

  Godt svar kjære kollega. Har Hitchens skrevet noe om situasjonen i Gaza nå? Vil jeg gjerne lese. Og så må du slutte å hisse deg opp over leserbrev i Klassekampen, livet er for kort til det 🙂

 6. I Slate har han skrevet en artikkel om årsakene til krigen, han har med de vanlige, pluss dette:

  The third consideration, and the least noticed, is the fact that this month is the one where new elections for the Palestinian Authority have to be called by President Mahmoud Abbas, if not actually held. Before the new year, I talked to one or two knowledgeable Palestinians who argued that, under then-present conditions, Hamas had to hope that such elections would not soon take place. Life in Islamic Gaza was not such as to induce ecstatic happiness and prosperity among the populace: In common with many fundamentalist movements, the Muslim Brotherhood in its local Palestinian incarnation had badly overplayed its hand. It seems improbable that we’ll ever know what would have happened in a free vote, but I think it’s safe to say that recent events have further postponed the emergence of a democratic and secular alternative among the Palestinians. I even think it’s possible that some people in Israel and some other people in Gaza do not want to see the emergence of such a force, but let me not be cynical.

  http://www.slate.com/id/2207872/

 7. Håvard

  Du må nok til utlandet for å finne det du er ute etter, ja. Men både de amerikanske og israelske mediene har mye tankevekkende stoff.

  Interessant med Hitchens også, selv om jeg generelt er skeptisk til å gjøre valgtidspunkter til de store forklaringene. Jeg tror de færreste politikere lar beslutninger om krig og fred avgjøres av når de står på valg. Det lukter litt for konspiratorisk etter min smak.

  Ellers: Gratulerer til Melandkonsernet for den spennende nyskapningen Melandbloggen, nå som dere vel feirer de første månedene på lufta. Det går kjapt unna her, og jeg leser det som skrives med stor interesse. Som regel er ting både velskrevne og selvstendig tenkt. Fortsett med det!

  Det eneste jeg har å innvende er en viss reservasjon mot det noe elitistiske draget som trekker over bloggen hver gang ordelingssatiren får fritt utløp. Men selv konsernsjefer må vel få ha litt atspredelse…

 8. Tusen takk for Slate linken Astrid, synes den var meget god. Likte spesiellt avslutningen:

  Confronted with this amazing concatenation of circumstances, and with some of the frightening blunders—such as the last invasion of Lebanon—that have resulted from it, some Israeli politicians appear to think that taking a tough line in Gaza might at least be good for short-term morale. This was the clear implication of the usually admirable Ethan Bronner’s New York Times front-page reports on Dec. 28, 2008, and Jan. 4, 2009. So why not just come right out with it and say that one is bombing for votes?

 9. Jeg har aldri hørt så mye forsvar for Israels virksomhet som de siste par ukene – selv fra moderat liberale palestinavenner. Tror det skyldes at folk har oppdaget «den kritiske sans».

  Altså stemmer det ikke det du sier at «…det er psykososialt selvmord å antyde noe somhelst som kan tolkes i retning forsvar for Israel akkurat nå, så det gjør vi ikke.»

 10. Om man tenker på Støre-metoden, altså kritisere begge parter hver gang, har du rett. Men hvem forsvarer Israel (som ikke er kristenfundamentalister eller Frpere)? Jeg tror det er er ganske vanskelig å gå ut å forsvare Israel akkurat nå. Og det er jo forståelig også.

 11. Oxlo

  Mens pro-palestina pøbelen raserer Oslo presterer Lars Gule å skrive følgende på document.no:

  «Ansvarlig hold i politiet forteller på Kveldsnytt at det var kommet melding om 14 tilfelle av skadeverk. Er det egentlig mer eller mindre enn på en vanlig lørdagskveld, men da spredt over hele byen og fordelt i tid?»

  Nei, du kan så si. Dette var vel egentlig en helt normal lørdagskveld i Oslo. Var det bl.a. 4 raserte McDonalds? Helt normalt.

 12. Tilbaketråkk: Valgkampen dreper kreativiteten min « Astrid Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s