Cool on terror

Vi hadde ikke peiling på 1990-tallet. Så klart hadde vi ikke det. Det var baskere, IRA-folk, noen få venstreekstreme, bare europere, som utførte terrorangrep på europeisk jord.

Militante islamister fikk asyl i mange europeiske land på 1980- og 1990-tallet. I Danmark hjalp det på søknaden å si du var terrorist. De kunne jo ikke sende hjem folk som ble truet med drapsdom i hjemlandet.

Disse folkene utgjorde da heller ingen direkte trussel i landene de fikk opphold i, og hva de planla av aktiviteter i utlandet var det ikke så mange som brød seg om.

Europeiske myndigheter visste det ikke, men det var faktisk en garanti mot terrorangrep å ha militante islamister boende i hjemlandet. Fram til 1996/98 sa al-Qaidas ideolog at terrorangrep i islamistenes safe havens var uaktuelt. Siden er dette åpenbart blitt endret.

Til og med amerikanerne var slappe på terror. De fikk ikke med seg bin Laden før godt utpå 1990-tallet, og terroristene som sprengte bomben i Word Trade Center i 1993 kom inn i USA uten problemer.

To av terroristene kom til JFK 1. september 1992.

Ramzi Youse hadde arr i ansiktet og på hendene som følge av forsøk med bomber i al-Qaidas treningsleire i Afghanistan.  Han manglet et skikkelig pass og visum, men ble likevel sluppet inn. Han søkte politisk asyl på et falskt irakisk pass.

Reisefølget hans, Ahmed Ajaj, ble riktignok arrestert, han var kledd i religiøse klær og så mistenkelig ut.  Muligens var det en del av planen at han skulle skape oppstyr, slik at førstemann kom inn. Han ropte i alle fall «Mora mi var svensk!» Han hadde brukt pelifix på et stjålet svensk pass og limt på sitt eget bilde. Det falt selvsagt av og han hadde bombemanualer og papirer med al-Qaida trykket på i bagasjen. Amerikanske myndigheter brydde seg ikke om det siste.

Terrorangrepet ble gjennomført som planlagt. Seks døde. Det var ikke mange som hadde hørt om bin Laden og al-Qaida på denne tida. Ajaj, som hadde sittet inne siden opptrinnet på JFK, bidro til terrorangrepet fra fengselet og ble sluppet fri tre dager etter terrorangrepet i 1993.

Meland Konsernet mener ikke det er grunn til sånn voldsom etterpåklokskap på grunn av dette, det er mest en morsom historie. De blir ofte gode historier når det går noen år. Her er resten av saken om oppbygning av ektremistmiljø i vårt nabolag.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s