Åttlingmoren som får dødstrusler

VG Nett, blant andre, skriver i dag igjen om Nadya Suleman, «OctoMom», den amerikanske 14-barnsmoren som i tillegg er alenemor. Hun fikk åttlinger i januar etter prøverør. Det minnet meg om noe lite Toril Moi skrev om saken i DN for en måned siden, og jeg fikk lyst til å gjøre det jeg er best på, nemlig copy and paste.

De første rapportene om saken var solskinnshistorier, for dette er bare andre gang i historien at åtte levende barn er blitt født av samme mor i USA. Til å begynne med gikk alle ut fra at moren ville bli oversvømt av tilbud om hjelp til å oppdra de åtte bittesmå nurkene.

Det tok bare noen dager før pipen fikk en helt annen lyd. Det viste seg at Nadya Suleman var skilt, at hun hadde seks barn under åtte år fra før, at hun var arbeidsløs og bodde hjemme hos foreldrene, og – ikke minst – at hun fra tid til annen hadde fått hjelp fra sosialkontoret til å kjøpe mat. Det viste seg også at alle barna var blitt unnfanget ved hjelp av prøverørsbefruktning med sæd fra en ukjent donor.

(..) Svært mange var rasende fordi skattepengene deres nå skulle brukes på sosialstøtte til Sulemans «hvalpekull». Hun har mottatt dødstrusler, og noen av innleggene i nettdebattene om henne er så fulle av hat og ondskap at de ikke egner seg på trykk.

Dette handler ikke om natur, men om penger, klasse, og kanskje også rase og religion (Suleman er iraksk-amerikaner, og i USA høres navnet hennes «muslimsk» ut). Det er godt mulig at Suleman er litt gal. Men ingen ville ha spurt om sinnstilstanden hennes om hun ikke var fattig også. Ingen kritiserer Mia Farrow, som har femten barn, derav seks som ble adoptert av Farrow som alenemor. (Farrow har selv født fire barn. To av de adopterte barna døde i ung alder, slik at hun nå har tretten barn.) Noen mener øyensynlig at rike mennesker kan ha så mange barn de bare vil, mens fattigfolk bør anses som ukvalifiserte til foreldrerollen inntil det motsatte er bevist.

Debatten omkring Suleman har vist hvor kompliserte, motstridende og irrasjonelle holdningene omkring dette med å få eller ikke få barn kan bli. Den minner oss om at befruktning, svangerskap og fødsel både er noe av det mest private og det mest offentlige i et menneskes liv.

Her brytes våre mest intense følelser og innerste overbevisninger om sex og religion og politikk mot klassiske politiske og filosofiske temaer som befolkningskontroll, kvinners rettigheter, enkeltmenneskets frihet, og menneskelivets verdi. Få valg i livet er viktigere enn valget om å få barn. I et samfunn der alle har adgang til prevensjon, abort er selvbestemt, og de fleste kan få assistert befruktning, burde det være selvsagt at alle skulle kunne gi et ordentlig svar på spørsmålet «Hvorfor har du fått barn?»

Reklamer

7 kommentarer

Filed under Uncategorized

7 responses to “Åttlingmoren som får dødstrusler

 1. Dan

  Fortell trusselmakerne om Norge. Da har de et nytt marked å lage trusler i.

 2. Da Magasinet skrev om en ni-barnsmor, dukket samme problemstilling opp. Spørsmålet er jo hvem som skal ta regningen for barna du setter til verden. Det er klart at ingen spør Mia Farrow om antallet barn hun skaffer seg. Hun forsørger dem selv. Tallet er ikke det vesentlige her, men hvem som skal betale for dem.

 3. lars jonny

  Ho burde blitt fratatt alle barna og satt i fengsel denne dama her. Hvis ikke dette er omsorgssvikt ovenfor de første 6 barna så vet ikke jeg iallefall. Dette er ren spekulasjon fra legen og Nadya sin side. De visste godt at ho ville bli økonomisk auvhengig ved en slik fødsel. Mulig dette var eneste mulighet ho hadde siden ho IKKE gidder å jobbe. Jeg synes det er forkastelig. Hvorfor sette flere barn til verden når du ikke kan fø de du har??

 4. john doe

  Saken viser også at vi har en teknologi som ligger langt forran lovverket. I Norge trenger vi en bred debatt rundt både teknologien og fastsettingen av farskap/morskap.

  Noe som i så måte er interessant er hvor mye biologi skal spille inn. Den er ikke av avgjørende betydning hverken for mor eller far i dag.

  Momenter i et fremtidsscenario er rugekasser, surrogatmor som lavtlønnsyrke, reklamasjonsrett på donorsæd, barns rett til å kjenne og få omsorg av sitt opphav. Hvordan definerer vi opphav, og eier jeg egentlig mitt eget arvemateriale?

  Saken i USA er bare en liten flik av de problemstillingene vi vil stå ovenfor.

 5. kua

  Idioter !!!! Alle burde slutte og føde barn..så er pengeslavenes problem løst
  Folk er så dumme!!!

 6. Mina

  Svaret mitt er: fordi jeg var ung og ikke skjønte bedre. Og så ble jeg overtalt av han som gjerne ville bli far. Om jeg angrer? Nesten hver dag…

 7. Veier noe opp for angre-følelsen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s