Ja takk, jeg tar en agurk og 17 meter lange sædceller

Journalister pleier å følge med på NTBs innenriks- og utenriksmeny som de sender ut hver morgen.  Her får man oversikt over hva som skjer i løpet av dagen og kanskje en ide til en sak man burde dra ut å dekke.

I dag har vi følgende godbiter:

Norges speiderforbund har landsleir.

Landsturneringen i sjakk.

Produksjonsindeks for industrien.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete er i Berlin. Besøk til en ladestasjon for elbil.

Kong Harald besøker Litauen.

I denne situasjonen er det  vanskelig å forstå at folk klager på agurknyhter. Vil de heller ha dekning av speiderleir på Åndalsnes enn for eksempel denne godbiten som jeg fant i Weekendavisen i dag?

Gigantsæd

Visse arter mikroskopiske skalldyr produserer sæd som er mange ganger større enn dem selv, og denne gigantiske sæden har til dags dato vakt forskernes undring. De aller fleste arter produserer nemlig sæd på under en millimeter. Hvos mennesket skulle produsere sæd i samme størrelsesforhold som disse mikroskopiske dyrene ville det svare til sædceller som var 17 meter lange.

Nå har forskere fra blablabla funnet ut at kjempesæden ikke er av ny dato. Fossiler viser at allerede for 100 millioner år siden produserte et lite skalldyr ved navn ostracoda kjempesæd. Det koster store mengder energi for hannen å produsere sæden og senere for hunnen å bære sæden, men antakelig var gigasæden en evolusjonær fordel. De har antakelig satset på kvalitet foran kvantitet, disse smådyrene. Resultatet ble gigantsæd.


1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Ja takk, jeg tar en agurk og 17 meter lange sædceller

 1. Cassanders

  Dæng!
  Det er på tide at den gjenstridige myten om at mennesker er spesielt opptatt av sex stedes til hvile en gang for alle.

  I tillegg til nevnte dyregruppe (Ostracoda) har vi jo rur (Cirripeda) en annen gruppe krepsdyr, altså for nær slektning å regne.
  De er vanligvis tvekjønnet (hermafroditter) men har sannsynligvis dyrerikets største penis relativt sett (kombinasjonen av tvekjønn OG stor penis er sikkert en evig hodepine for Gerd Brantenberg og likesinnede).

  Rur sitter jo bom fast på fjellet, og er da avhengig av «en viss rekkevidde» hvis den skal kunne nå noe annet enn aller nærmeste nabo.

  Det kan unektelig bli nokså «mind-bogeling» å tenke seg denne fysiologien overført til mennesker …… f eks i en boligblokk 🙂

  Cassanders
  In Cod we trust

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s