Meland-bloggen er lat og på lag med folket

Halvparten av de spurte i en meningsmåling mener det norske folks arbeidsmoral er svekket.

Meland-bloggen er enig.

Dette har vi funnet ut ved å ta det beste trikset, nemlig å generalisere ut fra en selv.

Og er det noen som har fått dårligere arbeidsmoral enn foreldrene sine, så er det Konsern Sjefen i Meland Gruppen.

Meland’er gjennom historien har ikke gjort annet enn å jobbe. Antakelig er de eneste drømmene som finnes i denne stammen arbeidsrelaterte.  Marerittene må handle om uvirksomhet. I denne klanen er det faktisk finere å jobbe enn å dainse. Det handler ikke om at det en gang skal bli slik.

Beklageligvis, vil noen si, har denne utviklingen stoppet med Konsern Sjefen, som bare danser, tar taxi, og holder seg hjemme med 38,5 i feber.

Folk (eller er det mediene?) liker visst ikke alltid at man antyder at vi kanskje er litt latere nå enn før. Kanskje stemmer det ikke heller, muligens danset alle de andre familiene i Norge allerede for en generasjon siden.

Men det er morsomt å antyde at vi kanskje var litt mindre late før, særlig siden folk blir sure.

Det betyr ikke at vi ønsker oss tilbake til tidlig kambrium,  som noen av Melandene fortsatt oppholder seg i. Nei, slett ikke. Vi vil ligge på sofaen, synes ikke det er noe galt i å være hjemme når man føler seg syk, dra på og drømme om hengekøyer og mimosa om natta.

Dette er vel som forventet når samfunnet blir rikere. Tidsbrukundersøkelser viser at vi har mer fritid en noen gang.

Men vi må nok gjøre noe med utgiftene etter hvert, altså. Det blir ikke lett. Først kan vi vel slutte å krangle om det åpenbare.

1) Ja, økonomisk innstramming hjelper så klart på sykefraværet. Om du får halvparten så mye når du er syk er det større sjanse for at du kreker deg på jobb. Det går likevel an å være imot en slik innstramming, selv om man innrømmer dette. Det er mange bra argumenter for at vi skal ha full dekning ved sykdom. Jens har til og med lovet at det skal fortsette slik.

2) Klart mange av oss jobber mindre enn før (samtidig som vi er mye friskere). Det er ikke så mange år siden vi hadde 48-timersuke. Nå har vi 37.5. Det dreier seg vel om velstandsutvikling. Mange vil si det er en positiv utvikling. Ikke alle.

SSB burde forresten gjøre en ny tidsbruksundersøkelse snart. Den siste er fra 2000.

NHO har selvsagt fått en sosiolog til å si noe av dette.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Meland-bloggen er lat og på lag med folket

 1. Eva

  Er det ikkje jobb for SSB å gjere ein ny tidsbruksundersøkelse? Vil SSB jobbe så mykje då? Har dei ikke nok med stortingsvalet frå i fjor, drosjestatisikk, kredittindikator, prisindikatorar og innovasjon (ev.mangel på innovasjon) i norsk næringsliv? Hm, hm…?

 2. Arbeidsmoral: *mimre* Den gang Meland Konsernets arbeidsgiver fortsatt hadde spalten «mitt livsmotto», ble jeg oppringt midt mellom bleieskift og avhandlinsskriverier.

  Heldigvis hadde jeg åndsnærværelse nok til å holde kjeft om det som først rant i hu, nemlig arven etter generasjonen før: «Arbeta ni jäklar, i graven kan ni vila.»

  Det siste er fortsatt sant.

  Jeg skal bare vurdere om kvelden er best brukt i arbeidet som snikmorder i Venezia, kommandosoldat i russiske ruiner, eller manager for et lag sørgelig (om midlertidig) fortapt langt nede i ligasystemet…

  Og i 2010 skal jeg helt sikkert ha fri noen dager. Har lært nå. Ikke denne helgen, men kanskje den etter den neste. I alle fall litt i påsken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s