Meland-bloggen Berlinmur SPESIAL (med Jan-Erik Larsen BONUS)!

Meland-bloggen er som vanlig innadvendt. Vi kan melde om at det er mye morsom,t men ikke bare vakkert det vi ser på innsiden.

Denne måneden er det 20 år siden Berlinmurens fall. Alle aviser kjører Berlinmurspesialer, de smarteste begynte allerede i april, for å være først ute. Vi begynner altså å bli rimelig lei nå.

Anyways, noe morsomt er det igjen. 9. november 1989 besluttet de østtyske myndighetene med øyeblikkelig virkning å gi muligheter for fri utreise fra Øst-Berlin. Den påfølgende natten ble grenseovergangene åpnet og hendelsen er i ettertid betegnet som «Berlinmurens fall».

Dagbladet kjørte dagen etter følgende historiske forside, fremdeles en monolitt i den interne historiefortellingen.

0432_001

Oppslaget («brannfakkelen») var altså et intervju med barnepsykolog Magne Raundalen som mente barna skulle få lov til å banne.  Det var en enorm feilvurdering den dagen verden endret seg for alltid.

Det var Ap-politiker  og pressemann Jan-Erik Larsen som var redaksjonssjef i Dagbladet den kvelden. Det er den samme mannen som nå skal gi PR-råd sammen med Bjarne Håkon Hanssen i det nystartede First House.

Problemet var ikke at red.sjefen ikke visste om nyheten. Neida. Dagbladet kjørte en side inni avisa med tittelen «Muren faller».

saken-1

Senere på natta i Dagbladet var det noen som skjønte at dette var skikkelig scheisse, ifølge mytologien dreide det seg selvsagt om en sjef på fylla som droppet nachspielet da han fikk høre om Berlinmurens fall. Det ble laget en ekstrautgave og Dagbladet kom etter hvert ut med ny forside med Berlinmuren som oppslag og fire sider inni avisa.

endelig

23 kommentarer

Filed under Uncategorized

23 responses to “Meland-bloggen Berlinmur SPESIAL (med Jan-Erik Larsen BONUS)!

 1. oyvindholen

  Stemmer det ikke at Dagbladets tysklandkorrespondent oppglødd ringte hjem for å fortelle nyheten, men ble avspist med en «vi skal se om vi klarer å rydde litt plass til deg bak i avisa» som svar fra red.sjef. Eller noe i den duren?

 2. hehe, litt sånn på av skalaen som «internet er en flopp og et helt uviktig leketøy»

 3. me2009

  Herlig! Kan du ikke lage en serie med klassikerne?
  Søk for eksempel på «New York» i Klassekampen 12. september 2001. Null treff. Var det ikke oppslag om RV?

 4. Fantastisk. Til Jan-Erik Larsen’s forsvar: Back-trading er den enkleste form for trading 🙂

 5. Jon Hustad

  Dette er ingenting mot avisa Mørs framsida dagen etter jordskjelvet i Kobe. Dei hadde ringt ein minsjonærfamilie frå Volda som budde i Kobe. Dei hadde overlevd. Heile framsida var fylt med fylgjande tittel og bilete av den lukkelege familien:
  «Alt vel i Kobe!»

 6. Sven Egil Omdal

  Den er ikke i samme divisjon som Dagbladets murbrekker, men jeg er likevel svak for Drammens Tidendes åttespaltede oppslag dagen etter drapet på Indira Gandhi: «Mjøndøling blir i India tross uro».

 7. Jon Hustad

  Møre var elles raskt ute med å omfamna det multietniske samfunnet. Då dei fyrste iranarane kom til Volda, bad kristenfolket dei opp på fjellhytta Helgatun og serverte rjomegraut. Ein Muhammed Reza vart intervjua, ein likandes kar. Heile forsida dagen etter hadde overskrifa: «Grauten var god, tykte Muhammed.»

 8. Hadde ikke Jens Barland også en finger med den famøse forsiden?

 9. Peter

  Astrid!

  Det Store Spørsmålet når det gjelder Dagbla’ er hvorfor lemmenet måtte dø. (Se øverst til venstre på faksimilene i artikkelen).

  Hvilke interne diskusjoner var det som lå til grunn for å sende maskoten ut for klippen? «Hvorfor ha lemmen på forsiden når vi har dem i redaksjonen?»

  Vi venter i spenning!

  Peter

 10. Jesper

  Jeg var ny KK-abonnent og tenkte med meg selv 12.9.01: Hva i svarte er det de holder på med i den avisa?

 11. Hvis dere er allerede lei det hele Berlin Wall 20th Anniversary blabla, hva skal vi si her nede 😦

  Var 12 da det skjedde, og aerlig talt hva det ikke «big news» i Sør-Vest Tyskland i 1989 …

 12. Mads

  Vær så snill å lage noen skikkelige skanninger av 1989-Dagbladet. Strøkne eksemplarer ligger vel i arkivet i Havnelageret?

 13. Haha!
  Jeg har ledd ganske mye av denne tråden. Flere morsomme eksemper? Vi kan lage oppfølger!

  Det med lemmenet må jeg sjekke med mine kilder. Likeså medsammensvorne og korrespondenter på telefonen. Jeg er jo bare 29.

  Beklager dårlig mikrofilm. Alt gammelt er på fjernlager nå for tida. Ikke bra for meg som er arkivansatt utkledd som journalist.

  Loeffe, Norge var jo den siste sovjetstat. Klart det var oppstyr her i nord!

 14. toao

  Aberdeen-avisen Press&Journal er notorisk provinsiell i sine vinklinger. Man skal ha det til at avisen 16. april 1912, dagen etter Titanic-forliset, kjørte overskriften «North-Eastern Man Lost At Sea»…

  Historien er dessverre ikke sann (jeg har sjekket mikrofilmarkivet fra den aktuelle dagen), men litt morsom likevel, da.

 15. Sarah Sørheim

  En moderne klassiker! Heldigvis ikke for god til å være sann. Men i rettferdighetens navn, det er storyen om Klassekampen og 11 september: Forsida 12/9 hadde kun en sak, med tittelen «Terror» og bilde av to brennende tårn. Så akkurat der var vi i alle fall på ballen:)

 16. Alf Skjeseth

  Det var vel salige Nordlandsposten, om det ikke var salige Nordlands Framtid, som i jakten på lokale vrier etter arrestasjonen av Arne Treholt lagde et forsideoppslag som lød:

  Arne Treholt var ofte i Nord-Norge, men spionerte neppe her.

  Eller Budstikkas oppslag 9. april 1940:

  Tyskerne gjennom Sandvika i natt.

 17. Erik Steineger

  Sarah: Jeg har søkt på Klassekampen 12.09.01 og finner faktisk ingen ting om flyangrepene?

 18. I følge den interne historiefortellingen hadde vakthavende sjef gjort ferdig avisen i god tid for å ta en litt tidlig helg. Da man etterhvert ble klar over sakens omfang, ble vedkommende oppringt, men ga tydelig beskjed om at dette ikke var noe å endre førstesiden for. Noen har åpenbart likevel tatt grep, slik illustrasjonene viser.

  Dette er kanskje en av de mest berømte avisfronter de siste årene, og når noen skal være subtilt slem med Dagbladet, bruker de akkurat denne forsiden som illustrasjon. DN gjorde det for ikke lenge siden, selvsagt uten å nevne konteksten, men alle som kjenner historien får seg selvsagt en god latter.

 19. Jens Barland

  Svar til Lars Laading: Jeg var ikke involvert i den nevnte forsiden.

 20. Til Barland: OK, beklager så mye.

 21. Jesper

  Apropos denne tråden: Sjekk Google i dag, med 40-årsfeiring av Sesam stasjon i logoen, og en liten lenke til 20-årsmarkeringen av murens fall litt lenger nede. Nyhetsprioritering er et vanskelig fag, gitt.

 22. Tenkte kanskje det kunne være passende at Dagbladet i dag markerte jubileumsmarkeringen med denne vinklingen – og ingen annen artikkel!:

  Er det med mening, montro, eller er det bare Dagbladet? 🙂

 23. Sarah Sørheim

  Hei Erik, beklager seint svar. Hvilket arkiv har du søkt i? Klassekampens oppslag 12 sept var i alle fall «Terror», har avisa foran meg her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s