Jakten på Norges mest sparsommelige person

(Bildetekst: Kjøper du denne osten har du ingenting i denne prestisjetunge kåringen å gjøre. Se fasit nederst.)

Jakten er igang!

Har du tips, send dem til meg på epost eller delta i debatten under.

Har du kanskje vokst opp med gode råd om å vaske og lappe hullene i plastposene, lage tre tekopper av én tepose, skru av dusjen når du såper deg inn, ikke egentlig bruke elektrisk strøm til oppvarming, at telefonering er til korte beskjeder (kun etter fem!) og at det selvsagt er lurt å kjøpe inn i store kvanta når det er tilbud? Selv om du vokste opp i et vanlig husbankhus der økonomien ikke var tight, altså?

Har du kanskje vært i den situasjonen å få stygge blikk på butikken av andre voksne fordi dine forestatte kjøper så mye sukker på tilbud til safting og sylting at alle andre tror det dreier seg om hjemmebrenning?

Har du hørt at det er lurt å kjøpe fiken og andre julesaker på halv pris etter jul for å lage vin av det?

Du kjøper vel den billigste, røde edamerosten og lagrer den selv et par år slik at den blir vellagret? Du vet selvsagt også at det er idiotisk å koke for mye vann i vannkokeren når du bare skal ha en kopp te. Og at oppvaskmaskinen aldri blir full. Husk også å skru igjen trekken på ovnen.

Jepp, gode råd alt dette. Men vi trenger mer. Meland-bloggen leter etter de aller beste sparerådene og de personene i Norge som er aller best på å gjennomføre dem. Vi beundrer dem, altså. Vi vil møte de mest kreative, initiativrike og originale folkene som får mest ut av pengene. Vi vil intervjue dem for å få de aller beste sparerådene. Hvordan lage middag til 8 kroner, for eksempel?

Vi omgir oss med så mye nymotens miljøverngreier for tiden. Brette papirkartonger? For noe tull, de brennes sikkert uansett. Slikt skal brukes til nedfrysing av mat. Særlig rester. Kaste mat i søpla? Gi deg da, det blir jo verdens beste matjord. Det er utrolig hva småfuglene setter pris på også, forresten. Resirkulere glass? Men i all verden. De brukes til hjemmelaget saft og øl.

Vi er skeptiske til klimakvoter som skal finansiere fruktvifter i Burkina Faso, CO2-nøytralt slott, Fremtiden i gale hender og andre overflødighetshorn. Nå blir nøysomhet inn igjen. Dette skal løse miljøproblematikken. Fordi Meland-bloggen er trendsettende kommer det til å bli slik.

På lørdag så vi en tv-serie på NRK2. «The hunt for Britain’s tighthest person». Det var fantatisk. Her var det intervju med en dame som brukte kun herretruser, fordi de holder lengre og er billigere. Hun hadde også toalettpapirregler, 2 tørk for nr. 1, 3 for nr. 3. Et rikt ektepar på et slott delte oppvaskmaskintablettene i to og baronessen kjøpte klærne sine brukt. Hun så veldig stilig ut. En arbeidsmann fortalte hvordan han tryllet med gaffatape, slik at sko og hansker varte mye lenger enn de ellers ville. Han repararerte alt med gaffatape. I tillegg smeltet han om stearinlysrestene og laget nye, en ny veke koster bare 5 pence.  Et lite problem var at han ikke kunne bo sammen med dama og datteren deres. Han var for sparsom for kona. Selv orket han ikke se at kona bruke penger på å ha det fint rundt seg.

Se video med en intro her.

(Bildetekst: Fasiten. Vanlig edamer som denne kjøpes på salg i januar og lagres til jula 2011. Kjøp gjerne to stykker.)

Vi trenger en norsk versjon (en mye snillere en). Send meg epost altså. Nå skal jeg gå å varme opp kaffen på nytt isteden for å koke ny.

Send inn sparetipsene du har hørt om i debatten. DET ER GRATIS!

18 kommentarer

Filed under Uncategorized

18 responses to “Jakten på Norges mest sparsommelige person

 1. De julekalenderene med kinderegg, eller i det minste sjokolade, var veldig dyre. Mye billigere nærmere jul, for ikke si i romjula

  Og lukk for Guds skyld igjen døra og skru av lyset. Kanskje i motsatt rekkefølge om bryteren er inne i rommet.

  Strålende blogg Astrid. Må si jeg har ventet på den. . .

  Jon R

 2. Anne Mette

  Usj… Etter å ha lest dette føler jeg meg langt fra så sparsommelig som jeg liker å tro at jeg er…. Jeg bruker ikke en gang teposen to ganger! *flau*

 3. Jeg må legge inn denne som jeg fikk fra @bengtassen på Twitter. Ring denne mannen. Han vil ikke legge bokbind på bøkene til ungene og viser til gratisprinsippet: http://m.nrk.no/m/nyheter/article.jsp?art_id=16940454&f=/nyheter/distrikt/rogaland/&a=1.6940454

 4. Og denne. @Julskris mulig du finner noen tips på http://www.gjerrigknark.com ? Men den kjenner du kanskje til.

 5. Åh, dette var gøy.

  Det med dopapiret er gamalt nytt i min familie. Den diskusjonen har vi hatt mange gonger. På eit tidspunkt meinte eg også at dette var nok, øh, det tidspunktet er no over. Kjem dessutan an på einlags eller tolags etc.

  Aviser treng slett ikkje gå til resirk. Rull dei saman og knyt dei så har du ein fin vedkubbe – og masse trykksverte på nevane.

  Kast aldri den siste resten av såpestykket, men klistre han over på neste osv..

 6. Dopapirdiskusjon? Virkelig? Så kult! Jeg har mine erfaringer. Såpestykket minner meg om noe annet, kampen for å få flytende såpe med seg i gymmen. DYRT OG DÅRLIG! Ta med såpekopp.

 7. Her er det en som bruker tre mobiltelefoner, tre kontantkort, ip-telefon og Skype for å ringe nesten gratis. «Det har han klart ved å skreddersy en telepakke etter nøye navigering gjennom jungelen av 20-25 teleselskaper og omtrent 150 mobilabonnementer. Resultatet er at han og samboeren til sammen har teleutgifter på bare 60-70 kroner i måneden. Og det til tross for at begge ringer mye, både innenriks og til samboerens franske familie.»http://www.dagensit.no/mobil/article1367549.ece

 8. Det hamrer inn med anonyme tips. Her er et:

  Tanta til en eks-kollega av oss (fra Sunnmøre) ble bøtelagt for å ha parkert mindre enn fem meter unna et gangfelt. Hun målte opp hvor mye av bilen som var utenfor femmetersregelen, klagde og ba om avslag tilsvarende prosentandelen av bilen som var utenfor fem-metern. Og fikk medhold! 300 kroner spart tror jeg det var.

 9. Mer tips: En bekjent av meg kjøpte aldri puter. Han putta gamle sokker og andre utbrukte klær inn i putevar.

 10. Tips fra leser: Foreldrene mine pleide å ta med seg bestikk når han flydde. Så jeg er vokst opp med å spise med bittesmå tinngafler og kniver fra Pan Am, SAS osv.

 11. Litt lesning om hvordan Arne Næss levde på hytta på Tvergastein (dit alt måtte bæres), er også en god lekse i nøysomhet. Der var det visst ikke uvanlig med litt svidde fingre fordi alle fyrstikker skulle brukes om igjen.

 12. En person (xx) lar bl.a tallerknene stå på bordet etter kveldsmaten, for man kan bruke de samme til frokost og spare en oppvakst (kanskje mer latskap).

 13. Jon Kåre Hellan

  Når det er for lite igjen av matpapiret til å pakke inn en matpakke: Kutt opp resten og bruk til mellomleggspapir!

  Når det blir noe til overs etter kuttingen: Tape restene sammen og lag et mellomleggsark til!

  Og husk at det heter «mellom»-leggspapir, ikke «over»-leggspapir. Til to skiver trengs ett ark, ikke to.

 14. For en gullgruve: http://gronnhverdag.no/Nettsider/Groenn-Hverdag/Lm/Diskuter-miljoe-og-forbruk/Ditt-beste-miljoetips

  Her er det damer som ikke kjøper tamponger, men heller gjenbruker en menskopp. De lager såpe av dyrefett og tenker alternativt gavepapir.

 15. Stein

  Vet ikke om det faller inn i kategorien sparetips, men en renovatør i bygda jeg vokste opp kjøpte seg en fet bil etter å ha samlet uhorvelige mengder tomflasker.

  Litt på siden må jeg dog si at mediebransjen har de beste sparetiltakene – et sparetiltak som bare må overføres til helse- og sosialsektoren: Færre hender for å øke produksjon og kvalitet.

 16. Bra sjampotips fra Grønn Hverdag: «Jeg endte opp med å kjøpe god gammeldags Sun Light, kan brukes til gulv, støv, vinduer, oppvask m.m. – og ifølge reklamen så mild at du til og med kan bruke den til å vaske kroppen og håret.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s