God ide: Øye for øye, tann for tann

Etter at en gjengleder ble drept i Oslo i går, lover Young Guns full krig:

– Nå er det øye for øye, tann for tann, sier Young Guns-medlemmet til Dagbladet.no og VG.

Han mener altså at drapet skal gjengjeldes med et nytt drap.

I 2. Mosebok 21,24 oppgis dette som en lov. Det står bare: «Øye for øye, tann for tann». Arabisk:  لعين بالعين  Hebraisk: עין תחת עין

Lovregelen finnes også i den babylonske kongen Hammurabis lov. Da det lovverket ble gjenfunnet i 1902 fant man flere likheter med Mosebøkene. I Hammurabis lov står det:

«Om noen ødelegger øyet på en fribåren mann, så skal man ødelegge et øye på ham selv… Om noen slår ut tenner på en med ham jevnbyrdig person, skal man slå ut tenner på ham selv»

Det er altså lov for den fornærmede å søke likebyrdig hevn. Kanskje var det et fremskritt den gangen, det ga klare rammer for og begrenset hevnen. Ett drept mafiamedlem skal altså ikke gjengjeldes med 10.

Meland-bloggen foreslår at gjengene fortsetter å leve etter gammeltestamentlige påbud, og funderer faktisk på om det er lurt å introdusere enda  større deler av Det gamle testamentet for folk i det norske gjengmiljøet. Både tannleger, øyeleger og optikere vil antakelig se positivt på det.

Jesus tok forresten avstand fra gjengjeldelsesprinsippet med introduksjonen av kinn. I Matteus 5 38 – 42 sier han at hvis «noen slår deg på høyre kinn, så vend også det andre til». Du skal altså tilgi dine fiender.

Øye og tann-regelen finnes også i Toraen og Koranen, med diverse andre passasjer som kan brukes for å moderere regelen. Les mer på Wikipedia.

Reklamer

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “God ide: Øye for øye, tann for tann

 1. Joda, teksten sier «et øye for et øye, en tann for en tann». Dersom man går dypere inn i kildematerialet, og da mener jeg den jødiske muntlige tradisjonen, Mishna, Gemara og Talmud, ser man at dette ikke er ment som en legitimisering av hevn, men derimot en plikt til å erstatte.

  Dette er mest sannsynlig det eldste eksempelet som finnes når det gjelder erstatningsjus, og det er mange år siden denne regelen kom…

 2. irritert

  Jeg synes heller vi skal dra det ned på det konkrete igjen og se på konsekvensene. I det siste har jo gjengene trukket mot Marka, et sympatisk trekk for oss som er glad i asfalt i det daglige. Hvis de hadde tatt i litt her, så kunne de jo dratt til skogs alle mann, og kommet tilbake igjen når det kun var en gjeng igjen, litt sånn Risk a la Nordmarka. Da vil det jo være relativt ufarlig for oss andre, i motsetning til når de skyter på Aker Brygge…

  La dem skyte, de skyter, bokstavelig talt, seg selv i foten!

 3. Metodikken kan utilsiktet fører til at gjengene opphører å eksistere. Politiet kan konsentrere seg om andre oppgaver. Skattebetalerne sparer penger på dyre fengselopphold.

 4. Pat

  Sjekk filmen «mean guns» med godeste Ice-T for en annen god ide.

  http://www.imdb.com/title/tt0119642/

 5. Nå leser jeg ikke Bibelen så ofte, og Koranen har jeg dessverre ikke lest i det hele tatt, men det foresvever meg at disse skrifter inneholder ett og annet om den generelle livsførsel som det gjengse gjengmedlem kanskje kunne ta til seg? Det er mitt inntrykk at ran og dop og utpressing og sånt ikke behager Han der oppe noe videre. Ikke oss andre heller, for den del, men det ser ut til at de har en viss respekt for Han der, så da kunne de jo slutte å disse Han?

 6. Utpressingsguden støtter dem. Og ransguden og han dopguden som de bare kaller The Dude.

  Jeg er ikke så stødig selv, men leser av og til i en illustrert barnebibel for å øve på til TP. Og det er visst en del drama og vold og greier i Bibelen også. En del kryssende regelverk, ser det også ut til. Man kan lett bli forvirret. Fort gjort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s