Rart at ungdom digger skytespill og ser på horrorfilmer?

Etter den tragiske skoleskytingen i Tyskland i dag twitret jeg:

Lurer på hvor lenge det tar før dataspill, internett, satanmusikk, Facebook, gothrock og You Tube kobles til dagens skytetragedier.

Det er ikke fordi jeg er snåsmann, men jeg fikk rett. Det er fordi det skjer nesten hver gang skoleungdom skyter medelever og lærere. Og det er selvsagt ikke unaturlig at media forsøker å lete etter årsaker og motiv. Men flere ganger tidligere har det vist seg at denne koblingen har vært feilaktig.

For eksempel melder VG Nett nå at 17-åringen i Tyskland skal ha likt å spille skytespill og se på horrorfilmer.

Som 17-åringer flest altså. Jeg vil nesten kalle det et avvik å ikke digge Commando og Nightmare on Elm Street i min ungdom.  (Jeg synes forresten det var bra VG Nett ikke hadde vinklet på dette, og de har ikke vært verre enn andre, tvert om.)

Det foregår mye interessant forskning på dataspill og vold på TV og spill. Det er ikke entydige resultater som kommer fram, men det er ganske tydelig at media stadig overdriver faren kraftig.

Guttene som skjøt rundt seg i Columbine hadde spilt spill fra andre verdenskrig, digget gotiske myter og Marilyn Manson. Det ble en stor sak.

Men det var selvsagt ikke derfor de ble drapsmenn. Man avslører ikke potensielle drapsmenn ved å lete blant svartkledde datanerder som hører på gotisk rock.

De som står bak skolemassakre føler seg mobbet, har kanskje få venner, de kan ha vokst opp i ressurssvake familier ( men slett ikke alle har det), de er kanskje utstøtt på skolen, noen har dårlige resultater og er ulykkelige, kanskje på grunn av kjærlighetssorg. Det siste var årsaken til at Luke Woodham (da 16 år) i 1997 drepte moren, to medelever og såret sju.

Woodham var en av 10 skoledrapsmenn som ble intervjuet av amerikanske Secret Service for noen år siden i forbindelse med deres arbeid Safe School Initiative.

Det viste seg nytteløst å forsøke å opprette en profil på en typisk skoledrapsmann. Det eneste de har felles er at alle er gutter.

Jeg skrev litt mer om dette i en sak som het Derfor ble de drapsmenn for noen år siden.

15 kommentarer

Filed under Uncategorized

15 responses to “Rart at ungdom digger skytespill og ser på horrorfilmer?

 1. Tilbaketråkk: Bare drap og videospill « Katcho

 2. Matthijs

  På nittitallet var ikke dataspill like stort, så koblingen «dataspillere = mordere» dukket ikke opp like mye da… Men du kan tro det var moro å spille rollespill på den tiden. Eller «drapsspill», som de kaltes i overskriftene.

 3. Thore

  Bra artikkel.

  Jeg har også spilt min dose voldsspill og sett min dose filmer med både «humoristisk» og «realistisk» vold – som så og si alle andre jeg kjenner. Jeg har så langt ikke blitt noen drapsmann.

  I de andre «skoleskytingene» har det i ettertid fremkommet at gjerningsmannen/mennene har fått medisiner som Ritalin eller tilsvarende substanser. Det er ingen praktisk forskjell mellom Ritalin og andre amfetaminbaserte substanser og det kan neppe være bra å konstant være i en «speeda» tilstand for å kunne «konsentrere seg». Før midten av 80-tallet hadde ingen fått diagnosen (eller «blitt stemplet som» om du vil) ADHD, i dag tar millioner av barn verden over dette narkotiske stoffet daglig – til stor glede for produsentene. Aspartame – altså det kunstige søtningsstoffet som er i så og så alle sukkerfrie produkter ble godkjent som «næringsmiddeltilsetning» i 1983 etter grov lobbyvirksomhet og forfalskede medisinske studier. Svært mange foreldre som har barn som har disse symptomene har funnet ut at disse problemene går over av seg selv kun ved å endre barnets kosthold til et sunt, naturlig og levende kosthold samt ved å tilbringe mer tid sammen med barna. De fleste velger desverre å høre på legen eller enda værre på psykiateren. Jeg blir ikke overrasket dersom det senere kommer frem at denne stakkars gutten hadde en eller annen form for konsentrasjonsvansker som ble tatt hånd om av det offentlige «helse»vesen.

  Det er også verdt å merke seg at all presse, alle politikere og derigjennom de aller fleste mennesker legge skylda for dette her på våpnene han brukte. Vel, så langt har ikke politiet greit å komme i tide for å forhindre en eneste av disse episodene og det er nærliggende å forestille seg at langt færre ville ha omkommet dersom f.eks. lærerne hadde hatt en rett til å bære våpen. Pussig egentlig at vi skulle få to «skoleskytinger» akkurat nå som Obama & Co. ønsker å fjerne retten til å bære våpen og møter betydelig motstand i folket på grunn av dette…..

 4. Nå som noen millioner mennesker spiller wow på verdensbasis er det vel bare et tidsspørsmål før barn begynner å drepe hverandre med hammer og sverd.

  Har dere ikke en bråte i DB-redaksjonen som er hekta på det? Farlige greier…

  Og… bra artikkel

 5. nanna baldersheim

  Alarm!

  Db.no melder:

  «Kretschmer hadde også en sterk interesse for bordtennis, og ifølge treneren Eckehard Weiss ønsket han å bli profesjonell bordtennisspiller. Senest forrige helg skal den 17-årige drapsmannen ha spilt bordtenniskamp.»

  Bordtennis. Ikke ufarlig. Man kan få ballen i øyet.

  Nå finner de vel snart ut at han var lidenskapelig opptatt av dominospill også. Grøss. Domino. En brikke velter alle de andre…. Resten kan vi bare gjette oss til…

  Og det er vel i grunnen det vi gjør?

  Jeg hadde en professor da jeg studerte medievitenskap som sa at det å hevde at videospill og voldelige filmer fører til voldelig atferd er som å si at det å drikke melk gjør deg til narkoman:
  Det viser seg nemlig at hele 9 av 10 narkomane drakk melk da de vokste opp.

  Og så er motargumentet mot en direkte sammenheng mellom film/spill og vold så inmari bra:
  Hva med alle de hundretusener (millioner?) av unge gutter og jenter som spiller de samme spillene og ser de samme filmene og som ikke skyter noen?

  Det er veldig gøy å lete etter årsakssammenhenger, men det er ikke fullt så gøy når feilslutninger gir oss rare politiske beslutninger og skeive debatter á la forby dataspill nå. Det er skikkelig irriterende, faktisk.

 6. Petter Borge

  Samme sak som Baldersheim refererer til:
  Tittel: – Tim satt mye hjemme og spilte Counter-Strike
  Ingress: 17-åringen bak tragedien i Winnenden var god i skytespillet, forteller klassekamerat.
  Også med i vinkling: Hovedformålet i det svært populære førstepersonsspillet er å skyte flest mulig fiender.
  Publisert torsdag 12.03.2009 kl. 04:24 http://www.dagbladet.no/2009/03/12/nyheter/utenriks/skoleskyting/5250794/

  Derfor spør jeg: Når flere journalister på Db.no mener at simplifiseringen av en drapsmanns motiver ikke bare er slett journalistikk, men at det også kan være villedende, hvorfor går Db.no så hardt ut med en slik sak og vinkling? Er det fordi redaksjonsledelsen/vaktsjef er uenig i premisset, og derimot mener at saken bringer avgjørende informasjon ut vil publikum (journalistisk motiv) eller fordi det er en provoserende vinkling som genererer klikk (ikke-journalistisk motiv)?

  Jeg skriver journalister fordi journalist Snorre Bryne også ser ut til å mene at koblingen er simpel og i all enkelhet feil.

  Jeg har for så vidt forståelse for at Meland Konsernet unnlater å bruke sin egen arbeidsgiver som eksempel når hun påpeker idioti i pressen, men i rettferdighetens navn er VG Nett-saken er langt mer sober enn den på Db.no.

 7. Espen Klem

  Selve måten å reagere på er vel lært fra lignende situasjoner og ikke dataspill? Handlingene hadde ikke blitt så like hvis de ikke var beskrevet?

 8. Hva er dette «Dagbladet» som stadig blir nevnt i denne bloggen? Pussig.

 9. «Ledende nettavis i Norge. Oppdatert døgnet rundt med saker spesialskrevet for nett av egen redaksjon. Fokus på nyheter, sport, kultur, feature, reportasje».

  Fokus på ledende nett avis? OPP datert?

  Ser ut som noe islandske greier. Tydeligvis et populært produkt. Kanskje noe for Meland Konsernet å vurdere oppkjøp av? Hva synes dere?

 10. Venter spent på den første skoledrapsjenta.

  Det vil vel kunne kalles Black Swan Incident.

  Og media vil melde at hun har vært en ivrig Sims-spiller i alle de år, og at dagen før hun ble massedrapsamazon ble favorittSIMfamiliens hus revet for å bygge en firefelts motorvei.

 11. Tilbaketråkk: “Hvordan starte en skolemassakrer” «

 12. cingt

  Hihi, noen googlet nettopp «Skolemassakre Meland». Du lever enda?

 13. Meland holder på å bli slukt av Berner Media. Synergier kan komme til å drepe Konsern Sjef.

 14. cingt

  Huh… Mon tro om en eller annen i Berner Media har hengt seg litt opp i skolen?
  Mobbet du noen på skolen, kanskje?

  Det viser seg jo forresten at Meland er en kommune (Informasjon som gir navnet Meland Konsernet en helt ny mening), så kanskje det egentlig ikke handlet om deg. Godt mulig, faktisk.
  Men det var nok på grunn av min link til deg at noen havnet i bloggen min ved å søke etter nettopp «Skolemassakre Meland».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s