Sommerens kjedeligste debatt

Meland-bloggen fortsetter sine kåringer! I dag: Sommerens kjedeligste debatt.

Arne Strand gjør det. DN. Aftenposten, Klassekampen. Alle kritiserer Stein Erik Hagen fordi to av barna hans flytter til Sveits.

Det er da også god grunn til å kritisere ham for det han har sagt. Han var tankeløs nok til å påstå at han ikke lenger har råd til å betale den norske formueskatten. Det har han.

Men hvorfor finner aviser som Dagsavisen det nødvendig å sette to kommentatorer på saken i dag? Som kommentator er vel dette noe av det minst dristige du kan skrive kritisk  om akkurat nå? Trenger vi å lese kommentarene til 15 forskjellige smartinger før det går opp for oss at Hagen var dum?

Dette gjør helgas avislesning til et stort gjesp.

Om hensikten er å diskreditere Hagen, tror jeg ikke det lykkes. Folkets sympati med milliardæren stiger antakelig i takt med antallet oppslag i osloaviser om hvor patetisk og smålig han er. Selv om han sier tåpelige ting er han nemlig mulig å like.  Hagen er ikke født med sølvskje i munnen, tvert om en hardtarbeidende self made man, et forbilde som lar oss drømme om at det er mulig for oss også.

Enda kjedeligere er det at kommentarene heller ikke er særlig gode. Vanligvis flinke skribenter tipper over i lite elegant moralisme og bruker ustilige  ord som «jævlig» og «vraltende» om milliardæren i et forsøk på å tøffe seg. Det virker ikke.  Når man må ty til slike ord tenker jeg at man mangler gode argumenter. Men det gjør man jo ikke i denne saken.

Anders Heger synes jeg er svakest, selv om jeg ser mange liker ham fordi han er så frekk. Han skriver i sin ingress:

«Persona non grata»? Det er en jævla frekkhet av godteripusheren å pynte seg med ordet.

Hagen var sikkert fornøyd da han kom opp med ideen om å kalle Stein Erik Hagen  «godteripusher», men Hagen har altså solgt Rimi for mange år siden. Og hvorfor i all verden skal man være nedlatende overfor dagligvarekjededrift? Er det noe galt med folk som driver dagligvarebutikker?

Vi kunne selvsagt more oss med å kalle Heger for dameromanpusher? Det er mye rart som kommer ut på forlaget hans. Vi kunne også byttet ut Rimi med Cappelen Damm i dette avsnittet hans:

Her er en tankeøvelse: Sett at Rimi ikke fantes. Ikke en eneste butikk med barnslig layout, vassen salat og tvilsomme tilbud i hele landet. Det ville selvfølgelig ikke bety at vi hadde vært uten butikker, det hadde bare vært andre typer. Ikke Hagens, muligens mer Kiwi og Rema, i beste fall kanskje flere ekte lokalbutikker. Spørsmålet er: Hvor mange arbeidsplasser ville vi mistet?

Og om man ville legge seg på Hegers spydighetsnivå kunne man mumlet noe sånt som at «ja, når man tjener så bra som han Heger, da har man vel råd til å drømme seg tilbake til de romantiske lokalbutikkene.» Men vi synes et slikt debattnivå er ustilig, så vi nøyer oss med å konstatere at Hagens Rimi-oppfinnelse revolusjonerte dagligvarehandelen og dagens forbrukere kan fortsatt nyte de lavere prisene det førte til.

Heger mener dessuten at Hagen ikke skaper arbeidsplasser, noe andre berømmer ham for. Tvert om han: «kanibaliserer forbrukerenes lommebøker, han skaper ikke ett øre selv.»  Ikke gir han noe til veldedighet heller, kan Heger opplyse. Vet han dette? Mediedekningen tyder på at han tar helt feil.

Magnus Marsdal, som virkelig har irritert Fosnes Hansen i det siste, vil kanskje si at dette føyer seg inn i den etterhvert lange rekken av folk som ubevisst driver med valgkamp for Frp. Jeg er ikke så veldig opprørt, men det kjeder meg.

Selv om Heger understreker i kommentaren sin at det er Hagen som representerer eliten vi burde mislike, er det nok fare for at han selv representerer eliten mange elsker å hate. Det er nok mer realistisk å drømme om å bli dagligvaremillionær enn forlegger.

9 kommentarer

Filed under Uncategorized

9 responses to “Sommerens kjedeligste debatt

 1. kjell

  Denne fortjener du ros for. Og jeg gleder meg til du blir redaktør for en ordentlig avis.

  smiske-kjell

 2. Taxi-sjaføren

  Godteripusher passer vel ikke noe dårligere på en som eier store deler av Orkla enn en som eier Rimi?

 3. Anders

  Er en eierandel på 2,3% en stor del av Orkla ?

  Canica AS er et investeringsselskap eid av Stein Erik Hagen (10 %), Caroline Marie Hagen (30 %), Carl Erik Hagen (30 %), Nina Camilla Hagen (30 %).

  Selskapets har lenge hatt fokus på selskapet Orkla ASA hvor Canica eier 23 %

 4. Jeg tror jeg fikk lett overdose av Hagen-kommentarer i går, men dette var lesverdig.

 5. erik

  Meget bra! Endelig en som går litt i rette med Hegers usakligheter. (Rart det går an å bli så nedrig når man får ferten av blod.) Heger klarer kanskje det som syntes helt umulig – nemlig at Hagen får litt sympati.

 6. Jeg fikk følelsen av at det hadde gått litt for kjapt for Heger da han skrev den kommentaren. Den oste av selvgodhet og fikk nok dessverre noen til å like Stein Erik Hagen litt bedre…

 7. Meget god og reflektert analyse – dette var fornøyelig lesing 🙂

 8. Takk for fin artikkel, tenk at det går an å mene noe om Hagen uten å falle ned på Dagsavisen-nivå. Den avisen har blitt triste greier etterhvert…..

 9. Tilbaketråkk: Kåring: Norges artigste parti « Astrid Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s