Her ligger Lot med datteren sin

Første Mosebok er blitt tegneserie (igjen), nå er det den amerikanske tegneserieskaperen R. Crumb som har tatt oppdraget. Han har brukt fire år, fulgt bibelteksten ganske slavisk og ikke hatt latterliggjøring som mål. Det er action nok i seg selv i teksten, og Crumb er sier han ble slått i bakken av ondskapen, massemordene, volden, incesten etc etc.

Her er saken i Dagbladet.no (Kommentar fra Meland Gruppen: Vi er ikke stolte over denne saken, men vi velger å nevne den likevel, på grunn av de fine tegneseriestripene).

Vanvittig mye synd av denne typen førte til syndefloden:

Sett bort fra sexen, akkurat denne lille stripen er min favoritt. Dette skjer når Babels tårn ryker:

19 kommentarer

Filed under Uncategorized

19 responses to “Her ligger Lot med datteren sin

 1. Cassanders

  …Ja hva finnes ikke ute på trådene…..

  Jeg har riktignok ikke sett mer enn dine eksempler av Crumb, men skulle mene at «The brick testament» er like god, selv om det er et annet medium. 🙂
  http://www.thebricktestament.com/the_law/index.html

  Streken til Crumb er forresten svært lik til den/de som i sin tid tegnet for «Moses David» (Children of God)… way back when.

  Cassanders
  In Cod we trust

 2. Peter Walseth

  Spennende. Jeg er ikke vant til å få «skriften» utlagt på denne måten.

  Det man ofte glemmer er å få seg de gode tolkningene i slike tegneserier. Hva har teksten å si oss i dag? Ser vi det?

 3. Du skriv over at du ikkje er stolt over saken, men likevel vel du å publisere den? Eg har blogga litt på http://stisidorsminne.blogspot.com/ om artikkelen. Kvifor dette forsøket på sensasjonsjournalistikk over noko som ikkje på nokon måte er ein sensasjon?

 4. Ouch – tror ikke den kommer til salgs her i Tyskland. Men som du skriver på dagbladet er det litt annerledes i Norden

 5. Steinar, Meland Konsernet er aldri fornøyd med noe som helst Astrid Meland gjør.

  Men sensasjonsjournalistikk? Syns du det? Jeg synes boka var god og morsom, men var ikke særlig sjokkert. Det står jo da også i saken at tegneren ikke har hatt som hensikt å sjokkere eller latterliggjøre, men gått svært seriøst til arbeidet.

  Det var da heller ikke intensjonen å fremstille det som noe nytt at Bibelen er kommet i tegneserieform. Selvsagt vet jeg at det har skjedd mange gnager før.

  Jeg hadde lyst til å omtale en interessant utgivelse fra en kjent tegneserieskaper. Vi skriver om bøker nesten hver dag, alt får ikke omtale, jeg vet ikke hva som skjedde når Magmabibelen kom.

  Når det gjelder Crumbs uttalelser om Bibelen må du ta den diskusjonen med ham.

 6. Den sekvensen med Lot må være sterkt sensurert!

  Byene Sodoma og Gomorra, som han bodde i, var mest kjent for homosex. Og det var Lots gjest de kom for å sodome med, datteren ble bare «lagt ut» for å stagge sodomerne lenge nok til at de kunne komme seg unna. (Mest kjent fra sekvensen : » Go’morra Sodoma!»)

 7. Svein

  Sånn for ordens skyld:
  4 Men før de hadde lagt seg, kom byens folk, mennene i Sodoma, unge og gamle, hver eneste mann, og omringet huset. 5 De ropte på Lot og sa til ham: «Hvor er de mennene som kom til deg i natt? La dem komme ut til oss, så vi kan få vår vilje med dem!»
  6 Lot gikk da ut i døren til dem, stengte den etter seg 7 og sa: «Kjære brødre, gjør ikke en slik ugjerning! 8 Jeg har jo to døtre som ingen mann har vært nær. La meg sende dem ut til dere, så dere kan gjøre med dem som dere lyster. Men disse mennene må dere ikke gjøre noe, siden de har funnet ly under mitt tak!» 9 Men de ropte: «Vekk med deg! Her kommer denne fremmedkaren og vil bo hos oss,» sa de, «og så vil han opptre som dommer! Nå vil vi bære oss verre at med deg enn med dem.» Så trengte de seg voldsomt inn på mannen, på Lot. De stormet mot døren for å bryte den sund. 10 Da strakte mennene hånden ut, tok Lot inn til seg i huset og stengte døren. 11 Så forvirret de synet på mennene utenfor døren, både på små og store; hvor mye de strevde, fant de ikke døren.

 8. Svein

  1 Mosebok kapittel 19.

 9. Svein

  Og den er jo spenstig denne også:

  23 Fra Jeriko drog profeten opp til Betel. Mens han var på veien, kom noen smågutter ut av byen. De gjorde narr av ham og ropte: «Kom deg vekk, din fleinskalle! Kom deg vekk, din fleinskalle!» 24 Da snudde han seg, så på dem og forbannet dem i Herrens navn. Brått kom det to bjørner ut av skogen, og de rev i hjel førtito av barna.

  2. Kongebok

 10. Hei Svein.
  Fint at du siterte hele avsnittet. Vi gamle Bibellesere er nok mere herdet enn nåtidens åndspingler.
  «De gamle» pyntet ikke på tingene .

 11. Svein

  Hei predikeren!

  Ingen årsak. Og selv vi gamle Bibellesere kan jo når det trengs støtte oss på søkefunksjonen i http://www.bibel.no

 12. Sodomittenes store synd, altså årsaken til at Gud utslettet dem med svovel og ildregn, tolkes også som mangel på gjestfrihet eller englesex. Ingen homogarantier her.

  http://www.dagbladet.no/2009/11/16/magasinet/religion/kristendom/8983062/

 13. Svein

  «Englesex» minner meg om ordoppgavene i «Nytt på nytt».
  Men ordet er fengende, og må det absolutt inn i en artikkel om engler, og det må det vel i Dagbladet, så var det jo relativt nennsomt gjort i artikkelen det linkes til her.

 14. Svein

  Det er vel også veldig åpent om «sodomistene» var ute etter Lots gjester fordi de visste de var engler?

 15. Veldig åpent, selvsagt, dette er jo Bibelen.

  Det står i den norske bibeloversettelsen referert til over her at de var menn, er vi sikre på det? Sex med engler har visstnok vært en like vanlig tolkning som homosex, og det var visst en del av problemet før syndfloden også. Det er jo uansett ikke så mye å bry seg om lenger, det er vel bare fundamentalister som er opptatt av GT, eller?

 16. Svein

  Poenget mitt var i grunnen bare at teksten ikke sier noe som helst om at sodomafolka visste at Lots gjester var engler.
  Enig i at det ikke er så viktig, jeg mente bare å erte litt om at ditt belegg for uttrykket «englesex» er noe «dagbladsk» ;D

 17. Svein

  «det er vel bare fundamentalister som er opptatt av GT, eller?»
  Og kristendomskritikere…

 18. Tilbaketråkk: Bibelen blir snillere og snillere « Astrid Meland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s