Grav deg ned i tide, du også

Dette er ikke så vanskelig, serru. IRA ble i 1969 splittet og Det provisoriske IRA ble det vi vanligvis har kalt IRA i norsk presse (PIRA). PIRA ser selv på seg selv som arvtagerne etter IRA. Det er det flere som gjør. Det virkelige IRA, RIRA, for eksempel, noe navnet antyder, også har vi  CIRA, Continuity IRA og The Official IRA (OIRA). Wikipedia har en liste over IRAer.

Eller så kan man jo bare lese Klassekampen som i dag har en kommentar på side 2 hvor du får Nord-Irland-konflikten på to minutter.

Her står det at foranledningen til søndagens aksjon var at britiske securocrat bistår politiet med å samle etterretning om RIRA og CIRA. Også har vi SF med sine mange ettergivelser, selvsagt, og DUP, som London helt enkelt lar herje med de politiske prosessen. De trenerer desuten St. Andrew-avtalen. Og UUP og UCU-NF som Det konservative partiet har gått i allianse med. Provos  (Ja, PIRA) har fortsatt et politisk nettverk i lokalsamfunnene. Mens PSNI fortsetter der gamle RUC slapp, til voksende misnøye. De kriminelle terrororganisasjonene UDA og UVF har fått utsatt fristen til å avvæpne seg og PSNI fortsetter å rekruttere informanter, mens den britiske regjeringen hindrer granskinger.  Noe som tærer på SF.

Forresten: Anbefaler også den nye filmen Hunger som handler om behandlingen IRA-fanger fikk i Maze-fengselet. De reagerte med blanket protest og the dirty protest fordi de ikke fikk status som krigsfanger. Det innebar at de gikk nakne i fengselet og smurte inn cellene med ekskrementer. Filmen skildrer sultestreiken i 1981 hvor Bobby Sands sultet seg ihjel. Han var med i IRA (i Provos altså, eller PIRA). Søstra hans Bernadette Sands McKevitt er i dag medlem i Real IRA, sammen med mannen Michael McKevitt.

Steve McQueen Project - 'Hunger'

Reklamer

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Grav deg ned i tide, du også

 1. Den første splitten av IRA kom vel strengt tatt da de delte seg og sloss mot hverandre i borgerkrigen 22-23.

  Irsk historie blir forøvrig mye mer oversiktlig etter et par Murphys.

 2. Jon Henrik Gilhuus

  Whatever happened to the Popular Front?
  He’s over there.

 3. RettepSnah

  Hahaha! DUP, RIRA, CIRA, UUP og KUK inngikk UUC/V-avtalen i september 2004, mens UCU-NF brøt ut på irrasjonelt grunnlag, og inngikk heller en separatavtale med PUL og POT(m-l), som senere gikk sammen med Omagh Leifhleys fraksjon i den ytterliggående trotskistgruppa RRIRA. Osv.

 4. Mina

  via fr Martinsen/p2-losens gjest runefhjemas:
  will the real IRA please stand up?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s