Jesu storebrødre

Har Meland Konsernet sett Zeitgeist og gått på en smell? Lest Jesusmysteriene og blitt fascinert?

Ikke helt, men vi lurer jo litt på hva alt dette fuzzet har handlet om. Derfor har vi undersøkt litt om eventuelle likheter mellom religionene. Ingen av dem blir til i et vakum. Så det er verken nytt eller særlig oppsiktsvekkende at for eksempel kristne fortellinger og ritualer kan ligne litt på «hedenske». Total originalitet ville vært oppsiktsvekkende. Mange av de påståtte likhetene er imidlertid oppspinn.

Jeg synes temaet er interessant og ikke så provoserende som noen troende synes å mene, jeg har fått epostkassen min fylt opp av sinte mail med bibelvers. Jeg kan skjønne at det ikke er morsomt å lese at Jesus ikke er så spesiell som de liker å tro, men hvorfor skulle noen likheter sammen med en rekke ulikheter rokke ved ens tro når man allerede har akseptert at Gud skapte verden?

Les hele saken i Dagbladet.no.

Ta også en titt på bloggen Dekodet, hvor dyktige Bjørn Are Davidsen, som også er kilde i artikkelen, har en mer neddempet kritikk av artikkelen.

(Jeg er helt fornøyd med denne politiske kritikken. Davidsen liker ikke inntrykket han sitter igjen med etter å ha lest artikkelen, og det er helt ok. Jeg har regner med at kristne leser Dagbladet som fanden leser Bibelen. Davidsen mener bla. at jeg har lett etter likheter når det er egentlig er ulikhetene som er påfallende, som i den ofriske myten. Men jeg tok ikke med den på grunn av likhetene, men fordi det er en supergull historie.  Morsomt nok liker ikke Jesus-fornekterne artikkelen heller. Noe må jeg ha gjort riktig.)

Reklamer

10 kommentarer

Filed under Uncategorized

10 responses to “Jesu storebrødre

 1. J.

  Artig sak. Kanskje skribenter framfor noen av og til er obs på feilmulighetene i det skrevne ord?
  Kanskje man også er oppmerksom på at historier kan ha vært skrevet før?

  Ikke at jeg selv var kjent med akkurat denne saken.
  Det var jeg ikke. Men historien er artig.

  God jul og godt nyttår, forresten
  Mvh. J.

 2. Ille med disse sinte mailene, men akk så typisk.

  Et klart tegn på at man ikke har noe å stille opp med i en debatt.

 3. Neida, det er ikke så illle. Det er mer en lettelse. Fra å åpne mailen og være litt bekymret for at jeg sikkert har gjort noe feil, blir alt rolig og fint når bibelversene dukker opp. Da er det som du sier ingen gode argumenter eller faktafeil som påpekes. Ja til flere mail med bibelvers, egentlig. God jul!

 4. Bernt

  Flott artikkel. Det er umulig å gjøre alle (noen) til lags med et slikt tema. Det er også vanskelig å få noe konkret ut av en så kort artikkel som dekker et så stort tema. Men du har klart å gjøre leserne kjent med de vanligste mytene og misforståelsene. Jeg har selv hørt denne Horus-myten flere ganger det siste året, og det er flott at det faktisk tilbakevises i media som vanligvis ikke dekker slikt i det hele tatt. Det er faktisk en religiøs debatt i Norge selv om man ikke skulle tro det når man leser massemediene.

 5. Harald Fleischer

  Fin artikkel.

  Jesusmyten tilhører det som av noen kaller Osiris-Dionysos-mytologien. Mange av mytene går tilbake til tiden da verden gikk inn i en ny tidsalder – Fiskenes tidsalder. Da jomfruens tegn står overfor fiskenes tegn i dyrekretsen, var det opplagt for den tidens astrologer hva som ville skje. En frelser ville bli født av en jomfru. At mytene rundt Jesus ikke var originale, var noe de første kristne var fullstendig klar over. De kjente til den ikke-jødiske tradisjonen som Jesusmytene trekker veksler på. Det meste som fortelles om mirakler rundt Jesus, var bare det normale tilfanget som måtte tillegges en hver guddommelig person.

  Zoroasterprestene ble skrevet inn i evangeliet av «Matteus» da disse var anerkjent som de fremste blant astrologer. Det at de gikk god for at Jesus var den som stjernene fortalte om, var bekreftelsen om at, av alle de til forveksling like mytene, så var det myten rundt Jesus som var den korrekte. Alt annet var «diabolsk etteraping» som «hedningene» sto for. Det diabolske lå i at etterligningen kom før originalen. Det ble tatt som et bevis på hvor sleip Satan var.

  Senere har man diktet videre på fortellingen og zoroasterne har blitt til tre hellige konger. Man har til og med gitt dem navn og funnet skjeletten deres. Disse er i dag hellige relikvier.

  Det er lite som peker mot noen gud i Bibelen, men det er mye som peker mot ordinær hedendom.

 6. Astrid: Godt å høre og hod jul til deg også!

  Harald: Leste du noen av artiklene som Astrid lenket til? Der kommer det fram hvor misforstått dette med utsagnet om “diabolsk etteraping» er tolket i en rekke New Age-bøker i nyere tid.

 7. Jon Hustad

  Men korleis er det med desse samtidige kjeldene, er det eigentleg ikkje berre ei, den jødiske historikaren Flavius Josefus og så er resten bygd på han (då sjølvsagt sett vekk frå Biblene)? http://no.wikipedia.org/wiki/Josefus

 8. hogrim

  Veldig fin artikkel, Astrid

  Jeg har alltid tenkt at når nye religioner innarbeider guder, ritualer og myter fra andre som alt er etablert i området, har det også årsak i at det er nyttig for å vinne konvertitter.

  Slik jødedom, kristendom og islam lånte trekk fra zoroastrianisme, animisme, månedyrkelse og anammet guder og gudinner.

  Vet ikke om noen har drøftet en slik «politisk» fortolkning, og heller ikke om den er riktig.

 9. Politiske tolkninger av spesielt adopsjon av ritualsteder og -tider er vanlig. Skulle bare mangle.

  Tilsvarende gjelder selvsagt for bruk av mytologiske tema. Det kan selvsagt innimellom handle om bevisste forsøk på å vinne konvertitter, men som regel er det andre ting som er viktigere.

  (Hvilket minner meg om at jeg har en uferdig serie om myteteorier, der siste del tar opp sånt.)

  Felles tema handler gjerne om felles bakgrunn eller allmennmenneskelige utfordringer, hvor det politiske ligger mer i vrien på fortellingen. For å si det alt for enkelt.

 10. Artikkelen i Dagbladet minner meg om en geit bundet til en påle.
  Ingen gåte kan bli løst uten å ty til berbernes historie, som er i hjertet av historien. Men, dhimmiene foretrekker snare veier, derfor forteller de oss om DisneyWorld varianten. http://www.afrique-du-nord.com/article.php3?id_article=1867

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s