Ingen grunn til å rase mer

Denne uka intervjuet jeg en transplantasjonskirurg som mente organtyverisaken fra Israel er helt usannsynlig. Saken kan du lese på blabla.no.

Jeg syns dette var litt interessant altså, men nå er moroa over. Det er ingen debatt lenger. Alle  er veldig enige om at Israels krav om myndighetsfordømmelse er veldig dumme og alle er enige om at saken i Aftonbladet var like dum. Til og med ytterste venstre fløy blogger om at organtyveri er usannsynlig.

I går tok Dagsavisen et rystet oppgjør med artikkelen og saken.

Da er det over.

PS: Det eneste interessante som står igjen er parallellene til Mohammed-krisen. Dette har nemlig fått alle til å tenke seg veldig om, for de som ikke liker muslimer så godt liker jøder, og omvendt, og nå har både muslimene og jødene opplevd noe som kan sammenlignes litt. Da gjelder det å være prinsippfast. Vebjørn Selbekk støtter Aftonbladets publisering, og Klassekampen går i seg selv i dag. Det er også litt gøy at Jonas Gahr Støre sier det er uklokt av Israel å be myndighetene beklage avisoppslag i et demokrati med fri presse. Hva gjorde han selv da vi publiserte Mohammed-karikaturene?

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Ingen grunn til å rase mer

 1. Ja, det er over. Ingen grunn til å se dette i sammenheng med feks «Stoppamatchen» arrangementet under Davis cup i Malmö, hvor nazister gjorde felles front med AFA, sosialister og muslimske innvandrere for å forhindre en Israeler fra å spille tennis. «Kayber kayber» sangen ble sunget der også. Samme Kayber som vi fikk høre om 8 januar.

  Dette var bare en isolert hendelse.

 2. Hydra

  Eg klarar ikkje heilt å sjå kvifor det å lage tulleteikningar av ein forlengst død profet og å påstå at nokon driv og drep folk for å ta organa deira, er same greia. Bortsett frå at det fører til at nokon har blitt forbanna, då.

 3. Trønder

  Må si meg enig med Hydra. Bortsett fra at folk blir sinte, hvordan er karikaturene og artikkelen sammenlignbare? Noen må gjerne tegne og forklare, er nok bare litt tungnem.

  Og er den koblingen det eneste interessante? Jeg synes det er interessant å se hva som rører seg på ytterste venstre fløy. Les kommentarer (folk skriver under med fullt navn, lett å google) på Melands egen utmerkede artikkel.

  Og tilslutt, er det ikke interessant å se hva som kan komme på trykk i svenske aviser? Og nå mener jeg ikke sett i lys av ytringsfriheten. Jeg tenker mer på kvalitet og krav til sannhet.

 4. Det merkeligste er at Aftonbladet ikke gir seg på flat mark. De har nå lagt ut en engelsk «oversettelse» på nettsidene sine der de gjør artikkelen snillere enn den er på svensk. De gjør sannelig sitt til å la saken leve riktig lenge.

 5. Det er ikke første gang Aftonbladet har trykket hårreisende – og tvilsomt funderte – påstander. Det kan være på sin plass å minne om en av Mohamed Omars spalter fra 2005, som den nå nedlagte gruppebloggen Stambord gikk etter i sømmene.

  Jeg gjorde et sammendrag på min egen nedlagte blogg (skriver seg fra november 2005).

  Sitat:

  De aller beste bloggene er de som avslører unøyaktigheter eller rent tøv i mainstream-media. Med dette idealet som mal må det være lov å si at den svenske gruppebloggen The Stockholm Spectator Blog – Stambord – kan ha gjort noe av et scoop i uka som gikk.

  Utgangspunktet var en spalte i Nordens største avis – Aftonbladet – signert skribenten og poeten Mohamed Omar.

  Omar refererer til noen erfaringer han hevder å ha gjort med egne øyne og ører i Mombasa under ramadan 2002:

  «I en gränd i Gamla stan får jag syn på en kille. Runt tretton år kanske. Arabiskt utseende. Han står och snackar med ett gäng män i vita sjömanskostymer. Amerikaner. De har ju skaffat sig en bas i Djibouti för att «kriga mot terrorismen» i det laglösa Somalia. De kommer hit då och då för att ha lite kul. Koppla av. De står och håller i varsin pojke och flicka. Säkert inte mer än tio, elva år gamla. Rädslan för aids har gjort att man gått allt längre ner i åldrarna.»

  Stygg sak! Amerikanske marinesoldater kjøper sex av mindreårige. Ikke rart Omar velger å rapportere om dette i Aftonbladet. Og det er mer:

  «Arabkillen pratar med den enda av männen som är civilklädd – shorts och skjorta. Till min häpnad hör jag att de talar flytande svenska.»

  Oi! Svenske pedofile frekventerer Mombasa så ofte og i så stort antall at de mindreårige prostituerte har lært seg språket. Fy faen!

  «Han hade levt ihop med så många svenska gubbar att han snappat upp språket. Det första ord han lärt sig var «öl». De vill alltid att han ska hämta öl åt dem. Kall öl. «Svenskarna blir kåta när jag äter fläsk eller dricker öl», säger Ahmed, «kanske för att jag är muslim».»

  Syke jævler! Ikke rart Omar er moralsk forarget i spalten. Dette var så definitivt på sin plass. Og sannelig godt at det rapporteres i Aftonbladet – som kan skilte med lesere i fleng.

  Det er bare ett lite problem med saken, ifølge Stambord – og det er at mye tyder på at den er løgn.

  OK. Kritikken kommer fra en gjeng engelsktalende, høyrevridde utlendinger bosatt i Sverige – utlendinger som gjentatte ganger har kritisert svenske medier i skarpe ordelag. Trenger vi å høre på dem? Og dette er jo bare en blogg. Alle vet jo hvor tvilsom informasjonen på slike blogger kan være. Så hvorfor ikke bare overse dem?

  Vel. Kanskje vi bør høre litt på gutta i Stambord. For dersom (og legg nå merke til at jeg skriver dersom) de har rett, er det meget alvorlig. Det vil nemlig i så fall bety at skribenter tilknyttet Nordens største avis benytter profilert spalteplass til å spre falske nyheter. Stort mer alvorlig kan det ikke bli for en avis.

  Hva gjorde Stambord etter at de hadde lest Omars spalte? Jo, de tok for seg de enkeltstående faktabitene han presenterte i avisen – og sjekket dem. Hva fant de? Blant annet dette:

  -Ingen amerikanske marinefartøy ankret opp i Mombasa i 2002.
  -Den amerikanske marinen tillater/tillot ikke landlov for sine soldater i Mombasa.
  -Når marinesoldater har landlov er de pålagt å kle seg sivilt.
  -Uniformene er uansett ikke hvite, men kamuflasjefargete.

  Likevel har altså Aftonbladets skribent observert amerikanske marinesoldater i Mombasa for 3 år siden – på landlov – kledd i hvite paradeuniformer. Hmmm, dette begynner å bli interessant. Men det er mer muffens å ta tak i, ifølge Stambord:

  «Omar’s account contains countless other inconsistencies, including an impossible timeline. The article claims that these events transpired “several days” after the bombing of the Paradise Hotel in Mombassa, on November 28, 2002, and the near-simultaneous SAM missile attack on an airliner leaving the city’s airport. This would place Omar in Kenya in early December 2002. Yet further into the article, he says that “Ramadan had just begun”—an indelible memory, for he encountered the young boy after one of the first days of fasting. But in 2002, Ramadan began on November 6—almost a month before the Paradise Hotel attack—and ended on December 6. The dates just don’t add up.»

  Så tilbake til det store spørsmålet: Om Stambord har rett, og Omar farer med løgn – hva betyr det for Aftonbladets omdømme? Svaret er: En hel del. Og det er ikke positivt.

  Lenker vedrørende denne saken:

  Omars spalte i Aftonbladet:
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article325299.ab

  Alle lenker til Stambord er dessverre døde nå.

  Men Vampus fikk også med seg saken:
  http://vampus.blogspot.com/2006/05/sveriges-sassygate.html

  Hun kom med følgende tilleggsinfo:

  «Redaktøren i Stockholm Spectator, Bill McCormac, kontakter selvsagt Aftonbladet, som ikke gjør noe med historien. Den skaper lite debatt når den først blir plukket opp av journalistenes egen tidsskrift Dagens Media. Dette har fått McCormac til å skrive om journalisters yrkesheder hos Smedjan.»

  http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=1376

 6. Jon Hustad

  Ja, ja, då var eg vel for seint ute med dette torsdagskvelden, men i alle høve:
  http://www.dagogtid.no/nyhet.cfm?nyhetid=1577

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s