Frp har det mest meningsfulle partiprogrammet

«Høyre vil føre en skolepolitikk som gir alle elever mulighet til å utvikle sine evner»

Nøyaktig det samme vil AP og V og alle de andre.

Jeg leser siste Prosa, der Anders Johansen har lest gjennom alle partiprogrammene. Det blir det en artig artikkel av.

Johansen finner fort ut at de nesten helt like programmene bestående av asbstrakte honnørord og enk­le kjensgjerninger, er vanskelige å holde seg våkne til.

En velger som føler trang til å lese noe slikt, er vanskelig å tenke seg, for han må være politisk fullstendig blank, og samtidig glødende interessert i politikk. Man må forestille seg en lesehest som er så tankeløs at selv de mest innlysende påstander forekommer interessante, og dessuten så lite lærenem at interessen holdes ved like gjennom hundre­vis av sider. Denne velgeren, som neppe finnes, er modelleser for partienes valgprogrammer.

Realpolitisk er avstanden liten. Men retorisk sett er den ofte enda mindre.

Hvis det såkalte politikerspråket kan være vanskelig å forstå, er det ikke fordi det inneholder mange fremmedord, men fordi helt vanlige ord og vendinger ofte blir anvendt som skjulte hint og vink. Når partiene prøver å profilere seg med åpenlyst ukontroversielle uttalelser, må det viktigste meddeles i kodet form, som underforstått.

Johansen forteller også om en dansk «tomgangslov»: Jo større et parti er og jo mer makt det har, desto høyere er andelen informasjonsløse (platte, banale, tautologiske eller bare tåkete og ubegripelige) utsagn i dets språkbruk. Men han finner ut at den ikke stemmer helt i Norge:

Tomgangsprosenten er høy hos H, V og AP, lavere hos SP, KrF og SV, avgjort lavest hos Frp (og R). I programmet til landets mest «populistiske» parti er nesten alle utsagn åpent kontroversielle, dvs. politisk meningsfulle.

Les resten også, det er litt morsomt.

PS: En liten feil tror jeg Johansen har her. Han skriver:

Trolig er det ikke en eneste velger som noen gang har fattet sin beslutning etter å ha lest gjennom alle partiprogrammene og sammenlignet dem med hverandre.

Jeg er ikke sikker, men det virker som dette har vært Bjørn Stærks prosjekt i høst her og her.

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Frp har det mest meningsfulle partiprogrammet

  1. Jess. Men jeg har ikke faktisk lest gjennom partiprogrammene fra begynnelse til slutt. I sommer leste jeg de tre jeg var interessert i én sak om gangen. Det var veldig nyttig. For partivurderingene i blåbloggen har det vært mer skumlesing.

    Partiprogrammene er nyttige fordi de sier noe om hva folk internt i partiet har klart å bli enige om. Så det fortelle oss hva de som er sentrale i partiet faktisk står for, og om balansen mellom de ulike fløyene. Det sier mye mer enn «utspillene» i valgkampen, som bare handler om hvilke saker valgkampstrategene i partiene synes det er lurt å fremheve.

  2. Hvilket partiprogram var morsomst?

  3. Nei de er jo fryktelig kjedelige alle sammen. Men det skinner igjennom en del ekte også, så jeg klarer ikke å være så kynisk som Johansen her.

    Jeg er enig med ham i at FrP har et partiprogram som er mindre kjedelig enn de andre. De har formuleringer som provoserer, som det går an å ta stilling til.

    Men alle partiprogrammene sender signaler, for de som klarer å tyde dem. Et av signalene er at de alle egentlig er enige om det viktigste. Og så er det kodesignalene til kjernevelgerne. Men de sender også signaler om hvilke saker de er virkelig engasjerte i, hvor de har formulert en klar tanke eller visjon. For meg var det bl.a. FrP på skolepolitikk, og Venstre om samferdsel.

  4. Det ser forresten ut som om Abre også leser partiprogrammer i år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s