God Jesu hellige forhud-dag!

Kjære lesere, jeg håper dere alle får en fredelig feiring av Herrens omskjærelse, som er i dag, 1. nyttårsdag, åtte dager etter Jesu fødsel. Da ble Herren omskåret, som alle andre jødiske guttebabyer. Det har særlig den katolske kirken feiret, men også Den norske kirken har Festum Circumcisio i kirkekalenderen.

Hvor forhuden ble av har vært diskutert av teologer i flere århundre. Mange mente de hadde den. 21 kirker i Europa har påstått å ha den. Vatikanet forbød i 1960 snakk om forhuden, det ble så mange av dem at noen åpenbart måtte være falske. Og falske relikvier var de nok ganske lei av. Det fantes allerede en 30-talls spikre fra Jesu kors, deler av selve korset, sandaler og likkleder. Likevel feiret en kirke 3 mil utenfor Roma Jesu forhud-dag fram til 1983. Da ble forhuden marsjert i gatene.

Les mer om dette og nonnen som gikk med Jesu forhud rundt fingeren i en sak på Dagbladet.no.

11 kommentarer

Filed under Uncategorized

11 responses to “God Jesu hellige forhud-dag!

 1. Kark

  Mild omskjæring er bra for menn. Blir mer utholdende: Kvinner foretrekker det slik. Menn foretrekker det slik. Rent objektivt mer estetisk. Sunnere. Rensligere. Bedre.

 2. Jeg tror ikke forskerne er enige i at omskjæring virkelig har helsegevinster, tvert om virker det som de fleste mener det ikke har det. Men de fremheves gjerne av omskjæringsforkjempere. Og har vært ulike opp gjennom tidene. For noen tiår siden (og for 2000 år siden) mente man for eksempel at det var bra for å unngå onani. I USA omskjærer de rundt 70 prosent, pussig. Det dreier seg ikke om religion, men mer om hygiene. Hva med kvinner da? Burde ikke egentlig de omskjæres også?

 3. snirkelsnorkel

  Og folk lurer fortsatt på hvorfor jeg ikke leser Dagbladet?

 4. Cassanders

  …..vel overstått, får jeg vel si 🙂

  ————————————Beginquote

  Hva med kvinner da? Burde ikke egentlig de omskjæres også?

  ————————————-Endquote

  Det er saktens alt for mange som har kommet til den slutningen, -selv om motivene bak neppe handler om «rettferdighetssans».

  Omskjæring av mannlige jøder handler om en «legemliggjøring» av PAKTEN mellom JHWE og folket (og det er jo kun menn som virkelig teller). Det er en av flere symbolhandlinger som bidrar til å avgrense «oss» mot «dem»(uomskårne). At det som for en del andre religiøse tabuer og påbud finnes post hoc kvasirasjonaliseringer, må en regne med. Men når en ser hvor idiotiske mange av de andre religiøse skikkene egentlig er, er det vanskelig å tro(sic) på en samlet rasjonell tanke (f.eks gitt av en gud) bak det hele.

  Omskjæring av kvinner handler om seksuell kontroll og «forvaltning av eiendom». Les gamle utgaver av moseloven og se hvordan kvinner ramses opp sammen med buskapen og annet «løsøre».

  Cassanders
  Every now and then it never stops raining
  S.Gorn’s Compendium of Rarely Used Clichés

 5. Bernt

  Litt morsomt å se denne debatten på et norsk forum. Hvis du nevner omskjæring på et amerikansk debattforum så er helvete løs. Der er det stor uenighet om hvorvidt man bør omskjære barn eller ikke, og foreldre er ekstremt opptatt av å forsvare sine beslutninger. I tillegg har du de som beskylder andre for barnemishandling (enten for å ha gjort det eller ikke). Du har jenter som sier at de aldri ville vært sammen med en uomskåret gutt, og gutter som selvsagt føler seg fornærmet osv osv. Temaet er like eksplosivt som Israel/Palestina debatten er i Norge, og det er omtrent dømt til å gå galt hvis noen tar opp temaet uansett sammenheng.

  Når det er sagt, så er artikkelen veldig interessant og det viser hvordan mange religiøse trenger håndfaste bevis på troen sin, og derfor lurer seg selv til å tro at relikvier er ekte.

 6. Cassanders, jeg tenkte på mannlig omskjæring i USA, altså rundt 70 prosent, og de aller fleste er ikke jøder, de gjør det altså av ikke-religiøse grunner. Hygiene fremheves gjerne. De fleste av dem er vel forresten kristne, og har ikke fått med seg at kristendommen forkastet omskjæring 48 e.Kr.

 7. Cassanders

  Jeg er klar over at et betydelig flertall omskjæres i i USA, og den debatten som går mellom forkjempere og motstandere der.

  Begge sider kan vise til enkelte rasjonelle argumenter for sitt standpunkt, men begge sider ligger i hver sin skyttergrav.
  Jeg tror en må regne med at dagens praksis fortsettes i overskuelig fremtid.

  Cassanders
  In Cod we trust

 8. Svein

  Jeg var heldigvis i en kirke med en prest som fikk noe helt annet ut av denne dagen.
  Men det hodet er fullt av, renner vel bloggen over med.
  Godt nyt tår til Mel andkonsernet!

 9. Du var med på feiringen av Jesu navnedag, altså. Gratulerer og vel overstått. Og Godt Nytt År fra Konsernet.

 10. Svein

  Takk! Og din blogg er nå lagret under favoritter, i kategorien «vrier jeg aldri ville tenkt på selv».

 11. Å nei, ikke Meland Konsernet og! tenkte jeg. Noen nær meg er nemlig opphengt i klassisk musikk, og akkurat nå vil det si Juleoratoriet. Verket er visstnok ment som en konsertserie, med en konsert hver dag i jul/nyttår . Og noen nær meg har hengt seg veldig opp i at det er en konsert til akkurat denne dagen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s