Jesse Owens ville ikke kritisere Hitler

jesseowens_1936olympics1Jeg holder på å skrive en sak om den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt (FDR), og kom over morsom kuriosa om Jesse Owens på veien.

Den svarte amerikaneren vant fire OL gull i 1936, ifølge historien til stor irritasjon for Hitler. Det ble sagt at diktatoren ikke ville hilse på Owens, kun på de tyske idrettsutøverne, og at Owens triumf var pinlig for rasistene i nazistpartiet.

Den olympiske komiteen mente da også at Hitler burde hilse på hver medaljevinner eller ingen i det hele tatt.  Hitler valgte det siste, og deltok bare på den ene medaljeutdelingen.

Men den Owen var sur på, var ikke Hitler. Owens forventet seg ikke noe av ham, men mente tvert om at Hitler hadde vinket til ham da han gikk forbi, og han fortalte at han vinket tilbake. Idrettsutøveren hadde også mye fint å si om det tyske publikum, og mente det var dårlig stil å kritisere Hitler. I Tyskland fikk han til og med bo på samme hotell som hvite, noe som ikke gikk an i hjemlandet.

Det var FDR Owens var sur på.

– Hitler overså meg ikke, det var FDR som gjorde det. Presidenten sendte meg ikke en gang en et telegram, sa Owens etterpå. Han ble ikke invitert til Det hvite hus, og først Eisenhower ga ham kred. Da Owens kom hjem til USA fortsatte raseskillet å gjøre livet vanskelig. På en tilstelning arrangert for ham måtte han ta vareheisen. Den vanlige heisen var bare for hvite.

Ifølge Hans Olav Lahlum,  presidentnerden som fortalte meg hele historien, ville FDR for all del ikke bli avbildet sammen med Owens. Det ville vært alt for kontroversielt for velgerne å se de to håndhilse. Et besøk i Det hvite hus ville også sjokkert dem såpass at det var fare for stemmene. FDR ble kjent blant annet for sin innsats for fattige svarte, men han opprettholdt segregeringen. Som president balanserte han hårfint for å unngå å provosere de store folkemassene.

Det viser seg forresten at nettet er fullt av historier om Owens-myten. Meland-bloggen henger som vanlig etter. Her FDR klar for en av sine fireside chats:

fdr-fireside-chat-march-19331

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Jesse Owens ville ikke kritisere Hitler

 1. Trønder

  Du er klar over hva som kan skje nå?
  Det er massevis av folk, særlig på den norske venstresiden, som nå ikke lenger å avgjøre hvem som var verst, FDR eller Hitler. FDR dårlig, Hitler dårlig, ergo FDR = Hitler.

  Dessuten, det er massevis av folk, særlig på den norske venstresiden, som nå har fått bekreftet det de lenge har visst, nemlig at USA var, er og vil bli verre en Nazi-Tyskland.

  Håper for guds skyld at Stein Ørnhøi ikke leser dette!

 2. Espen Klem

  Jøss, stråmannsargument jo… voksent!

 3. Hehe, artig sak, fint med litt historie.
  Det er ikke tvil om at Hitler var en dårlig taper (sic!).
  Da Norge tok ledelsen over Tyskland i bronsefinalen i fotball i samme OL, forlot Hitler tribunen.

 4. Sjofel

  Faen. Trønder kom meg i forkjøpet.

  Bottom line. Meland Raddiser er som andre raddiser – forutsigbare. USA, den evige Satan. What else is new?

  (I neste nummer: Historien om Muhammed som den egentlige Jesus. Og Raja er hans Profet).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s