Den eneste jøden i Afghanistan

prokudin-gorskii-54

Det er bare én gris i Afghanistan, melder medier verden rundt. Denne dyrehagegrisen sperres nå inne fordi folk er livredde svineinfluensa.

Jeg vet ikke hvordan Zablon Simintov (ca 50, litt uklart) stiller seg til det tiltaket, men følelsen av å være alene deler han i alle fall med grisen.

Zablon er Afghanistans eneste jøde. Teppeselgeren kom hit på 1990-tallet fra Turkmenistan.

Det er ikke så lett å være den eneste. Zablon snakker ikke hebraisk. Han har fått tillatelse fra sin nærmeste rabbi i Usbekistan, til å slakte kjøttet på koshermåten. Zablon er også vaktmester på synagogen i Kabul.

En gang bodde det mange tusen jøder i landet, men mange flyttet til Israel etter 1948 og dro til USA når Sovjet invaderte. Til og med kona og døtrene har dratt til Israael.

Zablon holder seg derfor mest for seg selv. Folk rundt ham har forsøkt å få ham til å konvertere til islam, men det er han ikke interessert i.

For noen år siden bodde det to jøder i Afghanistan. Den andre Ishaq Levin, døde i 2005.

Han og Zablon var først venner, men ble fiender da Zablon foreslo for den mye eldre Levin at han kunne hjelpe ham å komme seg til Israel. Zablon sier han foreslo dette på grunn av kulda i Kabul, mens gamlingen mente Zablon forsøkte å presse ham og ta over synagogen. (Det ble jo forresten resultatet).

De to blandet myndighetene inn (Taliban), og anmeldte hverandre blant annet for å drive bordell. I sju år ba de i samme synagoge med et teppe hengt opp i midten, slik at de slapp å se hverandre. Begge hevdet siden at de eide synagogen og den verdifulle torarullen, som tilslutt ble fratatt dem av Taliban.

Kanskje jødene i Afghanistan har vært bukhariske jøder? (bildet øverst er av slike jøder i Samarkand). I tilfelle er de verken askenasier eller sefarder. Wikipedia beskriver dem  en av de mest isolerte jødiske miljøene i verden. De snakker en persisk dialekt og har sin egen klesstil.

Mer mange steder på nettet, blant annet Now I’m the only jew in town, Times online (2005)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s