Amerikanisert

Min nye favorittavis Dagsavisen advarer i dag mot bussing av skoleelever etter «amerikansk mønster» for å unngå rene innvandrerskoler. Avisa er, forståelig nok imot tvangsordninger, de ber myndighetene satse på språkopplæring i stedet.

Dagsavisens kunne ha funnet et mer nærliggende eksempel fra Danmark.

I Århus har man spredt elevene etter testing av språkferdigheter siden 2006. De gode resultatene derfra har ført til at man har fått politisk flertall for å gjøre det samme i København. Dette hadde vi en sak om på Magasinet på nett tidligere i sommer (oversatt fra Weekendavisen):

En analyse utført av Videncenter for Integration i Århus viste  at innvandrerbarn med dårlige danskkunnskaper hadde godt av å bli spredt. Analysen fulgte i alt 264 barn fra Århus som ved skolestart i august 2006 ble henvist til en annen skole enn distriktsskolen fordi de trengte språkstøtte.

Knapt to år senere, da barna var i ferd med å avslutte førsteklasse, ble de språktestet igjen. 20 prosent hadde ingen fremgang, 45 prosent hadde forventet fremgang mens nesten 35 prosent – 91 elever – hadde «markant» fremgang.

Hos 33 av barna i sistnevnte gruppe var fremskrittene så uttalte at de kvalifiserte til å bli omfattet av det frie skolevalget, og slik kunne de komme tilbake til sin lokale skole hvis de selv og foreldrene ønsket det. Men bare tre av elevene skiftet skole.

At foreldrene var fornøyd med opplegget visste også en brukertilfredshetsundersøkelse som Århus kommunes forvaltning for barn og unge fikk utført i 2007. Her viste det seg at tilfredsheten med skolen var større hos foreldre til elever som på bakgrunn av språkscreening var henvist til en annen skole enn distriktsskolen.

Dette var ikke den eneste advarselen mot amerikanisering i dag, en trussel som har vært overhengende siden avslutningen av andre verdenskrig.

Magnus Marsdal hevder at Norge var i ferd med å få et amerikanisert helsevesen siden flere bedrifter helseforsikrer sine ansatte.

Jeg er usikker på hva amerikanisert betyr her. Vi har politisk enighet om at vi skal ha offentlig helsevesen i Norge, og til tross for at arbeidsgivere forsikrer sine ansatte tror jeg det amerikanske og norske helsevesen er ytterpunkter i den rike verden.

Påstandene om «amerikanisering» brukes ofte i norsk presse som et uttrykk for annerledeshet. Her ligger en underliggende påstand om at den amerikanske kulturen er dårligere enn andre. USA blir en nyttig referanse for endringer man ikke liker. I den grad det skjer amerikanisering i Norge har for øvrig amerikanerne selv lite å gjøre med den, vi gjør det selv.

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Amerikanisert

  1. På samme måte som amerikanere lett skriker ut om kommunisme og sosialisme så fort noe har ett snev av skandinavisk løsning i seg.

    Etter å ha bodd flere år i begge landene synes jeg det er mye vi kunne lært av hverandre. Det finnes ingen land som gjør alt riktig eller alt galt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s