Festsnusing av kokain

Jeg kjenner noen som festrøyker eller festsnuser. De fleste ville antakelig ikke festsnust kokain. Men nikotin er antakelig like avhengighetsskapende. Willy Pedersen nevner flere eksempler i en artikkel i siste Samtiden:

Da matrasjonene var nede i under 1000 kcal om dagen i Nacht und Nebel-leirene under krigen, byttet likevel avmagrede fanger, døden nær, bort matrasjoner mot sigaretter.

I Berlin i 1945 levde folk i ruiner uten mat. Husmødre byttet bort barnas rasjoneringsmerker  for brød og  melk, mot sigaretter til seg selv.

Julia Hansen skriver i boka A life in smoke om da  hun sluttet. Hun kjøper 72 fot med kjetting som veide 20 kilo, samt to hengelåser. Den ene ble festet til foten hennes, den andre radiatoren i stua. Nøkkelen får mannen hennes, som drar på jobb. I boka skriver hun om hva som skjer de sju første dagene hvor hun er fastlåst. Det er alvor, ikke iscenesatt underholdning.

Pedersen tror at sigarettene vil være ute av butikkene og inn på apotekene innen 10 år. Han tror også at om 15 år er de som er nikotinavhengie med på rehabiliteringsprogram som minner om dagens metadon-opplegg. Også oppstår det et illegalt marked for nikotin, akkurat som i dag med cannabis.

Meland-bloggen er litt skeptisk, men Pedersen skriver om snus også, vårt yndlingstema, og da smelter vi. Han mener årsaken til at myndighetene ikke ønsker å anbefale det åpenbart smarteste, nemlig overgang fra sigaretter til snus. Det er antakelig er mye mer effektivt for røykestopp enn nikotintyggis, og helt klart svært mye  mindre helseskadelig. Pedersen mener myndighetene  ikke har tatt inn over seg hvor dyp avhengigheten av nikotin faktisk kan være, og mener det snart kommer metaforer som kobler nikotin og heroin.

Hva han mener han så om de endrede bildene av snuserne? Her går utviklingen i motsatt retning. Snusere er:

– Dyktige fotballspillere på landslaget, intellektuelle, kvinnelige stipendiater i sosiologi.

Vil DU fremstå som en heroinist på trygd eller stipendiat med smart prosjekt? Enkelt valg, synes Meland-bloggen. Også så sunt!

9 kommentarer

Filed under Uncategorized

9 responses to “Festsnusing av kokain

 1. Uten å ha lest samtiden så er jeg ikke sikker på det er bare røyksugen som gjorde sigaretter attraktive i de tyske fangeleirene. Ved mangelen på annen valuta som en har lov til å bruke i fangeleire og fengsel, eller krisetider (med galloperende inflasjon) blir sigaretter en praktisk valuta.

  I moderne tid med røykeforbud i fengsler blir makrell et alternativ.

 2. Lola

  Dette er interessant, men jeg tror ikke bare det er røyksuget i seg selv som er årsaken til disse eksemplene fra krigen. Min tyske bestemor som kom seg helskinna, om enn mager og gravid, gjennom krigen i områdene rundt Berlin forteller at hun begynnte å røyke etter krigen fordi det demper sultfølelsen og det var i perioder lettere å få tak i sigaretter enn mat!!

 3. Er det nå man skal være snusfornuftig og si at man ikke ønsker noen av delene?

 4. Jeg vil langt heller fremstå som heroinist på trygd enn som snuser.

 5. Interessante innspill om konsentrasjonsleirene! Jeg tenkte også at det kanskje var noen flere forklaringer her.

  Når det gjelder dere andre snusfornuftige: Skjerpings!

 6. t

  Så du mener det er sannsynlig at en person som lever på 1000 kalorier dagen, bytter bort maten for å få tak i sigaretter som han kan bruke som valuta for å kjøpe… ehh hva?

 7. Jeg vet ikke, men det finnes jo forskjellig typer mat. Kanskje Lola eller Aslak kan si noe mer om det. For øvrig synes jeg det høres veldig rart ut at en mor skal bytte ut mat til barna mot røyk til seg selv, men det er kanskje fordi jeg ikke har skjønt hvor inni hampen avhengig man blir av sigaretter. Det er i alle fall Pedersens poeng.

 8. På slutten av måneden hender det rett som det er at jeg kjøper sigaretter og 2 kroners kneip i stedet for skikkelig mat. Kanskje dette er grunnen til at røykere legger på seg når de slutter? De har råd til mat på slutten av måneden.

 9. Anders "Hulk"

  Når man er avhengig av noe hvor smart er det da å prøve å «avenne» seg ved hjelp av det samme stoffet, bare i en annen form?

  Dessuten, når det i media kommer fram gang på gang at røykeslutt er en horribel prosess som kan sammenlignes med heroin(!) så begynner jo den jevne røykeren å fantasere om de villeste abstinenser.
  Og den jevne røykeren vil da også få noen helt sinnsyke fantasier hvis han/hun da til slutt prøver å slutte, fordi han/hun er overbevist om at det er sånn det skal være.

  Hjernevasking kalles det.
  Abstinensene man får av å kutte ut nikotin, uten hjelp av tyggis, plaster eller snus, er overraskende milde, men folk flest er overbevist om noe helt annet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s