Journalister kan ikke regne

Eller så tipper de bare på tall. I dag har vi følgende overskrifter å kose oss med:

Dagbladet: Eivind Reiten har tjent 75 mill. på åtte år

VG: Reiten tjener 186 mill på Hydro-jobben

DN og Dn.no: 96 mill. på åtte år

Aftenposten: Får 150 mill for åtte års jobb

E24: Reitens gullavtale verdt minst 186 mill

Mfl.

Jakten på Reitens penger er igang igjen, med både SV og Frp som jaktdeltakere denne gangen. Vi legger også merke til en viss opportunisme i utspillene:

Da han fikk innløst sin opsjonsavtale i august 2007 lød kritikken at han fikk alt for mye penger fordi aksjekursen til Hydro hadde vokst så mye mer enn de hadde trodd da de inngikk avtalen med ham. (Poenget med opsjonsavtaler er jo nettopp kursoppgang, menmen.) Den sleipingen hadde innløst opsjonene på et gunstig tidspunkt (et ugunstig tidspunkt måtte man lete lenge etter i de tider).

I dag sier Hydros ansatterepresentant at Reiten må droppe etterlønna si fordi «denne avtalen ble inngått da børsverdiene var åtte ganger mer verdt» sier Sten Roar Martinsen til DN.

Nå er det altså kursnedgang som er argumentet.

Meland Gruppen støtter selvsagt enorme opsjonsavtaler og gullkantede etterlønnsavtaler, og håper vi snart får noe sånt selv.

Vi er forresten enig i at det kan fremstå noe upassende å utbetale diger etterlønn til en sjef som velger å gå selv, når de ansatte trues med oppsigelser. Enda mer aparte blir det siden Reiten selv dagen før gikk ut i DN og snakket om Hydros katastrofale situasjon.  Men nå er det nå en gang slik at styret (der de ansatte også var representert) utformet både opsjonsavtalen og etterlønnsavtalen. Det er altså styret og aksjonærenes ansvar at avtalen er blitt for god.

Reklamer

13 kommentarer

Filed under Uncategorized

13 responses to “Journalister kan ikke regne

 1. irritert

  Enig i at etterlønnen er på trynet, etterkommeren får 6 måneders etterlønn, hvilket er ok.

  Det jeg ikke liker er når de omtaler verdien av pensjonen. Hvor var de samme journalistene når man skal regne på en vanlig arbeider sin pensjon, den er jo også flere millioner.

  For ikke å snakke om gullavtalene alle over 58 fikk i det fusjonerte StatoilHydro. Her snakker vi 70% lønn i inntil 9 år, full opptjening av pensjonsrettigheter og ingen avkorting ift lønn hos ny arbeidsgiver. Denne gullpakken ble av Stavanger Aftenblad estimert til 8,4 milliarder i kostnad (for å kvitte seg med den mest kompetente generasjonen i olje-Norge) noe som siden har blitt tilbakevist. At det er mange milliarder som kastes ut er det imidlertid ingen tvil om. Da blir Reitens 220 millioner i opsjonsgevinst småpenger.

  Hvor er journalistene da?

  Jeg betaler altså skatt for en hel haug med 60 åringer som hever dobbel lønn i Stavanger om dagen.

 2. Godt poeng ang. pensjon. Det kan jo bli stort for vanlige arbeidsfolk også.

  De 60-åringene jobber vel forresten fortsatt med full gullavtale.

 3. irritert

  Jepp, kjenner personlig flere. Tidligere lønn godt over millionen, jobber nå enten som godt betalte konsulenter, i nye mindre oljeselskaper med svære lønninger eller i «retirementpositions» med skarve 700-800.000 i lønn. Mange netter over 2m i året, de aller fleste over 1,5m. Dette er «vanlige» mellomledere.

  Ikke glem at oljebransjen betaler svært godt i utgangspunktet.

  Gjorde selv et hobbyoverslag (i god journalistisk ånd) for en tid tilbake og tippet at pakken kostet rundt 5-10mrd (sum lønn + pensjonsopptjening). Vi snakker knappe 1500 personer i første runde og 600 til nå. Hvis vi sier snittlønnen var 1m og de har 7 år i snitt igjen å jobbe (hovedvekten var 58-63 år) = 700′ * 7 * 2000 = 4’900’000. Så kommer verdien av pensjonsopptjening i perioden på toppen av dette.

  Ikke glem skattesatsen på 78%, hvilket gjør at man får 78% «rabatt» på kostnader. Skjønner du nå hvorfor kostnadsincentivene i oljebransjen er ganske dårlig? Hørt om effektivisering i et oljeselskap? Ever?

 4. Også jeg som nesten trodde på det første overslaget jeg så… Burde vite bedre.

  Forøvrig er det en og annen som ikke kan lese heller: http://skepsis.no/blog/?p=646

 5. Du blir forøvrig tagget i kveld.

 6. Tagget? På den bra, internett-måten? Eller på den noe mer negative sprayboksmåten? Husk i tilfelle at jeg bor i en teglsteinsbygning. Blir ikke så fint vøtt.

 7. Sånn. Nå kan du ta en kikk på utsiden.

 8. Bluss, bluss! Jeg likte særlig det med nøyaktighet hva alder angår. Jeg liker å være i «generasjonen under». Når det gjelder Konsernets treghet på blogging ligger det i Konsernets natur. Vi har akkurat sluttet å bruke faks hos oss. Nå titter vi litt på wapping på mobil. Er skeptisk ja.

 9. Velfortjent, det er det det er. Jeg kan kvittere med den gamle historien fra 1994, tror jeg det var, da det utgikk et bud fra IJ: Noe som heter ‘internettet’ er på tur til landet, så meld dere på krisekurs, kjære svirebrødre udi journalistikken, nå kan snart alle fortelle sin egen historie og si sine meninger, and this calls for an immediate discussion. Rent ut betenkelig, var det. Så det skarri ha, på IJ: Forutseende. Lykke til, jeg følger deg.

 10. Hehe, fint bilde! I dag har kollega Andreas Wiese forklaringen i kommentar på side 2 i Dagbladet. Noen har regnet med pensjon og etterlønn, andre en av delene.

  Han skriver også at lønna til Reiten er for høy, og at det er en politisk ytring når han befinner seg på toppen av lønnsbarometeret. Vi er på vei mot større sosiale ulikheter, mener han, og staten er Hydros største eier.

  Jeg er litt usikker på om Reiten egentlig ligger på toppen av lønnsbarometeret, jeg tror det finnes villere etterlønningspakker og fallskjermer i det helprivate næringslivet. Dessuten har jo staten strammet inn på hvor mye Reiten og gjengen kan tjene i selskaper der staten er største eier, det skjedde etter opsjonsbråket i 2007, gjorde det ikke. Når Reiten likevel får så høy etterlønn er det fordi avtalen ble inngått før innstrammingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s