Årets minst leste sak

I forrige uke laget jeg en sak om religiøs lov, og den jødiske varianten av sharia.

Kanskje jeg kan fordoble lesertallet på den ved å legge den ut for Meland-bloggens fem lesere?

Jeg synes det er interessant at Israels religiøse lov halakha regulerer familielivet i landet. Det betyr blant annet at det ikke er mulig å gifte seg borgerlig, og heller ikke med folk av andre religioner. Dette er selvsagt problematisk i det overveiende sekulære landet, og en stor prosentandel drar derfor til utlandet hvert år for å gifte seg. Nå har justisministeren foreslått at halakha skal erstatte landets sekulære lover også, altså antakelig strafferett og i økonomisk sammenheng. Det er antakelig liten støtte for dette, og det kommer neppe til å bli innført.

Det finnes mange ulike tolkninger av sharia, og det er ingen samling under en felles autoritet, tvert om mange forskjellige lovskoler. Derfor er det vankelig å legge fram den autorative sharialovgivningen, akkurat som halakha også preges av ulike lovskoler. Mange muslimske land lar sin variant av sharia regulere familielovgningen. Det betyr som i Israel at skilsmisse er vanskeligere tilgjengelig for kvinner også videre. Andre land har også sharia i strafferetten. Det kommer an på hva slags tolkning man legger til grunn, men dette innebærer gjerne dødsstraff for homofili, steining, pisking etc.

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Årets minst leste sak

  1. Merkelig at den saken var lite lest. Er du sikker på at ikke en eller annen it-kyndig erter deg med tall og statistikk? 🙂

    Synes det var en meget opplysende sak jeg. Men nå er jeg en av de som er kritisk til å la religiøse lover, uansett hvilken religion, skal styre noe som helst i et land. Var spent på hva som kom fram i debatten under, men der var det lite nytt.

    (foresten så har du nå fått leser nr 6 til bloggen, nemlig meg)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s