Yogiske flygere kan skape fred i Midt-Østen og oppslag i Dagens Næringsliv

suksesshjernene

Jeg så ikke oppslaget i DN i dag før @hogrim tipset meg om det. Men for et oppslag!

I Hjernen til suksess heter det at topplederes hjerner har mer «alfabølger», toppledere kjenner mer lykke, er mer moralske og konsentrerer seg bedre. (Og nok en gang viser det seg at hjernen til E24 om morran fungerer helt likt som DNs, de har sitert saken.)

Det er ingeniøren med doktorgrad i stålkonstruksjon Harald Harung som har testet 20 norske topplederhjerner. Han har stor tro på meditasjon,  og har skrevet om topplederhjernene sammen med Fred Travis ved Maharishi University of Management i Iowa (MUM). Travis er «professor of Maharishi Vedic Science», forsker på hvordan du når høyere bevissthetgrader og har en CV full av trancendental meditasjon.

DN skriver om trancendental meditasjon (TM) at det er blitt utført 600 vitenskapelige undersøkelser på teknikken, det har de fra Wiki. De skriver ikke noe om utfallet av disse undersøkelsene. De glemte å det hele tatt å skrive at trancendental meditasjon er tull.

TM ble funnet ut av han som ble kjent som guruen til Beatles,  Maharishi Mahesh Yogi. Det er aldri vist at denne meditasjonsteknikken bidrar med noe annet enn avslapning, riktignok  til 2500 dollar per konsultasjon (finanseringsløsning er mulig). Ved MUM hevdes det at de for eksempel kan få ned kriminaliteten, de mener de oppnådde dette i Nederland etter en av sine verdensfredsamlinger der.

Noe av det morsomste tilhengerne av trancendental meditasjon hevder de kan er evnen til er flyving.

Klar for å overskride begrensningene som hindrer sinnet i å oppleve de dypere lag av seg selv?

Slik får vi fred med yogiske flygere (bildet nederst):

Hallvard Reiso, førstemann på Naturlovpartiets Hordaland-liste til Stortingsvalget i 2001,  snakket med Klassekampen i 2001:


– Under krigen i Libanon i 1993 sendte vi ned grupper med yogiske flygere som gikk ut og inn av fronten. Vi kunne se at dødsfallene gikk ned mens de gjennomførte programmet.

Det dreide seg om transcendental meditasjon der yogisk flyging er sentralt. Flygernes kollektive hjernekraft skulle spre fred til verden.

De flyr forresten ikke på ordentlig: Ideen er å samle kvadratroten av en prosent av en befolkningsgruppe tilsvarende 200 personer for Norge og 8000 på verdensplan for å gjennomføre et eget meditasjonsprogram. Man skal da kunne måle hjernebølgene til disse personene og se at det utløses en kollektiv kraft, eller orden, som skal spre seg til folk rundt. Dette ville ifølge Reiso få ned stressfaktoren og dermed påvirke kriminalitetsstatistikken. Dermed slipper man å bygge nye sykehjemsplasser og fengsler og kan sette ned skattene.

(Meland-bloggen er lat i dag, vi gidder ikke å si hvorfor dette er tull. Nå bruker vi bare show don’t tell-teknikken igjen, et sjangergrep som må være oppfunnet av BCG eller lignende konsulentgrupper.) Les mer hos Skeptic’s Dictionary.

Yogisk flyging:
6a00d83451df0c69e200e54f53750b8834-800wi

9 kommentarer

Filed under Uncategorized

9 responses to “Yogiske flygere kan skape fred i Midt-Østen og oppslag i Dagens Næringsliv

 1. «Det er aldri vist at denne meditasjonsteknikken bidrar med noe annet enn avslapning»

  Til gjengjeld er ikke litt avslapning i blant så dumt.

 2. Cassanders

  Gutta på bildet slapper i hvert fall ikke mye av. Det krever rimeligvis god fysikk og mye trening for å klare å hoppe fra den slitasjegikt-fremmende yoga-posisjonen.
  Er det noen av tilhengerne som noen gang har spurt seg hvorfor «levitørene» har slik forkjærlighet for madrasser av type tjukkas?
  Eller la meg si det på en annen måte er det noen som har sett (for ikke si hørt :-)) tilsvarende utført på parkett, enn si steingulv?

  Andre, som er litt «alpha -challenged» men som gjerne vil lære seg å fly (kanskje fra fra litt mer behagelig utgangsstillinger også) kan f.eks se her:

  eller her:

  Cassanders
  In Cod we trust

 3. Even T

  Jeg har sett yogiske ‘flygere’ i aksjon. De hadde riktignok ikke nådd høyt nok bevissthetsnivå, så de kunne ikke fly (ennå). Til gjengjeld kunne de hoppe imponerende høyt sittende i lotusstilling.

 4. Er det ikke vondt når man lander igjen, jeg mener, kladeiser ikke skrittet rett nedi yogamatta?

  Det må ha vært et kjempemorsomt å se, jeg er så jaloux. Håpløse meditasjonsgeeks som prøver å fly. Var de skuffet da de ikke fikk det til?

 5. Montro om ikke de fleste hjerner fungerer annerledes etter tilstrekkelig mange treningsøkter for yogisk flyging.

 6. Jesper

  Her er mer moro med Harung:

  «Maharishieffekten representerer kanskje det viktigste vitenskapelige gjennombruddet i vår tid. Det er naturlig at dette møter motstand. Da Gallileo Gallilei hevdet at solen var vårt solsystems sentrum, ble han bannlyst i 325 år. Bell ble satt i fengsel da han lanserte telefonen. Det er på tide å ta imot nye tanker, sier Harald Harung.»

  http://fur.uib.no/?p=112

 7. frank

  det enkleste trur jeg er å sette igang med meditasjon og yoga. kanskje en dag vil man få oppleve utrolige ting.. så etter en tid når man har blitt en flying yogi og kan oppleve hvordan det er å være toksikert med bliss . da først kan man forstå hva sine medyogier formidler……. antar jeg:-)
  fram til da må man være komentator, fin bruk av tid det og da……… 🙂

  what was that.. that was your life sir…… can i get another one? i dont think so…

 8. Kristoffer

  Har meditert to ganger daglig (TM) siden starten av Mai i fjor og karakterene mine på skolen har gått betraktelig opp siden den gang. Trist å se at så mange har et ego som avviser at ting som dette kan ha en positiv effekt.

 9. Tilbaketråkk: «Forskningsnytt»: Ansatte trenger transcendental meditasjon, mener TMere « Skepsisbloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s