Viktig debatt om kjønnsdiskriminerende nedsenking av seter i fly

Aftenposten satser massivt på debatt om dagen.

Dette innlegget på kultursidene fanget Meland-bloggens interesse i dag. Vi gjengir det tankevekkende innlegget i sin helhet, ettersom det dessverre ikke er ute på nett.

Opp med setet under flyturen!

Jeg flyr ganske ofte og bet merke i den arrogante holdningen til Lars-Ludvig Røeds venn da de var på flytur (Aftenposten 19. september). Han senket flysetet slik at passasjeren bak fikk knapt med plass. Da passasjeren protesterte, holdt han fast på sin «rett» og fikk til og med flyvertinnens velsignelse – kanskje fordi han var mann og passasjeren bak var kvinne? Røed sier hans venn er høflig av seg, men her har han bommet fullstendig. Vanlig høflighet er å ta hensyn til andre før seg selv. Derfor til alle selvgode flyreisende: Vis hensyn før du senker setet – spør først og ikke bli sta og sur om du får nei.

Nå skal vi se. Hvordan er nå kutymen på fly?

Vi konfererer «Skikk og bruk», Melandbloggen bruker jevnlig dette oppslagsverket fra 196o. Og her finner vi som vanlig svaret enkelt og greit:

«Busser, tog og båter kan man vanlgivis gå om bord i når man kommer; men på flyplassen er det annerledes. Alle formaliteter blir gjort unna i ekspedisjonshallen, og så må man vente til det blir gitt beskjed om at man kan gå om bord. Som regel er det da en flyvertinne som tar imot passasjerene med et smil og et nikk,  som man besvarer. Flyvertinnen vil hjelpe en på alle vis, men man må til gjengjeld rette seg etter hennes instrukser.

Når det blir kunngjort – vanligvis ved et lysende skilt – at man ikke må røyke, må alle sigarer og sigaretter straks slokkes. Dette er ikke noe påfunn for å ergre passasjerene, men en nødvendig sikkerhetsforanstaltning. Det samme gjelder beskjeden om å feste sikkerhetsbeltet. Flyvertinnen har plikt til å påse at man gjør det man har fått beskjed om.

Overflødig yttertøy bruker flyvertinnen å ta seg av og henge i en spesiell garderobe. Antrekket i fly behøver ellers ikke å være så enkelt og praktisk som når man reiser med andre befordringsmidler, fordi man hverken er utsatt for sot og støv og trekk som på buss og tog, og heller ikke for vær og vind og sjøsprøyt som på båt. Skal man fra flyet rett i et viktig møte eller en stor lunsj, kan man derfor kle seg deretter.

Serveringen i flyene er forskjellig på de forskjellige ruter. Ofte er det i billetten inkludert mat og drikke som går langt ut over hva vanlige mennesker er vant til. Da får man si ja takk eller nei tak ettersom sulten og tørsten tilsier. Hvor serveringen er mindre overdådig, er det alltid en mulighet for å bestille mat og drikke så en ikke behøver å sulte og tørste. Medbrakt mat tar det seg i hvert fall ikke ut å spise i fly.

Det er et interessant bevis på at tips hører gammeldagse forhold til, at man aldri gir tips i et fly. All service er inkludert i billetprisen.

Om kortere reiser og lokaltrafikk, se s. 349.»

Konklusjon: Det må være den setenedsenkende flypassasjeren i Aftenpostens artikkel som oppførte seg korrekt i situasjonen. Han fikk støtte av flyvertinnen. Som vi ser av innlegget over har flyvertinnen alltid rett.

Folk må lære å oppføre seg, syns Meland-bloggen. Her bringer vi første oppgave i vår nye Skikk  og bruk-quiz. Hvem oppfører seg klanderverdig på dette bildet? (Ledetråd: det gjøres tre feil.)

q3tqtr5135503_1211290798

7 kommentarer

Filed under Uncategorized

7 responses to “Viktig debatt om kjønnsdiskriminerende nedsenking av seter i fly

 1. Tre feil? Kjempelett:

  1. Herremannen i midten er utro mot sine tre hustruer.
  2. Damen på herremannens venstre side bruker hvite strømper etter Labour Day.
  3. Herremannen har tomt glass. Her har vi to feil i en; jeg er ganske sikker på at han har drukket hvitvin til oksekjøtt – og verten er fraværende med påfyll.

  Synd og skam.

 2. Ja, helt riktig Iversen! Du har funnet flere feil enn fasiten.
  Fasiten er: Sminken skal ikke fornyes ved spisebordet. Mannen skal være oppmerksom mot sin borddame. Og hun til venstre har tent sigaretten før alle er ferdige med å spise.

 3. Audun Ulshagen

  Men hvis det stemmer – og ikke bare er en ondskapsfull sverting av en ellers striglet og flott mann – at der er blitt konsumert hvitvin til oksekjøtt, ja, da har vi en sosial faux pas av dimensjoner på hendene.

 4. Jeg sverter aldri noen som ikke fortjener sverting.

 5. «Mannen skal være oppmerksom mot sin borddame.»

  Nå kan det jo hende at mannen har vært oppmerksom mot borddamen gjennom hele middagen, men at akkurat i det bildet ble tatt fikk han lyst til å få i seg litt mat han også, før den ble kald. Alle de andre er jo åpenbart ferdige med å spise. De på den nærmeste siden har til og med forlatt bordet.

 6. Audun Ulshagen

  Godt observert, Bjørn, og det åpner for nok en utfordring: Når er det egentlig greit for den hele den ene siden å forlate bordet?

  Vi ser jo at bestikket på tallerkenen nederst til høyreer plassert jamsides, i den klassiske «Nu er der tid for tårta»-posituren, så de er åpenbart ferdige med maten.

 7. «Når er det egentlig greit for den hele den ene siden å forlate bordet?»

  Det er det ikke. Altså er dette et lurespørsmål: Det er ikke de som er på bildet som har brutt skikk og bruk. Det er alle de som ikke er der.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s