Får du ikke til Twitter du heller? Slik rasjonaliserer DU teknoetterslepet ditt på 1 – 2 – 3!

Klassekampens Bjørgulv Braanen skriver kanskje Norges beste ledere fordi han ikke er aktiv på Twitter? I dag har han en kommentar om sosiale medier. Han mener mediene blir dårligere når journalister via Twitter får for mye viten om hva kolleger i andre medier mener.

Braanen mener dette svekker medienes selvstendighet. Akkurat som selve verden kan bidra til å svekke medienes selvstendighet, altså.

Måten dette foregår på, ifølge Braanen, er at journalister tester ut meningene sine på Twitter før de skriver helt like kommentarer og er helt enige. Braanen kaller det «en kollegialisering» av kommentatorsjiktet.  Med Twitter er absolutt alle opprørt over Bjarne Håkon Hanssens nye jobb. Slik fungerte Stortingets vandrehall før, skriver Braanen, om stedet journalistene møttes etter stortingsdebattene for å bli enige.

Twitter er altså slett ikke demokratiserende, som det ofte sies.

Ingen grunn til å overdrive Twitters betydning, men Braanen glemmer leserne igjen, selv om han skriver at de beste avisene er dem i dialog med egne lesere. Sosiale medier består av mye mer enn mediefiolk. Twitter er det eneste stedet jeg ser Dagbladets kommentator @mariesimonsen diskutere det hun har ment med leserne sine. Twitter gir dem som aldri har vært i vandrehallen sjansen til å snakke med dem som går der.

Alle som har vært litt på Twitter vet at det ikke er samstemthet og etterplapring som gjelder, tvert om foregår det en evigvarende virituell holmgang mellom deltakerne. Det er kanskje fordi det er mye lettere å være uenig når man ikke stirrer nestoren rett inn i øynene i Vandrehallen. De beste twitrerne har originale ideer. De trøtteste melder om «forråing av arbeidsmarkedet», «nei til farsdagsgaver i helga» og «Halloween er et amerikansk påfunn.»

Selvsagt går det an, som Braanen antyder, å programmere uenighet også. Men det trengs ingen egne regler for hvordan norske medieansatte skal oppføre seg på Twitter av den grunn. Skal vi slutte å drikke øl også nå?

8 kommentarer

Filed under Uncategorized

8 responses to “Får du ikke til Twitter du heller? Slik rasjonaliserer DU teknoetterslepet ditt på 1 – 2 – 3!

 1. Det er da ingen som er i mot farsdagsgaver til helga?!? Hæ?!?

 2. Er det noe galt med Halloween, nå da? Hæ??!!

 3. Geir

  Skal vi slutte å drikke øl også nå??? Hæ!!??

 4. Braanen er kanskje gammel og konservativ?

  Klassekampen twitrer på (Nord-) Trøndersk, kanskje Braanen henger litt med i svingene likevel?

 5. Nææ, tror ikke det er gammel og konservativ som passer best. Men det nordtrønderske innslaget mistenker jeg andre for å stå bak.

  Når det gjelder Halloween er det mye galt med det. Og farsdag. OG øldrikking. Det sentrale poenget er at det ser ut som noen aldri blir lei av å påpeke dette, til og med tror visst noen at de sier noe nytt. Neste «Farsdag er et kommersielt påfunn som handelsstanden kom på» er unfollow.

 6. Braanen har et poeng, Twitter ER konsensusskapende. Se bare på alle disse #fail-farsottene. Eller denne latterlige #drittunge-«saken». Men jeg tror ikke denne mobb-tendensen på twitter er særlig utbredt blant journalister, så da har kanskje ikke Braanen et poeng likevel.

 7. Audun Ulshagen

  Bra innspil, Thlom.

  Drittunge-saken var vel også et godt eksempel på hvordan sosiale medier bare delvis er sosiale, siden Teryeah ble synonomt med jobben sin når det var opportunt for motstanderen at han var det. Det gikk fra «Teryeah sa drittunge» til «Warner Exec Twitters blogger is stupid brat» på nullkommasvisj.

 8. Du tar poengene mine til neste Journalisten-spalte. Hva er dette. Blir det konsensus av at man tenker på en twittermelding også nå, har dette noe med Märtha å gjøre?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s