What you see is what you get

Publiseringssystemet til Dagbladet.no Labrador feirer i dag ett år. Det er nerdene i vår dyktige utviklingsavdeling under ledelse av annspan som har laget det helt selv,  sammen med redaksjonen.

Vi som er så heldige å jobbe i Dagbladet.no har altså et verktøy som er laget ut fra de journalistiske behovene vi har. Det betyr at vi ikke får uforståelige feilmeldinger av typen «filen er allerede sendt til destinasjonen!» eller merkverdige metadatakrav som ingen forstår.

Tvert om fungerer det slik at de tidlige brukerne i ukesvis i fjor kunne sitte og sende gtalkbeskjeder med spørsmål og forslag til forbedringer til utviklingsavdelingen. Også skrudde de litt og fiksa på ting. Vi sier fortsatt i fra, og det er selvsagt fortsatt mye som kunne vært bedre. Det uvurderlige er å kunne diskutere med dem som lager arbeidsredskapet vårt.

Jeg er selvsagt kjempebegeistret, og merker meg at Labrador virkelig tar rotta på digre, tunge systemer som Esenic og Newsgate, som danske CCI har forsøkt å foreslå vi skal bruke til webpublisering (ROFL).

WordPress er veldig mye enklere, men Labrador er i tillegg morsomt å bruke. Det er så lett å lære at til og med cellulosebedriften vi deler lokaler med har begynt å ta det i bruk.

Systemet er basert på prinsippet WYSIWYG og desksjefen avslørte i dag at nerdene fikk ideen til publiseringssystemet da de surfet på Flickr. Der blir det gult når du skriver inn bildeteksten på bildet ditt, og det går an å endre teksten live, uten å lagre. Det samme finnes over alt nå, Underskog hadde det også tidlig (eller ver det ajax?) Vi sitter altså og skriver i et dokument som ser ut som det gjør ferdigpublisert ute på webben, bildene drar vi inn og plasserer der vi vil.

Dermed har alle reportene muligheten til å gjøre ting omtrent live når de skriver saker i Dagbladet.no.  Det tar noen millisekund å lagre, og er man ikke fornøyd med for eksempel tittelen kan man gå inn og endre slik:

meland

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “What you see is what you get

  1. Du skal være takknemlig for de nerdene. Software er _vanskelig_. Vi driver fremdeles og finner ut av hvordan vi skal gjøre det riktig. Programmering er nok litt som å skrive artikler for en psykotisk fact checker, som kommer og brøler til deg over brudd på regler han selv har funnet på og ikke vil fortelle hva er. Yrket selekterer for mennesker med sinnsro.

    En ting man omsider har funnet ut er det du skriver her, at det er lurt å slippe til brukerne underveis og justere utifra tilbakemeldinger. Sånn i motsetning til å skrive et stort dokument om hvordan alt skal være, låse seg inne i et rom i et år, og stige ut med den Ferdige Løsningen, (som ikke virker og alle hater).

    En annen lovende idé er at programmer skal teste at de selv fungerer, fordi de gjør det raskere og bedre enn mennesker. Mer urovekkende er det at vi ikke helt har bestemt oss for hva programmering _er_ for noe ennå. Er det et ingeniøryrke, et håndverk, en kunstart, eller rett og slett bare pur bullshit som av og til virker? Jeg stemmer for en kombinasjon av nr 2 og 4.

  2. Leif Arne Storset

    Smidig utvikling FTW!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s