En søndag i Harlem

Jeg og @mina_n slengte i går rundt i Harlem, i følge min lommeguide USAs mest kjente svarte samfunn.

pastor_blue1Først digget vi og sang med på baptistgudstjeneste i Metropolitan Baptist Church hvor pastor Bobbi McDaniel (bildet) sang fra talerstolen, rocket opp og ned, danset på en fot og svettet og takket Gud.

En gospeldame i koret fikk dånedimper’n og måtte ha hjelp av resten av kirkefolket for å komme seg. Folk gråt og lo og hadde sterke møter med Gud så det ut til.

Eldre damer i sitt peneste søndagsantrekk med hatt utgjorde storparten av menigheten. Kirkegjengerne satt ikke stille,  de reiste seg opp med sine slitne rygger, digget, vugget, holdt hendene opp mot himmelen, praised the lord, og bidro med «hallelujah», «yeah» og «amen» med stor glede når det passet dem. Så annerledes enn en norsk gudstjeneste.

Sylvia’s soulfood hadde vi fått tips om, og siden den lå i nærheten av kirka sneik vi oss ut etter to timer med gudstjeneste (det så ut som halvparten da var unnagjort), for brunsj med soulfood.

2080640369_b1e6d9da4e

Her er take away-baren:

430242257_8382b96b3b

Maten er full av soul her, sies det. Det kan henge sammen med at et band flytter rundt i lokalet og synger høylydt gospel også. Både mat og musikk er kraftige saker. Jeg fikk mimosa til kolesterolen. En deilig valg med Sylvias egen XXX hot sauce. Her er BBQ-rib:

397242622_6a443290a9Vi dinglet oss videre langs Malcom X Bulevard, lurte litt på hvor dyrt det er å bo her, hvorfor det er så mange tomme bygninger og såpass shabby så nærme ekstravagante områder på Upper West og Upper East Side i New York. Hvor trygt er det her, skjer det en gryende gentrifisering, hvor stor er fattigdommen? Her må forskes mer. På vår vandring kom vi tilfeldigvis over dagens høydepunkt, baren Lenox Lounge.

the_loungeDenne baren må vi besøke på kveldstid en gang. Den er fra 1939, interiøret ligner litt på Teddys i Oslo, bare enda finere. Det er slitt og autentisk, altså. Billie Hollidays bord står her fremdeles. Vi tok en GT og ble kjent med Robert (til venstre under) som leier en ettroms for 1000 dollar i måneden i hovedgata.

dsc00532

Reklamer

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “En søndag i Harlem

  1. Herlig, herlig! Misunnelig, misunnelig. Har riktignok vært på Sylvia’s (vanvittig god makaroni, og klarte ikke å tømme tallerkenen), men ikke fått med meg Lenox Lounge. Ser ut som et kult sted! Er dere fortsatt i høye hæler, tro?

  2. Jeg er glad du endelig fikk høre et gudsord, Meland.

  3. Jeg hører jo på deg. Et gudsord fra, ehh, Bergen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s