Da venstresida digga Israel

Det varte fram til 1980 for SVs del. Høyresida derimot, var skeptiske i de første årene. Til og med de kristne var imot. Og den amerikanske høyresiden likte ikke opprettelsen av staten Israel. Alt var ganske omvendt, altså. Men likt også. For den gang fryktet høyresida sosialisme i Israel, mens venstresida likte tanken.

Jeg har skrevet mer om dette i en sak i Dagbladet.no.

13 kommentarer

Filed under Uncategorized

13 responses to “Da venstresida digga Israel

 1. Dan

  Veldig intressant!! Hvorfor får man ikke vite slikt andre steder? Er venstresiden virkelig så flaue over egen historikk?

 2. Takk Dan! Jeg syns også at det er rart at vi ikke tenker mer på at det en gang var omvendt, men for dem som har levd ei stund og vært med på dette er jo historien gammel.

  Jeg tror ikke det er noen som prøver å skjule noe her.

  Tvert om kan det jo hende flere av dem er stolte. I opinionen i dag går det jo i retning Palestina, og det å være først ute med støtte til Palestina, er vel bare gjevt, vil jeg tro.

  SUF (og senere AKP ml) er jo ikke annet enn utskjelt (med god grunn). Akkurat i denne saken kan de gjenlevende kadrene skryte av at de var først ute med å støtte Palestina, til og med raskere enn erkefiendene i SF. Som Berge Furre sa da jeg snakka med han om dette:

  – SUF engasjerte seg i dette spørsmålet veldig stidlig, så kom partiet etter hvert. Selv om jeg stort sett forbanner SUF for det meste i verden, hadde de i stor grad rett til å begynne med.

  SV var senere ute, men det AP/høyresida holdt på med i mellomtida, gjør vel også at de kan være stolte over å være tidlig ute som palestina-støttespillere.

 3. Dan

  Joda, jeg tenkte nok mer på at jeg ikke visste at venstresiden har støttet Israel… men jeg har bare 25 års erfaring som menneske 😉

 4. Omtrent som meg! Jeg ante heller ikke. Og jeg er jo bare 29 og noen måneder…

 5. La meg formulere komplimentet mitt slik: Du har skrevet en artikkel om midtøsten-debatten, som du har klart å få _noenlunde intelligente leserkommentarer på_. På dagbladet.no. Wtf?!!

 6. Nei, nå har du drukket for mye kaffe, Bjørn!

 7. Jeg bruker akkurat så mange utropstegn som jeg vil, takk!!!!!

 8. Utrops tegn er Meland Konsernet til hengere av!!!! Vi vil imidler tid gi deg råd om å ikke lese debatten på Dagbladet.no under på virkning av for mye kaffe. Det kan føre til feil inntrykk av debattene, for eksempel.

 9. Slenger meg på overraskelsen over saklig debatt. Gratulerer!

  Ellers så har Shoaib Sultan hatt dette innlegget
  http://www.shoaib.no/muslimen/?p=288
  liggende ute en stund nå, uten et kommentarfelt kokende av antisemittisme. Enten har verden plutselig blitt et mye bedre sted, eller så sitter Shoaib (som har et meget ryddig forhold til rasisme) og sletter kommentarer på heltid…

 10. «Det kan føre til feil inntrykk av debattene, for eksempel.»

  Jeg har veldig lave forventninger. Så når de første kommentarene er av typen «hei, dette var jo interessant, i dag lærte jeg noe nytt om Midtøsten-debatten gitt!», blir jeg positivt overrasket. Eventuelt overasket!!!?!

 11. Munin

  Vel, det er jo noen av oss som lærer noe nytt hver dag. Akkurat nå er det visepresidenten som er president, men snart (de skal bare spille noe musikk først) kommer det en ny president. Etter dette blir den sittende presidenten visepresident, så hvem var egentlig den første presidenten?

 12. plunder

  Kommer med en liten kommentar.
  Kibbutzbevegelsen er jo sosialisme/kommunisme i praksis.

 13. Ja, sosialistene håpet i alle fall at de kunne få drømmen oppfylt i kibbutz-bevegelsen. Også kristenfolket digga kibbutz, forresten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s