Homohets?

FanzineScan_sak1

Homonettstedet Gaysir har i dag kjørt saken om at en bitteliten supportergruppering (ca. 50)  i Stabæks sfære har drevet homohets fordi de har distribuert en liste med homofile de ikke vil ha på kampene til Stabæk.

Meidene har slått opp saken stort, og fått mange i fotballen til å ta avstand fra fanzinen.

Tja. Til og med fotballfans, folk som Meland-bloggen synes er søte men ligner litt på religiøse fanatikere, prøver seg av og til på satire. Ironi, forklarer de selv, på forumet sitt.

Det pleier av og til å være en hendig unnskyldning når man har tråkket over grensen, men denne gangen er det liten grunn til å bli veldig provosert over homohets.

Heldigvis gidder ikke de homofile som er intervjuet å hisse seg opp over den hjemmesnekrede lista som altså er en del av en minimal fanzine som er solgt i seksti – 60 – eksemplar.

Mediene derimot, er visst opprørt. Anders Krystad i Fotballforbundet hjelper gjerne til, han har  sammenlignet lista Stabæk Infernos har laget med en uoffisiell løpeseddel som ble sirkulert på Norway Cup for noen år siden som advarte mot en pedofil mann.

Den koblingen er bare tullball. Lista Infernos parodierer er en utestengt-liste de selv havnet på. Nå skal Meland-bloggen (din foretrukne fotballblogg TM) forklare dette for Krystad:

Medlemmene i Stabæk Inferno er såkalte ultras, en søreuropeisk måte å være supporter på, de er blant annet opptatt av spektakulære show på kampene, pyro og tifos, bannere og slikt.

I Norge blir slike grupperinger gjerne tatt for å være casuals, men de er ikke vanligvis voldelige disse her. De blir likevel betraktet av casuals av mange, til og med av mange casuals, og det er  antakelig bakgrunnen for at de har vært utestengt fra Stabæk-kampene.

Da de ble utestengt laget Stabæk en liste med bilder av medlemmene i Stabæk Inferno for å nekte dem adgang til kampene. Denne listen ble også sendt til alle andre klubber, så de kunne sile ut disse «farlige mennene». Liste? Farlige? Høres dette kjent ut? (sjekk toppbildet)

Dette er de fremdeles sure på klubben for, selv om Inferno-folkene nå kommer inn i på kampene igjen.

Det var derfor de i fanzinen sin laget en parodi på lista de selv var på. Budskap: Det er dust å lage slike lister, det er dust å stenge oss ut.

Nå er det vel ingen som står klare til å gi Stabæk Inferno-medlemmene jobb som stand up-komikere med det første, men veldig homohetsete var ikke dette. Infernos kommer likevel aldri mer til å lage lister med homofile i. (Det var da heller ingen morsom ide i utgangspunktet.)

Men altså, homohets? Om Anders Rogg sier de for eksempel at de ikke vil ha han der fordi trommer er tabu på tribunen (det vil de gjerne ha selv), og da er vel ikke piano noe å trakte etter heller.

De er altså opptatt av seg selv som utstøtte. De som kjente til Stabæk Inferno fra før skjønte satiren, men det gjorde ikke så mange andre.

Om man virkelig legger godviljen til kan man tenke seg at fanzinen gjør like mye narr av homohets som av Stabæk Inferno-hets, siden begge grupperinger av og til opplever å havne utenfor det gode selskap.

Selv skriver supporterne dette:

– Det er mulig at dette ble vel internt, men vi hadde allikevel trodd at de fleste ville skjønne at dette var ironi. Vi er allikevel naturligvis svært lei oss for at noen har blitt støtt av dette.Vi har mange homofile venner, og ønsker selvfølgelig alle hjertelig velkomne til Telenor Arena!

Stabæk Inferno har likevel lagt seg langflate, ifølge VG. I alle fall sier Ingebrigt Steen Jensen det til Gaysir.

17 kommentarer

Filed under Uncategorized

17 responses to “Homohets?

 1. MK

  Meget god og reflektert artikkel. Du har overraskende godt satt deg inn i saken, og går media-Norge en høy gang. Dessverre er det vel bare et fåtall som får se dette innlegget her, og skaden er allerede skjedd. Men det er jo ikke din feil.

  Men en liten korreksjon. Det var Stabæk Support som laget denne listen du referer til, ikke klubben. I tillegg var det 4 som var utestengt, ikke hele gruppen. Dette kommer dog ikke så tydelig frem i kilden du har brukt. Grunnlaget for denne listen var forøvrig like tynt som listen i fanzinen.

 2. Martin

  Det er en ting som overrasker meg gang etter gang, og det er at alle som blir hengt ut for homohets sier at de har mange homofile venner. Er det også noe man bare gjemmer seg bak, som at hets = ironi?
  Det virker hvert fall på meg som om ingen grupper i Norge har flere homofile venner enn de som hetser / ironiserer over dem.

 3. Hattemaker Hoel

  Endelig!! Dette høres ut som en jurnalist som er villig til å se noe annet enn et potensielt scoop og 15 min of fame.

  (ps. Alle i Stabæk er i mot trommer;)

 4. andreas

  Overraskende godt skrevet. Bra at det er noen av dere som setter seg litt inn i saken før den trykkes. Takk for dette.

  (MK sin presisering er forøvrig helt korrekt, men vi kan godt bruke litt sterkere adjektiver enn «tynt» når vi snakker om grunnlaget for denne omtalte listen)

 5. Hehe, Meland, du går «media-Norge» en høy gang. For en æresbevisning! Du kunne blitt en skikkelig bra anti-MSM-blogger, altså, hvis det ikke var for at du var MSM!

 6. Anders

  Jeg slenger meg på hylekoret av gratulanter. Dette er det klart mest reflekterte som er skrevet om denne saken. Herregud! Er utrolig at det endelig er noen som har forstått det her. Men du er til gjengjeld den første. Finner det nærliggende å konkludere at det nok finnes en hel del gærne mennesker i dette landet vårt…

 7. Ordpressa

  Veldig bra, konsist og innsiktsfullt. Når skal de(vi) homofile slutte å syte og forstå at ironi tidvis brukes som humoristisk virkemiddel?

 8. Mats

  Utrolig hva litt research kan medføre – faktisk sannheten, og ikke tidenes nettnyhets-scoop. Kudos til bloggern.

 9. Petter

  Det er lett, veldig lett, å avfeie listen slik Meland gjør. Men den er blitt distribuert på Stabæks arena siden mars uten at noen har reagert. Den lister opp en lang liste med mennesker som er uønsket, som har et fellestrekk: de er homofile. Ville Meland sett med samme letthet på lister med mørkhudene?

  Problemet med den er at den representerer en ryggmargsrefleks hos disse supporterne. Og ikke bare disse: derfor er det greit å jage trollet ut i sola.

  De fleste klubber har innført nulltoleranse mot rasisme. Men homofile er fremdeles fritt vilt på mange idrettsarenaer. Homovitsene sitter lett. Det finnes ingen (0) åpne homofile i toppfotball. Målet må være å gjøre homofobi like vanskelig å praktisere på arenaene som rasisme.

  Å være ung homofil i idrett i dag er vanskelig. Det er på tide idrettsnorge tar disse utfordringene på alvor. Å gjøre dette til en sak om «storm i vannglass» vitner mest av alt om en komfortabel avstand til problematikkes kjerne.

 10. Jensejens

  Herregud petter. Jeg får helt vondt av deg. Jeg taler nok for døve ører, men jeg prøver igjen: Denne listen gjør ikke narr av homofile. Den gjør narr av de som gjør narr av homofile. Den gjør narr av folk som kunne lagd en slik liste. Den ironiserer over det å ha slike holdninger. At dette ikke kom godt nok frem, eller ikke var morsomt nok er mulig. Det har blitt beklaget.

  Så la meg skrive det en gang til i klartekst petter: de som har skrevet dette er ikke homofobe. Dette er ironi. Dette er ikke et uttrykk for homofobe holdninger, men snarere ironisering over slike holdninger. En gang til til alle som fortsatt ikke har forstått det: dette er IKKE HOMOHETS!!!

 11. Petter

  Jensejens: en liste over menn som kun har det felles at de er homofile og som ikke er ønsket på fotballarena, er altså laget for å gjøre narr av de som gjør narr av homofile.

  Tuller du? Hvordan kan du klare å lese det ut av dette?

  Jeg tror ikke på det.

  Jeg tror heller ikke de som har skrevet dette nødvendigvis er homofobe. Poenget er at det ligger i ryggmargen: vitsing i fotballmiljøet om homofile reflekteres ikke engang over. Det er en så naturlig greie at det ikke slås ned på.

  Dette er bare en brikke i et mye større puslespill:

  «For et par år siden uttalte fotballegende Kjetil Rekdal til «Natt og Dag»:«Jeg hadde følt meg utilpass i nærheten av en homo». I en debatt om hvilke skjellsord som kan tillates fra publikum på fotballarenaer, sa tidligere landslagskeeper Frode Olsen: «Jeg synes det er greit når det ropes homo og sånne ting». De gamle stjernenes holdninger passer som hånd i keeperhanske med resultater fra ny homoforskning. Den viser at langt flere idrettsungdommer holder legningen sin skjult, enn det som er normal i befolkningen for øvrig.»

  http://www.dagbladet.no/2009/05/02/magasinet/fotball/homofili/homofobi/5991610/

 12. MK

  Javel, så var Rekdal/Olsens utspill homofobe. Men hva har det med denne saken å gjøre? Men dersom man ikke kan fleipe med homofili som alt annet, er ikke det da også diskriminerende? Hva er det det Otto Jespersen gjør hver torsdags kveld? Jo, han gjør akkurat det samme som de som har skrevet dette her. Dersom du tolker det bokstavelig kan du vri det til akkurat hva du vil, men dersom du prøver å sette deg inn 2 sekunder i saken/humoren/mooden(som Meland her har gjort), så skjønner du at dette er meget harmløst. Dette er, i motsetning til Otto Jespersen, ment internt. Det får selvsagt helt feil perspektiv når det blåses ut til hundretusener og nærmest fremstår som ett offisielt skriv fra Stabæk (/Inferno).

  Ps! Jeg merker meg Dagbladet har laget en egen kategori «homofili». Er ikke de vel så mye å sette mennesker i bås, så vet ikke jeg.

  Noen finner alltid noe å sutre over Petter, og i dag var det deg.

 13. Petter

  Så Meland har «satt seg inn i saken»? Faktum er at hun synser i like stor grad som noen andre.

  Og det er helt greit. Men det betyr ikke det er sant.

  Og MK: å argumentere og debattere er ikke det samme som sutring, men jeg forstår at det har gått deg hus forbi.

 14. Eyvind

  Vel, hun har ihvertfall forsøkt å finne ut hva artikkelforfatteren og fanzinen mente da de publiserte denne lista. Dette i motsetning til gaysir, sine kolleger i Dagbladet og resten av mediene som klipte og limte i denne saken. I min verden betyr det å «sette seg inn i saken».

 15. Morten

  Det er tydelig at man må sette seg inn bakgrunnen for dette, noe meningmann har liten mulighet til å gjøre, iallefall vi som driter i forball. Jeg synes ikke at slike interne «spøker» skal offentliggjøres siden det er så enkelt å misforstå dem. Og det at «spøkefuglene» må ut og forklare og i tillegg få hjelp av Stabæk til å legge seg flate styrker bare mitt syn.

  Jeg synes det er MEGET NAIVT av blogger å skrive at Stabæk Inferno har lagt seg flate, kun fordi at Ingebrigt Steen Jensen sier det. Det hadde vært betydelig mer redelig om de selv hadde sagt det. På deres egen hjemmeside forklarer Stabæk Inferno kun hvorfor de igansatte denne spøken. Steen Jensen presiserer til og med at Stabæk Infernos skribenter er velkomne på kampene, noe som er helt OK, men han presiserer ikke at de navngitte personer også er velkomne.

  Ser man på hvordan fottballtilhengerne som gikk amok på Torsov oppfører seg og forsvarer hvorfor et lite barn nesten ble truffet i kampens hete ville jeg som «kjendis» være meget forsiktig med å bevege meg på en Stabækkamp uten at noen offentlig hadde forikret meg omat det var trygt.

  Som journalist ville jeg trodd at man ikke naivt ville stole på en rund pressemelding som er gjenngitt på Stabæks hjemmeside og som HEVDER at Stabæk Inferno har lagt seg flate.

 16. Jeg er ikke sikker på om jeg skjønner helt hva du mener her, Morten, men det kan godt hende jeg har gjort noe feil. Jeg var ikke så opptatt av hvem som hadde lagt seg flate og ikke da jeg skrev dette lille innlegget.

 17. Morten: Prøver du deg på den vanskelige kunstformen skriftlig ironi? Lista var og er et mer eller mindre vellykka forsøk på humor. Hverken mer eller mindre. Ingen, med unntak av de som i sin tid ble det, har blitt erklært uønska på TA. Det er derfor ingen grunn til noen å presisere at de er velkommen.

  AM mener jeg har gjort et minimum av det en journalist bør gjøre før vedkommende formidler noe som helst: Sette seg inn i saksfeltet man omtaler. Eller som man burde gjort i denne saken: Latt være å omtale.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s